Espresso Martini
User Avatar
door Bart

Ben jij een liefhebber van koffie en cocktails? Dan is deze Espresso Martini jouw cocktail! Laat de espresso maar alvast pruttelen en pak je shaker er maar bij!

Deze cocktail scoort 4.15 ⭐️ (141x beoordeeld)
Beoordeel het recept
Glas Martiniglas
Smaak Koffie
Bereiding Makkelijk
Sterkte Gemiddeld
Drank Vodka
Tijd 4 minutes
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

Benodigdheden

 • Shaker
 • Cocktail pincet
 • Barmaatje

Bereidingswijze

 • Shake met ijs

Cocktailrecept Espresso Martini

 • Zet een kopje espresso. Deze kun je warm gebruiken in je cocktail.
 • Giet hiervan met een barmaatje 1 deel (30 ml) in een shaker met ijs
 • Voeg koffielikeur (30 ml) en vodka (30 ml) toe
 • Even krachtig shaken tot er een frostlaagje op je shaker verschijnt
 • Uitschenken zonder ijs in je martiniglas
 • Garneren met 3 koffieboontjes in het glas
 • Dien de cocktail op met koffieboontjes

Bekijk filmpje

Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

Perfectserve tip: als je deze Espresso Martini krachtig shaket, dan krijg je een mooi schuimkraagje bij het uitschenken. Hierop leg je de 3 koffieboontjes als garnering.

Waar komt de Espresso Martini vandaan?

De Espresso Martini of populair gezegd de “EsMa” is één van de meest bekende en populaire cocktails van dit moment. Dit terwijl het nog een betrekkelijk jonge cocktail is die stamt uit het begin van de jaren ’80. Het is overigens geen Italiaanse cocktail zoals veel mensen vermoeden, want de cocktail komt van origine uit London. Toen een vrouw aan een Londense bar kwam en vroeg om “something that wakes me up and then fucks me up” pakte de barman wat koffiebonen maakte een verse espresso en voegde hier vervolgens nog wat vodka en wat zoets aan toe. Een betrekkelijk makkelijke cocktail qua ingrediënten, maar een topper als het gaat om smaak. En een echte oppepper! En zo werd de Espresso Martini geboren.

Something that wakes me up and then fucks me up. Het verhaal gaat dat de vrouw die met deze opmerking aan de bar ging zitten, niemand minder was dan topmodel Kate Moss.

Hoe verser de espresso, hoe lekkerder

Het klinkt bijna Cruyffiaans, maar hoe verser de espresso die je gebruikt, hoe lekkerder je Espresso Martini wordt. Bij een verse, warme espresso moet je ervoor zorgen dat je de cocktail keihard en snel shaket zodat het ijskoud is, maar niet verwatert. Dus wil je deze cocktail masteren (en ja dat wil je), maak hem dan met de beste espresso en shake hem als een bartender.

Om de volle, krachtige smaak van de espresso niet te laten verwateren, moet je deze cocktail hard en snel shaken!

Tips om je Espresso Martini een mooi schuimkraagje te geven

Veelgestelde vraag bij de Espresso Martini is hoe je nu zo een jaloersmakend schuimkraagje krijgt. Hier 4 belangrijke tips die je zeker gaan helpen!

 1. Het belangrijkste is krachtig shaken. Niet lang, vooral hard en snel.
 2. Gebruik hete espresso.
 3. Gebruik ca 4 ijsblokjes bij het shaken en schenk uit in een voorgekoeld glas (dit kun je met ijs doen of je kunt je glas voorkoelen in de vriezer).
 4. Pro tip: gebruik de schuimige creme van de espresso om extra body te geven aan je schuimkraagje

Waarom garneer je met 3 koffieboontjes?

Een andere succesfactor van de Espresso Martini zijn de subtiele koffieboontjes in het glas. En dit zijn er niet voor niets drie. Hier zit een ook weer een mooi verhaal achter. De garnering met 3 koffieboontjes heeft een symbolische betekenis. De 3 koffieboontjes staan symbool voor gezondheid, rijkdom en geluk. Dus als je proost met deze cocktail, dan weet je waar je op moet proosten!

Koffielikeur: Crème de Café van De Kuyper

Net zo belangrijk als de keuze voor de espresso is de keuze voor de koffielikeur. Voor deze Espresso Martini hebben we Crème de Café gebruikt van De Kuyper. Een donkerbruine likeur met een fijne koffiesmaak, romige tonen van vanille en een zacht bittere hint van chocolade. Een fijne smaakmaker.

Is een Espresso Martini een martini?

Nee! De klassieke Martini maak je met gin en vermouth (en een olijf). Hier zitten hele andere ingrediënten in. De reden dat er martini in de naam zit, is waarschijnlijk omdat het een short drink cocktail is die je uit een martini cocktailglas drinkt. Lees er alles over in onze blog over martini cocktails

Creatieve variaties: 3x Espresso Martini

Op de “EsMa” kun je makkelijk variëren met verschillende likeuren zoals Licor 43, Amaretto, Baileys en Frangelico. In plaats van het likeurtje bij de koffie, shake je de likeur gewoon bij je espresso en koffielikeur. Een Spaanse variant maak je met Licor 43 of een Italiaanse variant met Amaretto. Of maak een Salted Caramel Espresso Martini met Baileys Salted Caramel en Salted Caramel popcorn als garnering. Mijn favoriete variant!

Lees onze blog: 3x variaties op de Espresso Martini

Vlnr: Amaretto Esma I Licor 43 Emsa I Salted Caramel Esma

Veelvoorkomende fouten

Het maken van een Espresso Martini is net als het maken van koffie’s een kunst. Er zijn veel fouten die gemaakt kunnen worden. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je Espresso Martini perfect is:

 • Espresso uit een senseo of filter is niet hetzelfde als verse espresso. Gebruik altijd vers gezette espresso.
 • Niet de juiste verhoudingen. Gebruik altijd 1:1:1 (vodka:koffielikeur:espresso)
 • Voeg ijs toe aan je shaker voordat je ingrediënten toevoegt. Dit helpt bij het afkoelen van de drank en het mengen van alle ingrediënten.
 • Waterig waardoor de smaak van de cocktail zijn krachtige espresso smaak verliest. Schud de drank stevig voor niet te lang (max 20 seconden) en stevig om alle ingrediënten goed te mengen. Als je te lang en niet stevig genoeg schudt, kan je drank waterig worden.
 • Te weinig aandacht voor de presentatie. Versier je glas met koffiebonnen voor extra smaak en presentatie.

Kun je een Espresso Martini ook alcoholvrij maken? Jazeker!

Ben je op zoek naar een alcoholvrij cocktailrecept? Bekijk dan onze Virgin Espresso Martini die we gemaakt hebben met Lyre’s Coffee, een alcoholvrije cocktaillikeur. Echt goed te doen als je je cocktail zonder alcohol wilt.

Virgin Espresso Martini
Cocktails maken is leuk, maar drink met mate