Martini
User Avatar
door Bart

Zo maak je zelf de klassieke Martini Tip: voor het beste resultaat shake je de Martini niet, maar stir je hem. Oorsprong: waar komt de naam Martini vandaan? De Martini zoals we die nu kennen met gin en vermouth, is oorspronkelijk vernoemd naar een mijnwerker met de naam Martinez. Na een dag hard werken kwam […]

Zo maak je zelf de klassieke Martini

Deze cocktail scoort 4.36 ⭐️ (14x beoordeeld)
Glass Martiniglas
Smaak Hartig
Bereiding Moeilijk
Sterkte Sterk
Drank Gin
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

 • Dry gin 60 ml
 • Witte vermouth 30 ml
 • Olijven 3 stuks

Benodigdheden

 • Mengbeker
 • barlepel
 • Strainer

Bereidingswijze

 • Stir in mixingglas met ijs

Instructies

 • Begin met een chique Martini glas die je voorkoelt met ijs
 • Gebruik een mengglas of mengbeker met ijs
 • Schenk hier met een barmaatje 60 ml gin en 30 ml vermouth in
 • Even goed stirren (roeren) met een barlepel zodat alles goed mengt en ijskoud wordt
 • Vanuit de mengbeker schenk je uit met een strainer in het martiniglas
 • Voeg een prikker met olijven toe voor de klassieke Martini beleving

Tip: voor het beste resultaat shake je de Martini niet, maar stir je hem.

Gebruik een glazen mengbeker met ijs en stir met een barlepel, daarna gebruik je een strainer om de cocktail uit te schenken zonder ijs in je martiniglas.

Oorsprong: waar komt de naam Martini vandaan?

De Martini zoals we die nu kennen met gin en vermouth, is oorspronkelijk vernoemd naar een mijnwerker met de naam Martinez. Na een dag hard werken kwam hij in een bar en kreeg daar een sterke cocktail met gin, vermouth en maraschino (kersenlikeur). De cocktail werd naar de mijnwerker vernoemd, alleen kon hij na een aantal van deze cocktails de z niet meer uitspreken. En zo werd de Martinez de Martini.

Martini is een soortnaam geworden voor cocktails die je drinkt uit een martiniglas. Denk aan de Pornstar Martini, Espresso Martini, Chocolate Martini. Regel voor de officiële martini blijft dat je een martini maakt met 3 delen gin en 1 deel vermouth.

Shaken or stirred?

Shaken or stirred dat is dé vraag bij de cocktail der cocktails. James Bond staat er op dat zijn Martini shaken not stirred is. Maar technisch is het juist beter als je de cocktail stirred in een mengbeker met ijs. Door te shaken komt er meer water vrij en wordt het dus wateriger. Puristen kiezen dus voor stirred in plaats van shaken.

Ben je op zoek naar fruitige Martini cocktails? Lees onze blog: Alles over Martini cocktails

Het martiniglas

Een martini drink je vanzelfsprekend uit een fancy martiniglas. Dit is een dun en elegant cocktailglas met de bekende V-shape. Door de vorm van dit glas kunnen geur en smaak zich goed ontwikkelen. Voordeel van de steel is dat je het glas niet verwarmt met je lichaamstemperatuur als je het daar vast houdt.

Welke gin gebruik je voor een Martini?

De gin is heel bepalend voor je martini omdat hier het meeste van in zit. Kies je voor een dry gin dan krijg je een Dry Martini. Kies je voor een hartige gin met olijven kies dan bijvoorbeeld voor Gin Mare. Kies je voor een meer citrusachtige smaak kies dan voor Tanqueray, Malfy of Bombay.

Welke vermouth gebruik je voor een Martini?

Ik ben geen Vermouth kenner. Het bekendste vermouth merk is Martini. Maar ik vind Mancino met rijke smaken als salie, oregano en citroengras goed passen bij een martini met een hartige smaak. De Lillet past met zijn bloemige zachte smaak weer beter bij de citrussmaak.

Perfectserve met olijven

Om de ziltige smaak van de Martini te accentueren, wordt qua garnering vaak gekozen voor olijven. Deze gaan goed samen met de smaken en zien er natuurlijk helemaal sophisticated uit. Het is leuk om eens te variëren bijvoorbeeld met zilveruitjes of een combinatie met zilveruitje en een klein augurkje.

Tip: garneer je altijd met olijven, probeer dan ook eens een subtiel augurkje met zilveruitje als hartige afwisseling voor je garnering.

Bekende varianten: Dirty Martini, Vesper Martini, Saketini

De Dirty Martini is een variant op de Martini of Dry Martini. Bij een Dirty Martini voeg je 1 barlepel olijfolie van de olijven toegevoegd. Dit maakt hem troebel (dirty). Als je van olijven houdt een lekkere toevoeging aan je Martini.

Ook bekend, onder andere van de Bond film Casino, is de Vesper Martini. Hierin wordt naast gin ook vodka, lilet blanc en een citroen garnering gebruikt.

De Saketini is een Japanse variant op de martini die je maakt met sake. Ik heb sake in de koelkast staan voor mijn Lychee Martini, maar deze cocktail heb ik nog niet durven maken.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate