Salute!

Italië is ons favoriete vakantieland in Europa. Dus iedere keer als we naar Italië gaan is dat een feestje. We zijn al een aantal keer in Toscane, Abruzzo en Rome geweest. En Sardinie, Sicilie, Napels en Capri staat nog hoog op ons verlanglijstje. Dit jaar zijn we in Venetië. Tijdens onze reis deden we ook nog Milaan en Verona aan. Het mooie aan Italië is niet alleen de mooie steden en de verfijnde eetcultuur. Ook heeft Italië een bijzondere cocktailcultuur die mooi samen gaat met de culinaire cultuur. Zo worden cocktails standaard opgediend met lekkere olijven of een klein schaaltje chips. Italië de bakermat van wereldberoemde cocktails als de Aperol Spritz, de Negroni en de Bellini. Of je nu fan bent van zoet, hartig of bitter met Italiaanse cocktails kun je alle kanten op.

In deze blog 10 Italiaanse cocktails waar je direct van gaat watertanden inclusief de cocktailrecepten om er thuis mee aan de slag te gaan!

#1 Aperol Spritz

Een van de oudste Italiaanse cocktails is de spritz, een verfrissend mix van Aperol, prosecco en bruiswater. Dit wereldberoemde drankje kent zijn oorsprong vindt in de regio Veneto. Het werd oorspronkelijk gemaakt met witte wijn, mineraalwater en een scheutje bitter likeur, zoals Aperol of Campari. Tegenwoordig heeft de spritz vele variaties en is het een symbool geworden van de Italiaanse aperitiefcultuur. Heerlijk drankje op het middaguur tijdens zonnige dagen. Op de strandtentjes aan de kust van Venetië waar we vertoefden stond dit sprankelende oranje drankje vaak op de tafels en kostte vaak nog geen 5 euro.

Zelf maken? Bekijk ons cocktailrecept van de Aperol Spritz

#2 Negroni

Een andere iconische Italiaanse cocktail is de Negroni, die in 1919 werd uitgevonden in Florence. Deze klassieke mix die bestaat uit gelijke delen gin, Campari (1:1:1) en zoete vermout wordt gewaardeerd om zijn balans tussen bitter en zoet en wordt vaak geserveerd met een schijfje sinaasappel. De Negroni heeft wereldwijd aan populariteit gewonnen en is een favoriet onder cocktailliefhebbers. Deze bitterzoete cocktail is perfect voor een zomerse middag in een gezellig café in Rome.

Zelf maken? Bekijk ons cocktailrecept van de Negroni

#3 Bellini

Een elegante licht bruisende cocktail die je maakt met verse perzikpuree en prosecco. Deze zoete en fruitige creatie is ontstaan in de jaren 40 in de wereldberoemde Harry’s Bar in Venetië.

Zelf maken? Bekijk ons cocktailrecept van de Bellini

Harry’s Bar in Venetië is al sinds de jaren 30 een legendarische ontmoetingsplek voor zowel lokale bewoners als beroemdheden. Gelegen op Sestiere San Marco 1323, is deze historische bar een charmante setting om te genieten van een heerlijke Bellini cocktail.

#4 Scroppino

Scroppino of Sgroppino. Want scroppino komt van scroppare wat opkloppen betekent in het Italiaans. Dit verwijst naar de traditionele manier van bereiden waarbij het citroenijs met de vodka en prosecco opgeklopt werden. Anno 2023 maak je hem het makkelijkst in een blender. Deze verfrissende cocktail is een populair digestief dat vaak wordt gedronken na een uitgebreide maaltijd in Noord-Italië.

Zelf maken? Bekijk ons cocktailrecept van de Scroppino

#5 Martini

De Martini is een klassieker in elke Italiaanse bar. Hoewel het oorspronkelijk uit de Verenigde Staten komt, heeft de martini zijn weg gevonden naar de Italiaanse cocktailscene. Een mix van Italiaanse gin (houd je van ziltig dan raad ik Gin Mare aan, liever citroensmaak kies dan voor Malfi con Limone) en droge vermout, geserveerd met een olijf of een citroenschil.

Zelf maken? Bekijk ons cocktailrecept van de Martini

#6 Limoncello Spritz of Limoncello Tonica

Deze Italiaanse likeur gemaakt van citroenschillen, suiker en alcohol, wordt vaak geserveerd als digestief na een smaakvolle maaltijd. Limoncello is ook heerlijk als smaakmaker in een cocktail. Maak hem als Limoncello Spritz met prosecco en bruiswater en een citroentje of in de mix met tonic en basilicum om je gasten te verrassen!

Limoncello Tonica met bruscetta en olijven

Zelf maken? Bekijk ons recept van de Limoncello Tonica

#7 Amaretto Sour

Amaretto is een heerlijke Italiaanse likeur op basis van amandel. De Italianen bedachten hun eigen variant op de Whiskey Sour met de Amaretto Sour. Lekkere combinatie tussen het zure van de Italiaanse citroenen en het zoete van de Amaretto. Lekker om te bestellen in een bar Milaan.

Zelf maken? Bekijk ons cocktailrecept van de Amaretto Sour

Tip: ga naar Il Mercante Cocktail Bar, gelegen in het hart van Milaan’s historische centrum. Deze schattige cocktailbar serveert de beste Amaretto Sour ooit!

#8 Hugo Spritz

Hugo of Hugo Spritz zoals ie op de cocktailkaart staat in Italie, is een cocktail uit Zuid-Tirol. In korte tijd heeft deze lichte en verfrissende cocktail zijn weg gevonden naar de bars in heel Italië. Gemaakt met vlierbloesemsiroop, munt, prosecco en bruisend water, is de Hugo perfect voor warme zomerdagen op het terras.

Zelf maken? Bekijk ons recept van de Hugo

#9 Espresso Martini

Ook de Espresso Martini komt oorspronkelijk niet Italie, maarrrr met de heerlijke espresso’s in Italië is er geen betere plek om een Espresso Martini te bestellen in een goede Italiaanse koffiebar.

Zelf maken? Bekijk ons cocktailrecept van de Espresso Martini

Tip: in het hart van Florence biedt Caffè Gilli een eersteklas ervaring voor liefhebbers van Espresso Martini. Geniet van dit heerlijke drankje op hun sfeervolle terras terwijl je uitkijkt over de prachtige Piazza della Repubblica.

#10 Gin Tonic met gin mare

Houd je van Gin Tonic? Maak hem dan op zijn Italiaans met Gin Mare en een schijfje citroen en takje rozemarijn of thijm. Een smaaksensatie in je gin tonic!

Zelf maken? Bekijk ons cocktailrecept van de Gin Tonic

Hoe haal je de Italiaanse cocktailcultuur in huis?

Als je deze blog gelezen hebt, heb je natuurlijk zin gekregen om aan de slag te gaan met Italiaanse cocktails. Dan heb ik een aantal tips voor je:

  1. Dranken: zorg dat je de juiste dranken in huis haalt. Limoncello, Amaretto, Aperol, Campari, vermouth.
  2. Presentatie en beleving: gebruik mooie stijlvolle glazen en lekkere verse ingrediënten zoals citroenen en fijne kruiden.
  3. Bereiding: veel Italiaanse cocktails zijn makkelijk om te maken. Met een barlepel en barmaatje kom je al een heel eind. Zorg wel dat je alles nauwkeurig afmeet met een barmaatje.
  4. Culinair: zorg naast een lekker drankje ook voor een bijpassend hapje. Dit kan al een klein schaaltje olijven zijn of een klein bakje naturel chips met zeezoutsmaak. Zelf vind ik Bruscetta een heerlijke appetizer.
  5. Musica: zet je favoriete Italiaanse muziek op. Eros Ramazotti, Zucchero, Andrea Bocelli en Laura Pausini mogen natuurlijk ontbreken op je playlist 😉

Geniet ervan. Salute!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate