Cosmopolitan

cocktail Cosmopolitan

Ben je op zoek naar cocktailglazen?

Een cocktail drink je uit het juiste cocktailglas. Voor onze cocktails gebruiken wij cocktailglazen die verkrijgbaar zijn in onze shop.

Bekijk cocktailglazen in onze shop

Wil je zelf een Cosmopolitan maken?

Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler.  Bekijk hier de Cocktail Set van BarDeluxe.
De Cosmopolitan is een classy cocktail op basis van cranberrysap, limoen, vodka en triple sec. Fris, lichtzure cocktail met een elegante uitstraling.
3.70 van 30 stemmen
Smaak Fruitig, Zuur
Bereiding Makkelijk
Sterkte Sterk
Tijd 3 min
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

 • Vodka 45 ml
 • Triple Sec 30 ml
 • Cranberrysap 30 ml
 • Limoen sap van halve limoen
 • Garnering: gebrande sinaasappelzest

benodigdheden

Instructies

 • Koel je martiniglas voor met ijsblokjes. Deze ijsblokjes kunnen daarna in je de shaker.
 • Schenk met een maatbeker de vodka (45 ml), triple sec (30 ml), cranberrysap (30 ml) en limoensap van een halve limoen in de shaker.
 • Goed shaken tot je een frostlaagje krijgt op je shaker.
 • Even proeven met een rietje uit de shaker. Is de cocktail goed op smaak? Dan kun je de cocktail gaan uitschenken.
 • Schenk de cocktail zonder het ijs uit in je martiniglas.
 • Voor extra smaakbeleving lichtjes een stukje sinaasappelschil (zonder vruchtvlees!) aanbranden met een aansteker en over de rand van het glas uitwrijven. Wrijf hierna met je schil langs het glas voor extra geur en smaakbeleving.
 • Garnering: maak een inkeping in je sinaasappelschil en garneer je martini glas.
ingredienten cocktail Cosmopolitan

Tip: wil je indruk maken op degene voor wie je deze Cosmopolitan maakt? Steek dan de buitenkant van de sinaasappelzest lichtjes aan. Terwijl de etherische oliën vrij komen van de sinaasappel krijg je een klein steekvlammetje.

Als je de sinaasappelzest lichtjes laat branden met een vuurtje komt de smaak van etherische oliën vrij van de sinaasappel

Cocktail met kosmopolitische uitstraling

Bij de Cosmopolitan moet ik altijd denken aan New York. Al ligt dat vooral aan de serie Sex in the City waar wereldberoemd boegbeeld als Carry Bradshaw met haar vriendinnen zowat iedere reden aangreep om de ene na de andere Cosmo weg te tikken. De Cosmopolitan is misschien wel de meest geliefde en bekende damescocktail. De verleidelijke rozige kleur en de frisse, licht zuur-zoete smaak maakt dat deze cocktail bijzonder geliefd is bij veel vrouwen. Ideale dames cocktail om te maken voor een ladies night met je beste vriendinnen!

Garneringen: sinaasappel of limoen?

Limoen en sinaasappel (triple sec is een sinaasappellikeur) komen beide in deze cocktail terug. Het is dan ook niet vreemd dat je beide garneringen ziet terugkomen bij deze cocktail. De sinaasappelzest is de klassieke garnering omdat de triple sec accentueert en je de smaak van de etherische olieën die vrij komen uit de sinaasappel optimaal in je cocktail proeft. Maar je kunt ook garneren met een limoenwieltje.

Stoere variant: Rude Cosmopolitan

Probeer zeker ook eens de Rude Cosmopolitan, Cosmopolitan met een randje die je maakt met tequila voor stoere chicks!

Liever alcoholvrij: maak een Virgin Cosmopolitan

Liever een Cosmopolitan met alcoholvrije ingrediënten? Bekijk hier het recept van de Virgin Cosmopolitan met cranberry juice, limoen en Nightcap als kruidige smaakmaker.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate

Wat vind jij van deze cocktail?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel het recept