Tom Collins
User Avatar
door Bart

De Tom Collins is een klassieke longdrink cocktail die voor het eerst gemaakt is door een barman uit Londen die Collins heette met Old Tom Gin.

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct
Tom Collins
Tom Collins

Deze klassieke longdrink cocktail is voor het eerst gemaakt door een barman uit Londen die Collins heette. Omdat het drankje populair werd met Old Tom Gin kent iedereen deze cocktail onder de naam Tom Collins. Deze klassieke long drink cocktail heeft een frisse, vrij neutrale smaak met een fris vleugje citroen.

Op de fles van Old Tom Gin staat een zwarte kat. Dit komt nog uit de 18de eeuw waarbij pubs in Engeland een houten wandversiering van een zwarte kat aan de buitenmuur hadden. Mensen die langs liepen konden geld in de bek van de kat gooien en kregen dan een shot gin aangezoet met suiker door een buisje door de mond van de kat. De bijnaam van de zwarte kat was Old Tom. Vandaar de naam Old Tom gin.
(Bron: Drinks Only)

Wat heb je nodig voor een Tom Collins cocktail?

Old Tom Gin (2 delen)
Suikersiroop (10 ml)
Bruiswater
Citroensap (halve citroen)

1 deel = 30 ml

Hoe maak je een Tom Collins cocktail?

Vul een mooi longdrink glas met ijs. Een originele Tom Collins maak je natuurlijk met de authentieke Old Tom Gin. Gebruik 2 delen gin. Voeg hier 10 ml suikersiroop aan toe en knijp het sap uit een halve citroen. Afvullen met bruiswater. Voorzichtig roeren met een barlepel. Garneren met citroenschijfje of spiraal.

NB: Gin leent zich goed voor low calory cocktails. Zonder de suikersiroop is de Tom Collins ook geschikt als low calory cocktail.

Deel je zelfgemaakte Tom Collins via social media

Heb je deze cocktail gemaakt op basis van ons recept en is het goed gelukt? Maak dan een foto van je zelfgemaakte cocktail en post deze met #Cocktailicious op Instagram.

Cocktails met mate

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate