Martini
User Avatar
door Bart

Zo maak je zelf de klassieke Martini Tip: voor het beste resultaat shake je de Martini niet, maar stir je hem. Hoe maak je een Martini in stijl? Classy-er dan de classy Martini wordt het niet. De iconische “shaken not stirred” Martini is een van de handelsmerken van stijl en coolness geworden van James Bond […]

Zo maak je zelf de klassieke Martini

Deze cocktail scoort 4.24 ⭐️ (17x beoordeeld)
Beoordeel het recept
Glas Martiniglas
Smaak Hartig
Bereiding Moeilijk
Sterkte Sterk
Drank Gin
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

  • Dry gin 60 ml
  • Witte vermouth 30 ml
  • Olijven 3 stuks

Benodigdheden

  • Mengbeker
  • Barlepel
  • Strainer

Bereidingswijze

  • Stir in mixingglas met ijs

Cocktailrecept Martini

  • Begin met een chique Martini glas die je voorkoelt met ijs
  • Gebruik een mengglas of mengbeker met ijs
  • Schenk hier met een barmaatje 60 ml gin en 30 ml vermouth in
  • Even goed stirren (roeren) met een barlepel zodat alles goed mengt en ijskoud wordt
  • Vanuit de mengbeker schenk je uit met een strainer in het martiniglas
  • Voeg een prikker met olijven toe voor de klassieke Martini beleving
Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

Tip: voor het beste resultaat shake je de Martini niet, maar stir je hem.

Hoe maak je een Martini in stijl?

Classy-er dan de classy Martini wordt het niet. De iconische “shaken not stirred” Martini is een van de handelsmerken van stijl en coolness geworden van James Bond in zijn 007 films. Ik maakte hem zelf ook al verschillende keren. Uiteraard maakte ik hem ook een keer geheel in stijl in tuxedo op de klassieke manier door te stirren in een mengbeker.

De beste manier om een martini te maken is door te stirren. Zo verwatert de cocktail veel minder dan bij shaken met ijs. Als verhouding houd je 2:1 aan. 2 delen dry gin, 1 deel vermouth.

Shaken or stirred?

James Bond staat er op dat zijn Martini shaken not stirred is. Maar technisch is het juist beter als je de cocktail stirred in een mengbeker met ijs. Door te shaken komt er meer water vrij en wordt het dus wateriger. Puristen kiezen dus voor stirred in plaats van shaken.

Oorsprong: waar komt de naam Martini vandaan?

Voor het begin van de Martini zoals we die nu kennen gaan we terug naar de 19de eeuw. Na een dag hard werken kwam een mijnwerker met de naam Martinez in een bar en kreeg daar een sterke cocktail met gin, vermouth en maraschino (kersenlikeur). De cocktail werd naar de mijnwerker vernoemd, alleen kon hij na een aantal van deze cocktails de z niet meer uitspreken. En zo werd de Martinez de Martini.

De Martini evolueerde in smaak. Met de komst van de London Dry Gins verdween de zoete kersenlikeur en werd deze cocktail gemaakt in de traditionele verhouding 2:1. 2 delen gin, 1 deel vermouth.

Ben je op zoek naar fruitige Martini cocktails? Lees onze blog: Alles over Martini cocktails

Het martiniglas

Een martini drink je vanzelfsprekend uit een fancy martiniglas. Dit is een dun en elegant cocktailglas met de bekende V-shape. Door de vorm van dit glas kunnen geur en smaak zich goed ontwikkelen. Voordeel van de steel is dat je het glas niet verwarmt met je lichaamstemperatuur als je het daar vast houdt.

Martini is een soortnaam geworden voor cocktails die je drinkt uit een martiniglas. Denk aan de Pornstar Martini, Espresso Martini, Chocolate Martini. Regel voor de officiële martini blijft dat je een martini maakt met 2 delen gin en 1 deel vermouth.

Welke gin gebruik je voor een Dry Martini?

De martini’s van vroeger waren echter niet droog. Pas sinds de komst van de London Dry Gins begonnen de oprichters de Martini de Martini te mixen met droge vermouth. De gin is heel bepalend voor je martini omdat hier het meeste van in zit. Kies je voor een dry gin dan krijg je een Dry Martini. Kies je voor een hartige gin met olijven kies dan bijvoorbeeld voor Gin Mare. Kies je voor een meer citrusachtige smaak kies dan voor Tanqueray, Malfy of Bombay.

Welke vermouth gebruik je voor een Martini?

Vermouth is versterkte wijn (15% alcohol). Het wordt gemengd met suiker en aromatische kruiden. Het bekendste vermouth merk is Martini. Ik ben geen Vermouth kenner, maar ik vind Mancino met rijke smaken als salie, oregano en citroengras goed passen bij een martini met een hartige smaak. De Lillet past met zijn bloemige zachte smaak weer beter bij de citrussmaak.

Perfectserve met olijven

Om de ziltige smaak van de Martini te accentueren, wordt qua garnering vaak gekozen voor olijven. Deze gaan goed samen met de smaken en zien er natuurlijk helemaal sophisticated uit. Het is leuk om eens te variëren bijvoorbeeld met zilveruitjes of een combinatie met zilveruitje en een klein augurkje.

Tip: garneer je altijd met olijven, probeer dan ook eens een subtiel augurkje met zilveruitje als hartige afwisseling voor je garnering.

Bekende varianten: Dirty Martini, Vesper Martini, Saketini

De Dirty Martini is een variant op de Martini of Dry Martini. Bij een Dirty Martini voeg je 1 barlepel olijfolie van de olijven toegevoegd. Dit maakt hem troebel (dirty). Als je van olijven houdt een lekkere toevoeging aan je Martini.

Ook bekend, onder andere van de Bond film Casino, is de Vesper Martini. Hierin wordt naast gin ook vodka, lilet blanc en een citroen garnering gebruikt.

De Saketini is een Japanse variant op de martini die je maakt met sake. Ik heb sake in de koelkast staan voor mijn Lychee Martini, maar deze cocktail heb ik nog niet durven maken.

Veelgemaakte fouten

De meest gemaakte fout bij deze iconische cocktails is dat de cocktail geshaket wordt. Daarnaast zijn hier nog een aantal andere veelvoorkomende fouten om op te letten:

  1. Verkeerde verhoudingen: Het niet aanhouden van de traditionele verhouding van gin tot vermouth ( 2:1) kan leiden tot een onevenwichtige smaak.
  2. Onjuiste temperatuur: een Martini moet goed gekoeld worden geserveerd, bij voorkeur in een ijskoud glas. Het serveren van een Martini op kamertemperatuur kan de ervaring negatief beïnvloeden.
  3. Te veel of te weinig roeren: het roeren van de Martini is belangrijk om de ingrediënten te mengen en de juiste textuur te creëren. Je kunt te kort roeren maar je kunt ook te lang roeren. Houd 30 seconden aan.
  4. Gebruik van inferieure ingrediënten: het gebruik van lage kwaliteit gin, vermout of toevoegingen zoals olijven of citroenschil kan de algehele kwaliteit van de Martini verminderen.
  5. Overmatige toevoegingen: overdrijven met toevoegingen zoals olijven of citroenschil kan de subtiele smaken van de Martini overstemmen. Niet doen dus. Houd het puur.
  6. Onderschatten van de vermouth: Vermouth is een essentieel onderdeel van de Martini. Kies dus voor een goede vermouth zodat deze overeind blijft ten opzichte van de gin.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate