

Wil je zelf een Cosmopolitan maken?
Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bekijk hier de Cocktail Set van BarDeluxe.
Instructies
- Koel je martiniglas voor met ijsblokjes. Deze ijsblokjes kunnen daarna in je de shaker.
- Schenk met een maatbeker de vodka (45 ml), triple sec (30 ml), cranberrysap (30 ml) en limoensap van een halve limoen in de shaker.
- Goed shaken tot je een frostlaagje krijgt op je shaker.
- Even proeven met een rietje uit de shaker. Is de cocktail goed op smaak? Dan kun je de cocktail gaan uitschenken.
- Schenk de cocktail zonder het ijs uit in je martiniglas.
- Voor extra smaakbeleving lichtjes een stukje sinaasappelschil (zonder vruchtvlees!) aanbranden met een aansteker en over de rand van het glas uitwrijven. Wrijf hierna met je schil langs het glas voor extra geur en smaakbeleving.
- Garnering: maak een inkeping in de de sinaasappelschil of leg hem in je cocktailglas

Tip voor special effects: wil je indruk maken op degene voor wie je deze Cosmopolitan maakt? Steek dan de buitenkant van de sinaasappelzest lichtjes aan. Terwijl de etherische oliën vrij komen van de sinaasappel krijg je een klein steekvlammetje.



Cocktail met elegante uitstraling
Bij de Cosmopolitan moet ik altijd denken aan de serie Sex in the City waar Carry Bradshaw met haar vriendinnen zowat iedere reden aangreep om de ene na de andere Cosmo weg te tikken. De Cosmopolitan is misschien wel de meest geliefde en bekende damescocktail. De verleidelijke rozige kleur en de frisse, licht zuur-zoete smaak maakt dat deze cocktail bijzonder geliefd is bij veel vrouwen. Ideale dames cocktail om te maken voor een ladies night met je beste vriendinnen!
Waar komt de naam Cosmopolitan vandaag?
De bakermat van de Cosmopolitan is New York. De naam verwijst naar de kosmopolitische uitstraling en is een ode aan New York als kosmopoliet.
Garneringen: sinaasappel of limoen?
Limoen en sinaasappel (triple sec is een sinaasappellikeur) komen beide in deze cocktail terug. Het is dan ook niet vreemd dat je beide garneringen ziet terugkomen bij deze cocktail. De sinaasappelzest is de klassieke garnering omdat de triple sec accentueert en je de smaak van de etherische olieën die vrij komen uit de sinaasappel optimaal in je cocktail proeft. Maar je kunt ook garneren met een limoenwieltje.
Hoe maak je een zest als garnering voor je cocktail?
Als je een zest snijdt als garnering gebruik dan altijd scherp mes. Snijd alleen de huid / schil van de vrucht en niet in het vruchtvlees. De vorm kun je later nog afwerken.
Stoere variant: Rude Cosmopolitan met tequila
Probeer zeker ook eens de Rude Cosmopolitan, een Cosmopolitan met een randje die je maakt met tequila en rode peper. Voor stoere chicks!

Liever alcoholvrij: maak een Virgin Cosmopolitan
Liever een Cosmopolitan met alcoholvrije ingrediënten? Bekijk hier het recept van de Virgin Cosmopolitan met cranberry juice, limoen en Nightcap als kruidige smaakmaker. Weer eens wat anders én geen druppel alcohol!

Ben je op zoek naar cocktailglazen?

Een cocktail drink je uit het juiste cocktailglas. Voor onze cocktails gebruiken wij cocktailglazen die verkrijgbaar zijn in onze shop.
Bekijk cocktailglazen in onze shop