User Avatar
door Bart

De Blue Lagoon is een mooie zomerse cocktail met blue curacao Helder als een tropische lagune met de smaak van een frisse bries!

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct
Deze cocktail scoort 4.15 ⭐️ (75x beoordeeld)
Beoordeel het recept
Glas Longdrinkglas
Smaak Bruisend, Fris
Bereiding Makkelijk
Sterkte Gemiddeld
Drank Blue Curacao
Tijd 3 minutes
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

Benodigdheden

 • Barmaatje
 • Citrusperser

Bereidingswijze

 • Bereiden in longdrinkglas

Instructies

 • Gebruik een longdrink glas gevuld met ijs
 • Pers 20 ml citroensap in het glas
 • Voeg 30 ml vodka toe met een barmaatje
 • Aftoppen tot 90% met 7up, Sprite of Spa Citron
 • Voeg als laatste de blue curacao toe (max 15 ml)
 • Even roeren met een barlepel en garneren met citroentje

Bekijk filmpje

Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

Tip: voeg de Blue Curacao als laatste toe en bepaal zelf hoe blauw je Blue Lagoon wordt

Voeg verse citroensap toe in je je glas
Garneer met citroentje

Populaire cocktail met Blue Curacao

De Blue Lagoon is denk ik de bekendste cocktail met blue curacao. Mooie zomerse longdrink cocktail met de helderheid van een tropische lagune en de smaak van een frisse bries! Deze blauwe zomercocktail is een trip down memory lane. Want wie heeft de Blue Lagoon niet gedronken toen ze voor het eerst op vakantie gingen? Leuk om weer eens te maken voor jezelf. Maar weet jij nog hoe je hem maakt? Hier ons cocktailrecept!

Herkomst van de naam van de Blue Lagoon cocktail

Laten we beginnen met een misverstand uit de weg te ruimen: de naam van de cocktail komt NIET van de gelijknamige film. Deze blauwe zomercocktail is afkomstig uit Jamaica, waar een meer is genaamd The Blue Lagoon. Het meertje een bijzondere blauw witachtige kleur en het drankje komt uit die regio vandaar de naam.
Bron: Wikipedia

Smaak en garnering

Citroen is een belangrijke smaakmaker in deze cocktail. Met een simpel schijfje citroen (vers) aan het glas accentueer je de frisse smaak van deze blauwe longdrink cocktail. Als je de Blue Curacao wilt benadrukken kun je kiezen voor een schijfje sinaasappel.

De Kuyper Blue Curacao

Blue Curacao smaakt naar sinaasappels met een licht bittere nasmaak. De blauwe kleur heeft de drank niet van de sinaasappels. Dit kleurstof die toegevoegd is aan de likeur. De bekende De Kuyper Blue Curacao wordt van origine gemaakt met de schillen van de Laraha ook wel Curacao sinaasappel genoemd omdat hij alleen in Curacao voorkomt. Een variant die afstamt van de Valenciaanse sinaasappel maar dan wat bitter. Toen ontdekt werd dat de schillen van deze wat bittere sinaasappel etherische oliën bevatte met een aangename geur en smaak ging men de sinaasappelschillen gebruiken als smaakmaker. Van nature is het kleurloos. Er wordt oranje (Orange Curacao) of blauw (Blue Curacao) aan toegevoegd om het een tropische uitstraling te geven. De blauwe kleur heet Briljantblauw (E117).

In Curacao is een Curacao distilleerderij / museum: Landhuis Chobolobo. Leuk om te bezoeken als je daar bent!

Lekker zomers alternatief op de Blue Lagoon met watermeloen

Hou je van Watermeloen? Dan kun je deze cocktail ook met Watermeloen likeur van De Kuyper maken. Je maakt hem hetzelfde als de Blue Lagoon alleen dan vervang je de Blue Curacao met Watermeloen likeur van De Kuyper zodat deze mooi rood kleurt. Je garneert met watermeloen aan de rand van je longdrinkglas.

Veelgemaakte fouten bij de Blue Lagoon

Zelf vind ik de Blue Lagoon geen moeilijke cocktail om te maken, toch worden er veel fouten mee gemaakt die de uitstraling of smaak beïnvloeden zo voorkom je ze:

 • Te blauw van kleur. Blue curacao is geen lichte kleur blauw. Als je meer dan 15 ml blue curacao gebruikt krijg je niet de gewenste lichtblauwe kleur. Ook de smaak wordt te bitter van de blue curacao.
 • Te sterk. De Blue Lagoon moet je niet te sterk maken. Te veel vodka of te veel blue curacao maakt deze cocktail niet lekkerder.
 • Citroensap uit een flesje. Citroensap uit een flesje geeft een chemische smaak. Dit is een frisse longdrink cocktail. Citroen is een belangrijke smaakmaker. Sap van goede, verse citroen is daar heel belangrijk in.
 • Toegevoegde suikers. In deze cocktail zit al likeur en lemonade (Spa Citron, 7 up of Sprite). Voeg je suikersiroop toe aan deze cocktail dan wordt de cocktail echt mierezoet.

Liever een alcoholvrije Blue Lagoon?

Maak je deze cocktail liever alcoholvrij? Gebruik dan Seedlip Grove 48 (citrussmaak) in combinatie met 10 ml Monin Blue Curacao.

Seedlip Grove 48 is verkrijgbaar bij Nix en Nix.

Andere zomerse cocktail met Blue Curacao

De Blue Hawaiian is een andere zomerse cocktail met blue curacao. Je maakt hem met ananassap, kokosmelk, rum en blue curacao.

blue hawaiian

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate