pornstar martini cocktail
User Avatar
door Bart

De fruitige Pornstar Martini is een lust voor het oog en de smaakpapillen. Niet voor niets de meest bestelde cocktail bij veel cocktailbars

De Pornstar Martini is een populaire cocktail met vanille vodka en passievrucht. Lees hoe je deze cocktail perfect maakt met mooi wit schuimkraagje.

Deze cocktail scoort 4.06 ⭐️ (636x beoordeeld)
Beoordeel het recept
Glas Martiniglas
Smaak Fruitig, Zoet
Bereiding Gemiddeld
Sterkte Gemiddeld
Drank Likeuren / Overig
Tijd 7 minutes
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

Benodigdheden

Bereidingswijze

 • Dry shake en daarna wet shake

Instructies

 • Gebruik een shaker
 • Voeg eiwit toe van een ei in de shaker
 • Voeg met een barmaatje 30-45 ml vanille vodka, 45 ml passievruchtsap en 5 ml limoensap toe in de shaker
 • Doe eerst een dry shake (zonder ijs) en daarna een wet shake met ijsblokjes
 • Even krachtig shaken tot je een frostlaagje krijgt
 • Uitschenken zonder ijs in een gekoeld martiniglas
 • Snijd een passievrucht door midden en leg deze in het martiniglas
 • Opdienen met klein glaasje bubbels

Bekijk filmpje

Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

Tip: voor de zachte smaak shake je deze cocktail met eiwit

Schenk de cocktail na het shaken uit in een classy martiniglas.
Garneer met een halve passievrucht en laat deze ‘floaten’ in het glas.

Pornstar Martini: elegante cocktail vol passie

De ‘Pornstar Martini’ is ​​op dit moment een van de allerpopulairste cocktails. Deze fruitige martini cocktail staat bekend om zijn elegante uitstraling, zijdezachte smaak en mooie presentatie. Het is een van de meest bestelde cocktails in bars en clubs over de hele wereld.

De Pornstar Martini is begonnen als de Maverick Martini (naar een louche club in Zuid Afrika waar de cocktail voor het eerst werd gemaakt met de inmiddels bekende ingrediënten). Daarna kreeg de cocktail zijn erotische naam "Pornstar Martini" vanwege de hoeveelheid passie en sexy uitstraling in de scene. 

Vanille smaak

Belangrijk ingrediënt van deze cocktail is de vanille vodka. Deze kun je verkrijgen bij de betere slijter. Geen vanille vodka in huis? Gebruik dan vanille siroop of 10 ml Licor 43 in combinatie met 20 ml vodka.

Vanille vodka
Vanille vodka is met vanille gearomatiseerde vodka. Deze kun je ook makkelijk thuis maken. Dan heb je net zoals wij je eigen homemade vanille vodka. Heel makkelijk: je gebruikt een fles vodka of jar met vodka. Hier doe je 1 opengesneden vanilleboon in. Deze laat je twee dagen in de fles vodka in een ruimte op kamertemperatuur en je hebt een heerlijke, zacht vanille vodka.

Passievruchtsap

Voor de passievruchtsap kun je het beste het merk Maaza (zie afbeelding van de ingredients) gebruiken. Dit is goed verkrijgbaar bij supermarkten (o.a. bij Jumbo en AH). Je kunt ook verse passievruchten gebruiken. Gebruik er dan 2 of 3, maar zorg er wel voor dat je de cocktail goed finestraint zodat er geen pitjes van de passievrucht in je cocktail terecht komen.

Professionele bartenders gebruiken overigens Boiron passievruchtpuree. Als je deze puree gebruikt krijgt je cocktail een meer diepe oranje kleur vergeleken met de Maaza passievruchtsap. Een ander voordeel is dat je ook een mooi schuimkraagje krijgt zonder eiwit te gebruiken. Boiron puree is verkrijgbaar bij groothandels. Dus als je een Pornstar wilt maken als een echte pro heb je wel een Hanos of een Sligro pasje nodig 😉

Hoe krijg je zo een mooi wit schuimkraagje op je Pornstar Martini?

Voor het schuimkraagje gebruik je eiwit. Als je de cocktail voor het eerst maakt met eiwit kan het lastig zijn om een mooi schuimkraagje te krijgen. Ben je niet tevreden? Schenk de cocktail terug in de shaker en voeg nog wat extra eiwit toe. Doe eerst een dry shake (dan shake je zonder ijs) en voeg daarna het ijs toe in de shaker en shake nog 1 keer kort om te verkoelen. Schenk daarna uit en je zult zien dat je een mooier wit kraagje hebt!

Eiwit
Voor het schuimlaagje kun je als je thuis deze cocktail maakt eiwit gebruiken. Het eiwit laagje zorgt voor een mooi zacht schuimlaagje. De echte professionele bartenders gebruiken meestal Boiron puree (zure smaak) en voegen soms verse passievrucht toe. Hierdoor is er geen limoen en eiwit nodig want als je de puree shaket dan krijg je ook een mooi schuimlaagje.

Als je het gebruik van eiwit gedoe vindt, kun je deze ook kopen in een flesje in de winkel van Two Chicks of Eggstra Eiwit. Handig als je een avondje Pornstars wilt maken met vrienden. Gebruik je liever geen eiwit, dan kun je aquafaba (vegan alternatief op basis van kikkererwten) gebruiken voor de schuimkraag.

