Welke cocktails kun je met vodka maken?

Met vodka worden veel bekende cocktails gemaakt. Van de Sex on the Beach, de Cosmopolitan, de Bloody Mary, de Moscow Mule tot de Espresso Martini. Vodka is vergeleken met andere sterke dranken neutraal qua smaak en is dus goed te gebruiken voor allerlei cocktails.

Vodka

Vodka wordt gedestilleerd uit water en granen zoals tarwe, gerst of rogge. Maar ook aardappels worden gebruikt. Het alcoholpercentage varieert tussen de 37,5 en 70 procent alcohol. Het woord “vodka” (of “wodka”) is Russisch voor watertje. Geen wonder dat de Russen het als water drinken. De sterke drank is populair in Rusland, Polen, Finland en Zweden. 

Het woord “vodka” (of “wodka”) is Russisch voor watertje

Welke vodka merken zijn er?

Bij de keuze voor vodka kun je kiezen uit veel verschillende soorten vodka. Kwaliteitsverschil merk je in prijs en in smaak. Hoe hoger de kwaliteit (premium vodka’s) hoe zachter de smaak.

Veel gekochte vodka merken zijn Smirnoff en Absolut. Hoger aangeschreven qua kwaliteit staan Ketel One, Grey Goose, Beluga, Ciroc, Belvedere. 

Hiernaast heb je ook veel gearomatiseerde vodka’s met smaakjes. Op basis van fruitsmaken zoals citroen, sinaasappel, aardbeien en watermeloen. Maar ook met vanille en bijvoorbeeld caramel.

Bekijk het aanbod in vodka

Tips voor cocktails met vodka

Vanwege de redelijk neutrale, pure smaak kun je met vodka veel verschillende kanten op en leent het zich ook goed om te combineren met likeuren zoals triple sec (Cosmopolitan), peachtree (Sex on the Beach), koffielikeur (Espresso Martini).

Naast specifieke cocktailrecepten zijn er algemene tips die van toepassing zijn bij het maken van gincocktails.

  • Zorg ervoor dat je hoogwaardige vodka van goede kwaliteit gebruikt;
  • Meet de ingrediënten nauwkeurig af om de juiste verhoudingen te behouden en gebruik altijd een barmaatje;
  • Ruik de vodka eerst uit de fles en proef de vodka eerst puur voor je bedenkt welke cocktail je er mee wilt maken;

Wat is jouw favoriete vodka cocktail?

Er zijn natuurlijk nog honderden vodka cocktails. Wat is jouw favoriete vodka cocktail?
Mail je favoriete cocktailrecept (graag met zelfgemaakte foto) naar cocktails@cocktailicous.nl of deel hem op Instagram met #Cocktailicious of tag ons. Vinden we leuk!