Cocktails zijn niet alleen lekker omdat het van die lekkere smaakcombinaties zijn. Ze zijn ook heerlijk en leuk omdat ze altijd zo mooi zijn. Een van de leuke manieren om een cocktail te maken is “layeren”. Oftewel een cocktail in laagjes.

Voor het maken van cocktails in laagjes zijn een aantal dingen belangrijk om rekening mee te houden. Een van de belangrijkste dingen is dat je moet weten welke ingrediënten zwaarder zijn ten opzichte van andere. De techniek is simpel, belangrijker is kennis over de dranken. De zwaarste likeur wordt als eerste ingeschonken om vervolgens te volgen met de steeds lichterwordende likeuren. De meest lichte likeur komt dus als laatste. (Meer suiker betekent een zwaarder soortelijk gewicht).


B52
B52 met laagjes

Hoe maak je de laagjes in een cocktail?

Schenk de dranken geleidelijk over de bolle kop van een barlepel. Een probleem in de praktijk is dat een borrelglaasje, wat vaak als glas voor dit soort drankjes gebruikt wordt, vaak te klein is om een barlepel te gebruiken. Handig is het dan om een professionele barspoon te gebruiken. Deze heeft aan de steel een brede vlakke stempel (vaak ook gebruikt om suiker en fruit fijn te stampen). Gebruik deze stempel als vlotter en trek deze langzaam omhoog tijdens het schenken.

Layer cocktails

Bekende layer cocktail is de B-52 (zie boven, met Kahlua, Baileys en Cointreau) Probeer het een keer uit en laat aan ons weten of het gelukt is. Foto’s insturen mag ook!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate