Ginger beer, ofwel gemberbier, het bruisende, kruidige goud dat door steeds meer mensen thuis en in de horeca gedronken wordt. Ook is het drankje heel populair in cocktails. De Moscow Mule met vodka, de Dark n Stormy met donkere rum en de Mandarin Mule met Napoleon likeur. Maar ook zonder alcohol kun je er van alles mee zoals de Ginger Granate met granaatappelsap.
Wij zijn echt fan van ginger beer. Daarom hebben we hier in huis altijd wel een stuk of 4 flesjes koud staan. Laatst kregen we ook van Russell & Co en van Royal Bliss mooie flesjes opgestuurd. Goede reden om eens een smaaktest of beter nog een blindtest te doen waarbij we 7 ginger beers met elkaar vergeleken qua smaak: Old Jamaica, Bundaberg, Thomas Henry, Russel & Co, Royal Bliss, Double Dutch en Royal Club. Daarnaast zijn er nog meer ginger beer merken bijvoorbeeld van Fever Tree, Fentimans en Gosling (van Gosling’s rum). Maar deze hebben we niet meegenomen.
Ginger beer of gemberbier is geen bier en bevat geen alcohol.
Old Jamaica (blikje 33 cl)
De Old Jamaica is het bekendste en best verkrijgbare ginger beer merk in Nederland. Je kunt het bij de meeste supermarkten kopen en bij de slijter. Deze ginger beer komt uit Jamaica en is wat zoeter qua smaak. Dit zie je ook terug in aangegeven hoeveelheid suikers op de achterkant van het blikje.
Drinkt als een lekker frisdrankje met een volle smaak. Past goed bij een Dark ‘n Stormy.
Bundaberg (flesje 37,5 cl)
Australisch merk ginger beer die je koopt bij supermarkt en slijter. Zit in een mooi, herkenbaar en stoer flesje. Inhoud is wel aan de ruime kant voor een drankje voor 1 persoon. Goed te verkrijgen in de supermarkten en bij slijters.
Lekker gemberbiertje. De gembersmaak is niet heel uitgesproken.
Thomas Henry (20 cl)
Thomas Henry komt uit Berlijn. Deze ginger beer is moeilijker te verkrijgen in de schappen. In de Gall & Gall hebben ze hem tegenwoordig in flessen van 75 cl. Liever heb ik de kleine flesjes van 20 cl omdat dan de koolzuur beter behouden blijft. 20 cl is bovendien de ideale hoeveelheid voor een gemberbiertje. Bij online slijters wel te verkrijgen, maar per 24 flesjes.
NB: Bij mijn lokale slijter (Stigros in Eindhoven) is deze vaak ook los te verkrijgen in flesjes van 20 cl, maar zij hebben dan ook een heel breed assortiment.
Sterk en verrassend pittig. Je proeft hem ook direct in je neus, zo pittig is ie. Houd ik van!
Russell & Co (20 cl)
Dit gemberbiertje is gemaakt met “aardse” Nigeriaanse gemberextract. Het zit in een erg mooi flesje van 20 cl. Te verkrijgen via horeca en bij online slijters, maar ook per 24 flesjes.
De smaak is lichtzoet en heeft een kruidige gembersmaak. De beloofde “vurige smaak” herken ik er alleen niet in.
Royal Club (33 cl)
Royal Club, bekend van de bitter lemons en de tonics is nu ook in blikjes van 33 cl verkrijgbaar in de supermarkt in de smaken Ginger Beer en Ginger Ale. Deze had ik nog niet eerder gedronken.
Deze gemberbier vond ik de minst uitgesproken smaak hebben. Er zit een lichte gember smaak in, maar blijft achter bij de rest.
Double Dutch (20 cl)
Double Dutch is een premium mixer merk van twee Nederlandse tweelingzusjes dat vooral bekend is van de tonics. Maar ze hebben nu ook Ginger Ale en Ginger Beer. In het flesje zit 20 cl en is verkrijgbaar bij de betere slijter.
Deze gemberbier heeft echt die pittige bite van de gember. Lekker pittig gemberbiertje in combinatie met frisse citrus!
Royal Bliss (20 cl)
Ook Royal Bliss (onderdeel van Coca Cola) is een premium mixer merk dat vooral bekend is van de tonics. In het flesje zit 20 cl en het merk is alleen in de betere horecazaken te verkrijgen.
