We hebben allemaal wel eens gehoord hoe de vorm van een wijnglas de smaak van de wijn erin beïnvloedt. Of je dat nu gelooft of liever wat sceptischer bent, onderzoek na onderzoek heeft bewezen dat de vorm en samenstelling van een glas wel degelijk invloed heeft op hoe onze zintuigen de smaak en geur van een slokje wijn decoderen. Maar geldt diezelfde regel ook voor alcoholische dranken die niet aan de wijnstok groeien? Heeft de vorm van je glas ook invloed op de smaak van je cocktail? Het antwoord op beide vragen is ja! De juiste glazen bedrukken voor cocktails is dan ook cruciaal, houd hierbij rekening met de volgende soorten.
- Martiniglazen
Martiniglazen zijn ontworpen met een lange steel om te voorkomen dat de warmte van je lichaam de inhoud van het glas opwarmt. Een cocktailglas zonder steel heeft misschien niet dezelfde hoogte, maar zowel dit als het martiniglas hebben een omgekeerde kegelvormige kom waardoor zowel alcoholische damp als andere geurige componenten van de drank over het uitgestrekte oppervlak kunnen ontsnappen. Dit betekent dat dezelfde drank die eerst in een rocksglas werd geserveerd, veel minder een boozy burn heeft en zachter en botanischer kan lijken te smaken wanneer het uit een cocktailglas wordt gedronken.
- Tumblerglazen
Tumblerglazen zijn de go-to glazen voor bijna alles op basis van bourbon. Ze hebben dikke bodems om bestand te zijn tegen de warrige fruit- en kruidenmix die voorafgaat aan vele schenkingen. Ontworpen om warmte van je hand in het glas zelf te trekken, zijn rocksglazen ontworpen om je drankje van begin tot eind op een langzaam evoluerende reis te nemen. Maar de brede open rand en rechte verticale wanden van een rocksglas zorgen er ook voor dat zware dampen zich verzamelen in de lucht net boven het drankje zelf. Dit geeft je eerste slokjes een sterke smaak van ethanol en het lijkt veel alcoholischer dan de drank in werkelijkheid is.
- Highballglazen
Net zo goed bekend als een collinsglas of zelfs een delmonico, zijn highballglazen smalle, ronde glazen torens met hoge, rechte wanden. Highballs worden gebruikt om cocktails te serveren die traditioneel worden gemaakt met één deel alcohol en drie delen mixer, afgetopt met ijs. Dat gezegd hebbende, je zou natuurlijk nog steeds een cocktail kunnen drinken die rechtstreeks uit een highball wordt geserveerd, maar waarom zou je dat willen? Rechte, verticaal gerichte glazen misleiden onze hersenen om hoge niveaus van zuurheid te ervaren, zelfs in cocktails die geen zuur bevatten. Er is een reden dat wodka-soda’s en Cuba Libres in deze glazen worden gegarneerd met limoenen, wat de scherpe zuurheid van de highball nog verder versterkt.
- Coupeglazen
Ondanks de legende dat de kom van dit glas de vorm heeft van een deel van de anatomie van Marie Antoinette, werd het coupeglas eigenlijk ontworpen ongeveer 100 jaar voordat ze ooit werd geboren. Oorspronkelijk ontworpen om champagne te serveren, is de coupe waarschijnlijk het allerslechtste vat dat er is (naast misschien een emmer) om dat te doen. Dat komt omdat coupes een van de grootste oppervlakken van alle cocktailglazen hebben, behalve de martini, waardoor koolzuurgas veel meer kans heeft om uit de vloeistof te ontsnappen dan in een flute. Cocktails die in coupes worden geserveerd, versterken de natuurlijke zoetheid van suikers en verminderen de sensatie van de aanwezige alcohol. Drankjes die in coupeglazen worden geserveerd, smaken vaak gemengd en drinkers proeven misschien meer een amalgaam dan individuele gelaagde elementen.