waar herken je een goede cocktailbar aan Om aandacht schreeuwende neon verlichting of een trendy gevel is over het algemeen niet de meest betrouwbare indicator voor de kwaliteit van een cocktailbar. Maar wat dan wel? Een bezoek aan een cocktailbar moet bijzonder zijn. Qua sfeer, presentatie, bediening en ook qua keuze. Dit jaar wil ik meer gaan bloggen over mijn bezoekjes aan cocktailbars. En dus stelde ik mezelf de vraag: waar herken je een goede cocktailbar aan?

Lekkere cocktails

Bij een goede cocktailbar verwacht je in de eerste plaats natuurlijk lekkere cocktails. Lekkere cocktails zijn cocktails die met zorg en verse (natuurlijke) ingrediënten bereid worden. Een cocktail met zorg maken heeft natuurlijk meer tijd nodig dan bijvoorbeeld het tappen van een biertje of het schenken van een wijntje. Met een goede cocktail workstation(s) en efficiënt werkende bartenders hoeft dit niet te betekenen dat gasten lang op hun bestelling hoeven te wachten.

Hospitality

Een bezoek aan een cocktailbar begint bij de binnenkomst. Hoe word je ontvangen? Word je welkom geheten? Word je jas aangenomen? Nemen ze de tijd voor je en krijg je persoonlijke aandacht? Het is natuurlijk de kunst om ook persoonlijke aandacht te kunnen besteden aan je gasten als het druk is. Hier onderscheiden de goede cocktailbars zich van de mindere.

Originaliteit

Een lekkere cocktail 1 ding. Van een goede cocktailbar verwacht je uiteraard ook originele cocktails.
Een echte cocktailbar heeft een uitgebalanceerde cocktailkaart waar niet alleen de bekende cocktails als Mojito, Caipirinha, Margarita of Pina Colada op staan, maar ook originele cocktails van het huis op staan. Je hebt steeds meer concept cocktailbars die je echt weten te verrassen met unieke cocktails.

Bediening met kennis van spirits en cocktails

Persoonlijke aandacht gaat verder dan gastvrijheid. Denk ook aan hulp bij het maken van een keuze voor je cocktail. Niet iedereen die een cocktailbar bezoekt kent alle cocktails of dranken. Dan is het fijn als er iemand met kennis van spirits en smaakcombinaties je kan helpen bij het maken van de juiste keuze.

Inrichting en sfeer

De inrichting en de juiste muziek zijn sfeerbepalend bij een cocktailbar. De sfeer waar je van houdt is vaak persoonlijk. Ik hou er zelf wel van als er lekker ruimte is om ontspannen te zitten en dat je elkaar goed kunt verstaan met goede muziek op de achtergrond zodat je gezellig kunt bijpraten onder het genot van een cocktail. Daarnaast vind ik het altijd erg indrukwekkend als de verschillende dranken gepresenteerd worden in een hoge stellage achter de bar.

Extra punten voor show en beleving

Extra leuk en gedenkwaardig wordt een bezoek aan een cocktailbar als er ook nog wat valt te beleven. Dat kan zitten in de gecreëerde setting en de sfeer die de bar uitademt, maar entertainment of een showelement aan de bar vind ik zeker een pluspunt!

Cocktailbars per stad

Ben je op zoek naar een goede cocktailbar bij jou in de buurt? Hier vind je een handig overzicht van cocktailbars per stad en ook een paar reviews van cocktailbars die we bezocht hebben.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate