cocktail Cosmopolitan
User Avatar
door Bart

De Cosmopolitan is een classy cocktail op basis van cranberrysap, limoen, vodka en triple sec. Fris, lichtzure cocktail met een elegante uitstraling.

Deze cocktail scoort 4.04 ⭐️ (61x beoordeeld)
Beoordeel het recept
Glas Martiniglas
Smaak Fruitig, Zuur
Bereiding Makkelijk
Sterkte Sterk
Drank Triple Sec, Vodka
Tijd 3 minutes
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

 • Absolut Vodka 45 ml
 • Triple Sec 20-30 ml
 • Cranberrysap 30-45 ml
 • Limoen sap van halve limoen
 • Garnering: gebrande sinaasappelzest

Benodigdheden

Bereidingswijze

 • Shake met ijs

Instructies

 • Koel je martiniglas voor met ijsblokjes. Deze ijsblokjes kunnen daarna in je de shaker.
 • Schenk met een maatbeker de vodka (45 ml), triple sec (20 ml), cranberrysap (30 -45 ml) en limoensap van een halve limoen in de shaker.
 • Goed shaken tot je een frostlaagje krijgt op je shaker.
 • Even proeven met een rietje uit de shaker. Is de cocktail goed op smaak? Dan kun je de cocktail gaan uitschenken.
 • Schenk de cocktail zonder het ijs uit in je martiniglas.
 • Voor extra smaakbeleving lichtjes een stukje sinaasappelschil (zonder vruchtvlees!) aanbranden met een aansteker en over de rand van het glas uitwrijven. Wrijf hierna met je schil langs het glas voor extra geur en smaakbeleving.
 • Garnering: maak een inkeping in de de sinaasappelschil of leg hem in je cocktailglas

Bekijk filmpje

Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

Tip voor special effects: wil je indruk maken op degene voor wie je deze Cosmopolitan maakt? Steek dan de buitenkant van de sinaasappelzest lichtjes aan. Terwijl de etherische oliën vrij komen van de sinaasappel krijg je een klein steekvlammetje.

Elegante cocktail met kosmopolitische uitstraling

Bij de Cosmopolitan zul je waarschijnlijk meteen denken aan de serie Sex in the City waar Carry Bradshaw met haar vriendinnen zowat iedere reden aangreep om de ene na de andere Cosmo weg te tikken. De Cosmopolitan is misschien wel de meest geliefde en bekende damescocktail. De verleidelijke rozige kleur en de frisse, licht zuur-zoete smaak maakt dat deze cocktail bijzonder geliefd is bij veel vrouwen. Ideale dames cocktail om te maken voor een ladies night met je beste vriendinnen!

De Cosmopolitan is echt een cocktail met een mooie balans tussen de verschillende smaken die samenkomen in deze cocktail. Sterk van de vodka, zuur van de limoen en een beetje fris bitter van de cranberries in combinatie met een subtiel zoet hintje van de sinaasappelsmaak. Zo omschrijft Caroline de smaak van een goedgemaakte Cosmopolitan.

Waar komt de naam Cosmopolitan vandaag?

De bakermat van de Cosmopolitan is New York. De naam verwijst naar de kosmopolitische uitstraling en is een ode aan New York als kosmopoliet. Als we in New York zijn, gaan we zeker deze cocktail in een mooie kosmopolitische bar drinken. Ben er alleen bang voor dat als de verwachtingen zo hooggespannen zijn dat de kans groot is dat het tegen gaat vallen…

Fancy cocktailbars in New York City waar je een heerlijke Cosmopolitan kunt drinken zijn “Sugar Monk” of “Analogue”. Twee populaire cocktailbars van de stad. Als jullie nog een leuke tip hebben in New York, let me know in de comments!

Welke vodka kies je voor deze cocktail?

Vodka is een belangrijk ingrediënt in deze cocktail. Zelf geef ik de voorkeur aan Absolut Vodka. Dit is de schoonste vodka wereldwijd. Deze verfijnde vodka wordt gedestilleerd van graan en heeft subtiele tonen van gedroogd fruit. Gaat perfect samen met de smaak van de Cosmopolitan.

Garneringen: sinaasappel of limoen?

Limoen en sinaasappel (triple sec is een sinaasappellikeur) komen beide in deze cocktail terug. Het is dan ook niet vreemd dat je beide garneringen ziet terugkomen bij deze cocktail. De sinaasappelzest is de klassieke garnering omdat het de triple sec accentueert en je de smaak van de etherische oliën die vrij komen uit de sinaasappel optimaal in je cocktail proeft. Als je deze aanbrandt met een lucifer of aansteker dan krijg je een mooi klein steekvlammetje. Leuk voor de special effects. Sterke voorkeur dus voor de sinaasappel hier!

Hoe maak je een zest als garnering voor je cocktail?

Als je een zest snijdt als garnering gebruik dan altijd scherp mes. Snijd alleen de huid / schil van de vrucht en niet in het vruchtvlees. De vorm kun je later nog afwerken.

Stoere variant: Rude Cosmopolitan met tequila

Probeer zeker ook eens de Rude Cosmopolitan, een Cosmopolitan met een randje die je maakt met tequila en rode peper. Voor stoere chicks!

Kun je een Cosmopolitan ook alcoholvrij maken? Ja! Maak een Virgin Cosmopolitan

Liever een Cosmopolitan met alcoholvrije ingrediënten? Bekijk hier het recept van de Virgin Cosmopolitan met cranberry juice, limoen en Nightcap als kruidige smaakmaker. Weer eens wat anders én geen druppel alcohol!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate