Als je food lekker kunt pairen met je drankje, dan is dit een goddelijke combinatie. In deze blog inspiratie voor lekkere hapjes en bijpassende drankjes uit verschillende keukens. De Mexicaanse, de Italiaanse en de Spaanse. Pas op, want hier ga je van watertanden…
Bij foodpairing probeer je smaken te identificeren die goed bij elkaar passen. In dit geval zijn we op zoek gegaan naar smaken in food en dranken.
Mexicaanse keuken: ceviche taco’s met Spicy Mango Margaritas
Dit Latijns Amerikaans gerecht (fusion Peruviaanse ceviche met Mexicaanse taco’s) past perfect bij de Spicy Mango Margaritas. Met als verbindende element mango en spicy rode pepertjes. Zowel in de taco’s en de Margarita zijn dit namelijk de smaakmakers.
Ons recept voor ceviche tacos (recept voor 5 tacos)
- Snijd 150 gram rauwe tonijn (sashimi) in kleine stukjes en laat de tonijn marineren in soyasaus (2 el) en sap van een halve limoen / citroen in een saladekom. Voeg gember slices toe (optioneel). Even mengen en daarna min 2 uur laten marineren in de koelkast.
- Snijd een halve mango en 12 romaatjes, 1 rode ui, ¼ komkommer en 1 rode peper. Snijd dit lekker fijn in kleine blokjes en voeg dit alles toe aan de gemarineerde tonijn.
- Even goed mengen en verdelen over de taco’s. Het is lekker om de taco’s vlak van te voren even kort voor te verwarmen in de oven.
- Opdienen in een gezellig opdienschaaltje met wassabi mayonaise en Spicy Margaritas
Benieuwd hoe je de Spicy Mango Margaritas met rimrandje van cayenne maakt? Bekijk het recept van de Spicy Mango Margarita
Italiaanse keuken: Limoncello Tonica met bruscetta
De Italiaanse keuken vind ik fijn omdat deze simpel en tegelijkertijd verfijnd is en werkt met veel verse producten. Dit zie je heel goed terug in deze lekkere bruscetta’s die echt heerlijk passen bij de Limoncello Tonica. In dit geval is het verbindende element de basilicum die zowel qua geur als qua smaak herkenbaar terug komt in het drankje als in het gerecht. De combinatie van deze frisse cocktail met limoncello en basilicum met de simpele smaak van tomaat, knoflook en basilicum is top!
Recept voor homemade bruscetta’s (voor 2 personen)
- 15 romaatjes (in partjes gesneden)
- 2 teentjes knoflook (persen)
- 8 blaadjes basilicum (fijn gesneden)
- 2 theelepels olijfolie
- meng dit alles in een kom met een snufje grof zout en zwarte peper
- verwarm vervolgens dun gesneden ciabatta’s besprenkeld met olijfolie en licht ingesmeerd met knoflook in de oven op 220 graden. Na 4-5 minuten zijn ze lekker crostini
- verdeel de tomaatjes erover en sprenkel nog wat extra basilicum erover
Lekker als lunch of aperitief!
Benieuwd hoe je de Limoncello Tonica maakt? Bekijk het volledige recept van de Limoncello Tonica
Spaanse keuken: Sangria met tapas
Als je aan Spanje denkt, dan denk je aan Sangria en tapas. Sangria bevat rode wijn, en combineert erg lekker met Spaanse kazen als manchejo en lekkere hartige olijven. Ook lekker is het om te combineren met meloen en Spaanse Serrano ham. Zeker als je ook lekkere meloen in je sangria hebt.
Ons recept voor de Sangria (0,75 liter)
- begin met een karaf of mixing glas met ijs
- snijd lekker fruit als meloen, sinaasappel en druiven in kleine blokjes en voeg deze toe
- gebruik een goede Spaanse vino tinto (rode wijn) als basis (40 cl liter)
- voeg hier zoete port aan toe (10 cl)
- optioneel: voeg ook een likeur toe zoals triple sec of licor 43 (10 cl)
- aftoppen met bitter lemon (10-15 cl)
- even goed roeren zodat alles goed mengt en proeven
- giet uit in kleine tafelglaasjes met extra fruit on top
Salud!
Lees ook onze blog hoe je zelf lekkere sangria maakt: Sangria: 5x tips hoe je je sangria mastert