Heerlijke fris bubbeltje met een goede gemberbier smaak. Iets minder krachtige gembersmaak dan de echt pittige gemberbieren.
And the winner is?
Als ik gember bier drink, wil ik gember proeven. Wat dat betreft vond ik de ginger beers van de 4 premium merken kwalitatiever dan de ginger beer merken die je in de supermarkt kunt kopen die minder uitgesproken zijn qua gembersmaak.
Toen ik mijn blinddoek mocht afdoen bleek dat de Thomas Henry net iets beter uit de test kwam dan de Double Dutch. Heerlijk ginger beertje met een herkenbare, lekkere, pittige gember smaak. Als je ervan houdt is het inderdaad “surprisingly spicy”!
Over ginger beer
Ginger beer of gemberbier is geen bier. Oorspronkelijk werd het wel gebrouwen als bier door gember, gist, water en suiker te laten fermenteren. Hierdoor kreeg het ook een alcoholpercentage van 11%. In ginger beer zit geen alcohol.
Ginger beer en ginger ale zijn twee verschillende frisdranken. Als je beide dranken wel eens gedronken hebt dan zul je geproefd hebben dat ginger ale minder uitgesproken is en een lichte gember smaak heeft en dat ginger beer echt een kruidige en hele herkenbare gember smaak heeft. Ginger ale wordt ook geproduceerd van jonge gember die een lichtere smaak heeft.
Je kunt ook zelf ginger beer maken. Verhit water tot dat het kookt. Voeg hier veel stukken gember en suiker aan en toe en wat citroensap. Voeg eventueel nog kruiden toe als kaneel of kruidnagel. Laat dit een uur of 2-3 afkoelen en maak het met een siphon of Sodastream bruisend. Leuk om nog een keer te doen!
Next level: zelf gember bier maken
Wil je zelf gember bier maken? Naast dat het leuk is om te doen en goedkoper is, kun je ook de gember bier helemaal naar jouw smaak maken. Je kunt dit doen met gembersiroop die je koopt en bruiswater. Nog leuker is om de gembersiroop ook zelf te maken met water, suiker en verse gember.
- Benodigdheden: 150 gram geschilde gember (dunne schijfjes) I 500 ml water I 500 ml kristalsuiker
- Doe alle ingredienten in een steelpan. Lichtjes verwarmen zonder te laten koken.
- Zeven zodat je geen pulp hebt van de gember en af laten koelen
- Overgieten in een flesje die je laat staan op kamertemperatuur
- Combineer de gembersiroop met bruiswater (geen Spa Rood) in een fles of pitcher (bepaal zelf de verhouding, begin met 1:5)
- Perfectserve met een citroentje of limoentje in je glas
Karen zegt:
Zelf vind ik Stoney (van de Coca-Cola company) nog steeds boven alles uit steken. Met een heerlijke gember bite als aftertaste, of zoals het blikje zegt ‘Kwetsa’. In Nederland te verkrijgen bij Die Spens in Amersfoort.
Michiel zegt:
Zelf vind ik de zachte smaak van de Bundaberg Ginger Beer erg lekker. Wel erg prijzig met de 1,99 per flesje van 375ml. Onlangs de Fentimans 750ml fles gehaald (€3,99) en die is erg pittig / sterk qua smaak. Zelf houd ik daar niet zo van, maar daar heb ik een oplossing voor gevonden door deze wat aan te leggen met wat San Pellegrino Mineraalwater (koolzuurhoudend). Op deze manier weet ik ook nog de kostprijs per glas ginger beer iets te drukken en kom ik wat dichter bij de zachte smaak van de Bundaberg. Al is het bedrag dat je uitspaart te verwaarlozen.
De royal club zou ik sowieso mijden, daar zitten kunstmatige zoetstoffen in (zoals sucralose). Zowel de gewone als de light variant.
Bart zegt:
hey Michiel, ik herken wat je zegt over de Bundaberg, Fentimans en Fevertree. je kunt het ook helemaal zelf maken he. goedkoper en ook leuk om te doen. maak je hem helemaal naar je eigen smaak. dan koop je gewoon wat gember siroop (ook deze kun je zelf maken met gember, water en suiker) en voeg je bruiswater toe tot je jouw perfecte smaak ontdekt hebt. eventueel nog wat citroensap toevoegen. cool toch!