Wil je zelf een Espresso Martini maken?

Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler.  Bekijk hier de Cocktail Set van BarDeluxe.
Ben jij een liefhebber van koffie en cocktails? Dan is deze Espresso Martini jouw cocktail! Laat de espresso maar alvast pruttelen en pak je shaker er maar bij!
Deze cocktail scoort 4.29 ⭐️ (83x beoordeeld)
Glass Martiniglas
Smaak Koffie
Bereiding Makkelijk
Sterkte Gemiddeld
Drank Vodka
Tijd 4 min
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

benodigdheden

bereidingswijze

  • shake met ijs

Instructies

  • Zet een kopje espresso. Deze kun je warm gebruiken in je cocktail.
  • Giet hiervan met een barmaatje 1 deel (30 ml) in een shaker met ijs
  • Voeg koffielikeur (30 ml) en vodka (30 ml) toe
  • Even krachtig shaken tot er een frostlaagje op je shaker verschijnt
  • Uitschenken zonder ijs in je martiniglas
  • Garneren met 3 koffieboontjes in het glas
  • Dien de cocktail op met chocoladeboontjes
ingredients espresso martini

Perfectserve tip: als je deze Espresso Martini krachtig shaket, dan krijg je een mooi schuimkraagje bij het uitschenken. Hierop leg je de 3 koffieboontjes als garnering.

Waar komt de Espresso Martini vandaan?

De Espresso Martini of populair gezegd de “EsMa” is één van de meest bekende en populaire cocktails van dit moment. Dit terwijl het nog een betrekkelijk jonge cocktail is die stamt uit het begin van de jaren ’80. Het is overigens geen Italiaanse cocktail zoals veel mensen vermoeden, want de cocktail komt van origine uit London. Toen een vrouw aan een Londense bar kwam en vroeg om “something that wakes me up and then fucks me up” pakte de barman wat koffiebonen maakte een verse espresso en voegde hier vervolgens nog wat vodka en wat zoets aan toe. Een betrekkelijk makkelijke cocktail qua ingrediënten, maar een topper als het gaat om smaak. En een echte oppepper! En zo werd de Espresso Martini geboren.

Something that wakes me up and then fucks me up. Het verhaal gaat dat de vrouw die met deze opmerking aan de bar ging zitten, niemand minder was dan topmodel Kate Moss.

Hoe verser de espresso, hoe lekkerder

Het klinkt bijna Cruyffiaans, maar hoe verser de espresso die je gebruikt, hoe lekkerder je Espresso Martini wordt. Bij een verse, warme espresso moet je ervoor zorgen dat je de cocktail keihard en snel shaket zodat het ijskoud is, maar niet verwatert. Dus wil je deze cocktail masteren (en ja dat wil je), maak hem dan met de beste espresso en shake hem als een bartender.

Om de volle, krachtige smaak van de espresso niet te laten verwateren, moet je deze cocktail hard en snel shaken!

Waarom garneer je met 3 koffieboontjes?

Een andere succesfactor van de Espresso Martini zijn de subtiele koffieboontjes in het glas. En dit zijn er niet voor niets drie. Hier zit een ook weer een mooi verhaal achter. De garnering met 3 koffieboontjes heeft een symbolische betekenis. De 3 koffieboontjes staan symbool voor gezondheid, rijkdom en geluk. Dus als je proost met deze cocktail, dan weet je waar je op moet proosten!

Koffielikeur: Crème de Café van De Kuyper

Net zo belangrijk als de keuze voor de espresso is de keuze voor de koffielikeur. Voor deze Espresso Martini hebben we Crème de Café gebruikt van De Kuyper. Een donkerbruine likeur met een fijne koffiesmaak, romige tonen van vanille en een zacht bittere hint van chocolade. Een fijne smaakmaker.

Variaties: koffie cocktails

Maak een Spaanse variant met Licor 43 of een Italiaanse variant met Amaretto. Daarnaast hebben we ook veel cocktails met koffielikeur. Bekijk hier onze koffie cocktails.

Is een Espresso Martini een martini?

Nee! De klassieke Martini maak je met gin en vermouth (en een olijf). Hier zitten hele andere ingrediënten in. De reden dat er martini in de naam zit, is waarschijnlijk omdat het een short drink cocktail is die je uit een martini cocktailglas drinkt.

Lees alles over martini cocktails in onze blog

Liever alcoholvrij?

Ben je op zoek naar een alcoholvrij cocktailrecept? Bekijk dan onze Virgin Espresso Martini die we gemaakt hebben met Lyre’s Coffee, een alcoholvrije cocktaillikeur. Echt goed te doen als je je cocktail zonder alcohol wilt.

Virgin Espresso Martini
Cocktails maken is leuk, maar drink met mate