Perfectserve

Ga voor een perfectserve en dien de Pornstar Martini op met een mini-glaasje bubbels. Dit hoeft dus geen champagneglas te zijn, maar kan ook in een lang, dun shotglaasje.
De pitjes van de passievrucht snijd je een klein beetje los en dien je op met een lepeltje of vorkje om het makkelijk te kunnen eten.

Hoe drink je een Pornstar Martini?

Als je weet hoe je deze cocktail bereidt dan is het ook goed dat je weet hoe je deze cocktail drinkt. Want hier is een vast ritueel voor. Goed om even te vertellen als je een Pornstar opdient.

 1. Begin met het uitlepelen van de passievrucht;
 2. Drink de champagne;
 3. Keep the best for last. Geniet van je cocktail;

Het idee is dat je eerst de passievrucht en de champagne drinkt. Daarna zijn de smaakpapillen helemaal klaar voor de sensationele smaakbeleving van de Pornstar Martini!

Veelgemaakte fouten bij de Pornstar Martini

Bestel je deze cocktail in een goede cocktailbar dan ziet hij er vaak top uit. Dit is een belangrijke reden waarom de cocktail zoveel besteld wordt. Maak je hem thuis dan is het nog niet zo makkelijk om deze cocktail te “nailen”. Hier lees je wat de meest gemaakte fouten en hoe je deze kunt vermijden:

 • De meest gemaakte fout die gemaakt wordt bij het maken van een Pornstar Martini is ​​het niet goed shaken. Het is belangrijk om te shaken met eiwit en dit in combinatie met de andere ingrediënten minstens tien seconden hard te schudden om de cocktail luchtig en goed gemengd te krijgen. Zo krijgt de cocktail haar kenmerkende witte schuimkraagje. Als je de ingrediënten niet goed schudt krijg je geen schuimkraag en kan de cocktail af gaan schiften.
 • Wit schuimkraagje: is je schuimkraagje mislukt? Schenk de cocktail terug in de shaker en voeg nog wat extra eiwit toe. Doe eerst een dry shake (zonder ijs) en voeg daarna het ijs toe (wet shake) en shake nog 1 keer kort om te verkoelen. Schenk daarna uit en je zult zien dat je een mooier wit kraagje hebt!
 • Passievrucht is het kenmerkende ingrediënt van de Pornstar. Maar te veel passievrucht kan ook een nadelig effect hebben op de smaak van de cocktail. Een teveel aan passievrucht kan de cocktail te zuur maken en de smaak van de wodka overweldigen. Probeer de balans te vinden tussen de vanille, de limoen en de passievrucht.
 • Champagne toevoegen in de cocktail: ik heb het al twee keer meegemaakt bij een Pornstar die ik in een bar bestelde, op het einde werd de champagne (of de cava) toegevoegd in het cocktailglas zelf. Ik sta altijd open voor een variant maar hier word je Pornstar niet beter op. Niet doen dus!
 • Vanille kan de cocktail naar een hoger niveau tillen, maar te veel vanille kan de cocktail te zoet maken. Wanneer er teveel vanille in de mix zit, verdwijnt de zuur smaak en kunnen de andere ingrediënten ook overheersend worden. Het is beter om een kleine hoeveelheid vanille siroop of extract toe te voegen om de juiste smaakbalans te krijgen.
 • Het juiste cocktailglas: ik zie deze cocktail vaak in wijnglazen en gin tonic glazen voorbij komen. Zonde! De Pornstar is het mooist en drinkt het fijnst uit een martiniglas, dit is het glas waar de cocktail het beste tot zijn recht komt. Een mooi coupe glas kun je ook gebruiken.
 • Een essentieel element van de presentatie is de halve passievrucht die float in je martiniglas in combinatie met een klein glaasje bubbels voor het contrast. Zowel voor uitstraling als variatie in smaak zijn dit belangrijke elementen van de perfectserve. Zorg dus dat je deze zeker ook op je boodschappenlijstje hebt staan!

Zelfbedachte variaties op de Pornstar

Ik bedacht 2 varianten op de Pornstar. De Pornstar 43 White Chocolate is een winterse “guilty pleasure” variant met Licor 43 en Mozart white chocolate. En een Sparkling Pornstar met bubbels. Leuk bijvoorbeeld voor Oud & Nieuw.

Helemaal spectaculair: de Dragon Star Martini

De Dragon Star maak je als een Pornstar maar dan begin je met het muddlen van paars vruchtvlees van de Dragonfruit. Daarna maak je hem exact hetzelfde als de klassieke versie. Door de kleur van de Dragonfruit krijg je een supermooie paarse uitstraling. Zeker in combinatie met een dragonfruit garnering zoals je hieronder ziet!

De Dragon Star is een co-creatie met Bromojito uit Noordwijk.

Pornstar x Dragon Star

Kun je een Pornstar Martini ook alcoholvrij maken? Jazeker!

Liever alcoholvrij? Maak dan een “Pornstar Virgin“. In plaats van vanille vodka gebruik je Stryyk not Vanilla Vodka of vanille siroop bij het shaken. Schenk er een shotglaasje alcoholvrije prosecco bij.

PS: ben je zwanger? Maak dan de Pornstar Virgin zonder eiwit. In plaats van eiwit kun je Aquafaba gebruiken. (het vocht van kikkererwten). Dit geeft ook een mooi schuimlaagje.

pornstar martini cocktail

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate