Welke cocktails kun je met gin maken?

Wie aan gin cocktails denkt, denkt aan de Gin Tonic. Maar er zijn nog veel meer lekkere gin cocktails. Wat te denken van de classy Martini, of Negroni? Of de Aviation, de Bramble of de Strawberry Basil Gin Martini. Vanwege zijn kenmerkende smaak herken je vaak direct dat er gin in een cocktail zit. Al is het maar een druppeltje. Omdat gin zoveel verschillende soorten smaken kent, kun je veel kanten op met gin. Van citrus achtige cocktails, kruidige cocktails tot savoury.

Hoe het unieke karakter van gin ontstaat

Gin is een alcoholische drank die wordt gemaakt door neutrale alcohol te distilleren met jenerverbessen en andere botanicals zoals kruiden, specerijen, citrus en bloemen. Het unieke karakter van gin wordt gecreeerd door de combinatie van deze botanicals die hun eigen smaak en aroma toevoegen aan de drank.

Waar komt gin vandaan?

Gin wordt van origine gedestilleerd uit vergist graanbeslag waaraan jeneverbessen worden toegevoegd. De Britten claimen de gin, maar het zijn de Nederlanders die met de jenever de basis gelegd hebben voor gin. In Groot Brittanië heeft de gin zoals we die nu kennen zijn eigen weg gevolgd. De populariteit van gin zit ook in het feit dat er wel duizenden gins bestaan. Ieder met zijn eigen ingrediënten en bereidingswijze.

Welke gin merken zijn er?

Van gin merken kun je een encyclopedie maken zoveel zijn er. Internationaal bekende gin merken zijn: Bombay, Beefeater, Gordon’s, Hendrick’s, Tanqueray en last but not least Monkey 47. Maar het is natuurlijk ook leuk om een gin van Nederlandse makelij te proberen zoals: Bobby’s, Rutte, Loopuyt, Boomsma, Gin 1689, Sir Edmond, V2C en zo zijn er nog veel meer. 

Tips voor cocktails met gin

Van alle dranken is gin de meest veelzijdige drank. Daardoor kun je er ontzettend veel kanten mee op qua smaken. Gin kan goed worden gemixt om heerlijke cocktails te creëren. Met tonic, citroen, eiwit, maar ook andere in combinatie met andere dranken blijft gin prima overeind. Kijk maar naar de Negroni.

Naast specifieke cocktailrecepten zijn er algemene tips die van toepassing zijn bij het maken van gincocktails.

  • Zorg ervoor dat je hoogwaardige gin van goede kwaliteit gebruikt;
  • Meet de ingrediënten nauwkeurig af om de juiste verhoudingen te behouden en gebruik altijd een barmaatje;
  • Ruik de gin eerst en proef de gin eerst puur voor je bedenkt welke cocktail je er mee wilt maken;

Wat is jouw favoriete gin cocktail?

Er zijn natuurlijk nog honderden cocktails met gin. Wat is jouw favoriete gin cocktail? Mail je favoriete cocktailrecept (graag met zelfgemaakte foto) naar cocktails@cocktailicous.nl of deel hem op Instagram met #Cocktailicious of tag ons. Vinden we leuk!

.