Als je aan de stereotypische cocktail denkt, denk je bijna automatisch aan een cocktail die uitgeschonken en gedronken wordt uit een martini glas. Het glas met zijn iconische driehoekige vorm. Er is zelfs een whatsapp emoticon van! Daarnaast zullen veel mensen bij de Martini direct denken aan de iconische Dry Martini die 007 agent James Bond “shaken not stirred” bestelt. 

Qua uitstraling is de martini mijn favoriete soort cocktail. Op onze site hebben we allerlei martini’s in verschillende smaken en kleuren. Zoals de Espresso Martini, de Pornstar Martini maar ook de Perestrojka Martini (eigen creatie met peer en vodka), Lychee Martini en bijvoorbeeld de Aviation of de Clover Club (ook martini’s). En zo zijn er many more die we gemaakt hebben. De Breakfast Martini, de Limoncello Tiramisu Martini, Lemon Cheesecake Martini, Creme Brulee Martini en zelfs een Pepernoot Martini.

Maar… officieel zijn dit helemaal geen martini cocktails. We gingen op onderzoek uit, want wanneer is een cocktail nu wel en wanneer is een cocktail nu geen martini?

De klassieke Martini: zo maak je hem zelf

Iedereen die ooit een James Bond film gezien heeft kent de klassieke Martini. Deze maak je traditioneel met vermouth (1 deel) en gin (3 delen). Met garnering van olijven. Shaken not stirred. Een twist hierop is de Vesper Martini. Deze wordt gemaakt met vermouth, gin en vodka en gegarneerd met een citroen peel. Bekend uit Casino Royal.

Shaken not stirred. Of toch niet? De beste manier om een martini te maken is door te stirren. Zo verwatert de cocktail veel minder dan bij shaken met ijs.

Is een Pornstar Martini wel of geen Martini?

Je zou zeggen van wel. Maar nee dus. Althans officieel niet. En hetzelfde geldt voor de Espresso Martini en de Lychee Martini. En waarom dan niet? De basis van een originele Martini is vermouth en gin. En beide ingrediënten zitten er niet in. Waarom heten ze dan toch zo? Ik denk dat het antwoord simpel is. In de jaren 80 werden fruitige short drink cocktails populair. Meestal met vodka. Deze shortdrink cocktails werden in een martiniglas opgediend. Het martiniglas is dankzij de martini zo populair geworden dat cocktails die daarna bedacht werden logischerwijs ook het achtervoegsel martini kregen.

De basis van een originele Martini is vermouth en gin.

Hoe maak je een martini cocktail?

Of het nu wel of geen officiele martini is doet er niet zo veel toe. De meeste martini cocktails die wij gemaakt hebben zijn relatief makkelijk te bereiden. Je maakt ze met een shaker met ijs en je schenkt ze uit (zonder het ijs!) in een gekoeld martini glas. Qua hoeveelheid schenk je het glas nooit helemaal vol, maar tot 80-90% van het glas, zodat je nog wat ruimte over houdt in je glas om te garneren.

In sommige gevallen, zoals bij de Pornstar of als je een Sour in een martini glas opdient, is het lekker om eiwit toe te voegen om een schuimkraag te krijgen in je martini cocktail.

Tip: een martini drink je een stijl. Houd je glas niet aan de bovenkant vast maar aan de steel van het glas als je eruit drinkt. Net als een wijnglas.

Wat heb je nodig voor een Martini? 

Wil je zelf een martini maken dan zijn de volgende cocktail items een must in je homebar:

  • Shaker en strainer
  • Barmaatje
  • Classy martiniglas
  • Prikker (voor je perfectserve met olijf, framboos of lychee)

Al deze items vind je terug in deze fancy Martini set.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate