Over de ontstaansgeschiedenis van de cocktail heerst een zweem van mystiek. Zo doen er verschillende verhalen de rondte over het ontstaan en de etymologie van het woord cocktail. Over niet raszuivere renpaarden die gemengd werden (cock-tailing), gefermenteerde vruchtendrankjes van de Maya’s (coctel), hanen (coq) met kleurrijke veren (tail) en Franse eierdopjes. De laatste 2 verhalen vinden wij nog het meest aannemelijk.

Vive le coq tail!

Blog geschiedenis van de cocktail
Het woord cocktail komt van het Franse “coq’s tail”. Dit refereert naar de kleurrijke veren van de haan (coq). Het verhaal gaat dat tijdens de Amerikaanse burgeroorlog (rond 1779) de bar van de Ierse Betsy Flanagan (onthoud die naam) vol met Amerikaanse en Franse soldaten zat die samen streden tegen de Engelsen. Betsy maakte een alcoholische drank en decoreerde deze met hanenveren. Een Franse officier was zo onder de indruk dat hij het glas hief om een toast uit te brengen: Vive le coq tail!

Dit verhaal wordt niet alleen het meest aangehaald, daarnaast wordt er ook een duidelijke link gemaakt naar het decoreren van kleurrijke cocktails. Geen onbelangrijk detail als we kijken hoeveel moeite we nog steeds besteden aan het garneren en presenteren van cocktails!

Coquetier

Blog geschiedenis van de cocktail
Het woord cocktail is afgeleid van het Franse woord Coquetier. Coque-quoi? Coquetier dus. Een coquetier is een Frans eierdopje dat gebruikt werd om drank in op te dienen in het begin van de 19de eeuw in New Orleans.

Dit verhaal zou zo maar waar kunnen zijn, want de jiggers zoals we die nu kennen lijken nog steeds op eierdopjes. En zonder jigger geen cocktail!

Wat is een sterk verhaal en welk verhaal is echt waar?

Geen van deze verhalen – zover ik weet – worden officieel bevestigd. Waar zou jij je geld op inzetten? De Ierse barvrouw Betsy, de coquetier, of misschien toch één van de andere verhaallijnen?

Betsy Flanagan cocktails

Speciaal voor deze blog hebben we echte gekleurde hanenveren gebruikt. Deze heb ik ook gebruikt om gekleurde cocktails te maken. En natuurlijk hebben we de cocktails vernoemd naar Betsy Flanagan.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate