Welke cocktails kun je met rum maken?

Rum is één van de meest gebruikte sterke dranken in cocktails en wordt geproduceerd in Latijns Amerika. Rum en limoen is er in deze regio ten overvloede. Geen wonder dus dat deze combinatie zo veel voorkomt in bekende cocktail klassiekers zoals de Mojito, de Daiquiri, de Caipirinha of Tiki’s waar vaak verschillende soorten rum in zitten. Let bij de bereiding van rum cocktails wel op de verhouding zuur-zoet en drank. Hou je niet van het zuur van de limoen gebruik dan wat meer suiker. En last but not least: de rum natuurlijk. Want je hebt 4 soorten rum: heldere witte rum (blanco), donkere rum (anejo), spiced rum, gold rum.

Van rum cocktails word ik altijd vrolijk omdat ik moet denken aan Latin muziek, salsa en swingende zomeravonden. 

De historie van rum

Rum wordt gemaakt uit rietsuiker dat gedestilleerd wordt met water en gist. Het woord stamt waarschijnlijk van het Latijnse woord voor suikerriet “saccharum”. Van oorsprong komt het uit de 16de eeuw uit Brazilië waar de kolonisten suikerriet hebben geplant. Daarna is het over heel Latijns Amerika tot aan het Caraïbisch gebied verspreid waar het in veel van deze landen de nationale drank is.

Welke rum merken zijn er?

De ene rum is de andere niet, want er zijn ontzettend veel rum merken. Rums waar wij goede ervaringen mee hebben zijn: Bacardí, Havana Club, Captain Morgan, Don Papa, Ron Abuelo, Plantation Rum, Union Distillery, Kraken rum, Gossling’s rum maar ook minder bekende rum merken als Hampden Estate, Clairin Communal, El Dorado.

Tips voor cocktails met rum

Rum is mijn favoriete dranksoort. Ik krijg er altijd een avontuurlijk en tropisch gevoel bij. Rum is dan ook perfect voor tropische, kleurrijke cocktails te creëren. Kijk maar eens naar de Tiki’s, de Blue Hawaiian en de Dragonfruit Mojito.

Naast specifieke cocktailrecepten zijn er algemene tips die van toepassing zijn bij het maken van rumcocktails.

  • Zorg ervoor dat je hoogwaardige rum van goede kwaliteit gebruikt;
  • Meet de ingrediënten nauwkeurig af om de juiste verhoudingen te behouden en gebruik altijd een barmaatje;
  • Ruik de rum eerst uit de fles en proef de rum eerst puur voor je bedenkt welke cocktail je er mee wilt maken;

Wat is jouw favoriete rum cocktail?

Er zijn natuurlijk nog honderden rum cocktails. Wat is jouw favoriete rum cocktail?
Mail je favoriete cocktailrecept (graag met zelfgemaakte foto) naar cocktails@cocktailicous.nl of deel hem op Instagram met #Cocktailicious of tag ons. Altijd leuk!