Een eigen cocktailboek. Het staat al twee jaar op ons to do lijstje. Maar het is zeg maar een niet te onderschatten Monnikenwerk projectje dat je niet zo maar even oppakt zo van dat doen we even en we persen er even een boek uit met 100 cocktails. En als je er dan over nadenkt dan is onze site met recepten een prima alternatief. Maar een cocktailboek is af en toe wel lekker om door heen te bladeren natuurlijk. Difford’s Guide is de bijbel onder de cocktailboeken. Maar nu zijn er ook twee goede Nederlandse cocktailboeken. “Masterclass” van Tess Posthumus en Cocktails met Victor van Victor Abeln. Ik las ze allebei met veel interesse door en schreef er deze review over.

Nederlandse cocktailboeken

Tess en Victor. Twee bekendheden uit de Nederlandse cocktailwereld. Tess Posthumus die als internationaal bekroonde bartender en eigenaar van Flying Dutchmen Cocktails en cocktailbar Dutch Courage de Nederlandse cocktailcultuur uitdraagt en daarnaast nog actief is veelgevraagd jurylid en onder andere bij Cheflix.

Victor Abeln is bekend van First Dates waarin hij van doordeweeks rond de klok van 7 op de buis verschijnt als goedlachse barman waarin hij zijn gasten met een lekker drankje op hun gemak stelt en laat ontdooien voor ze hun First Date gaan ontmoeten.

Uitgelicht: Masterclass cocktails

Masterclass cocktails is een heel overzichtelijk cocktailboek waarin internationaal bekroond bartender Tess Posthumus haar cocktailgeheimen prijs geeft. Het boek bevat 90 cocktails, waarvan 5 alcoholvrij. Het begint met de basisprincipes van cocktails maken. Verder vind ik het heel relaxed dat het inzoomt op belangrijke mixology details hoe je een cocktail echt lekker maakt. Bijvoorbeeld door te beschrijven hoe je zelf een citroengras siroop kunt maken voor je Thai Mojito. Of suggesties welk type rum je gebruikt voor je Daiquiri. En of je wel of geen suikersiroop toevoegt in je Margarita. Belangrijke details die een groot verschil kunnen maken. Dit “Masterclass” boek is een cocktailboek voor de echte cocktailliefhebber die zijn/haar cocktails wil masteren.

De Bitterkoekjes Sour en de Corps Reviver van Tess ga ik zeker nog een keer zelf maken!

Uitgelicht: Cocktails met Victor

Cocktails met Victor is een cocktailboek voor iedereen. Er staan 100 cocktails in waarvan 13 alcoholvrije cocktails. Het is lekker praktisch en laagdrempelig. Waarom zit er bijvoorbeeld in godsnaam een strainer bij een cobbler shaker waar een ingebouwde strainer in zit? En dat iedere homebartender een poeleerdoek moet hebben voor zijn glazen (op mijn lijstje!). Tegelijkertijd legt het de basis van het cocktailvak goed uit als je wilt beginnen met cocktails maken. Met de anekdotes bij de cocktails is het net alsof je bij Victor aan de bar zit. Leuk want hiermee geeft hij zijn eigen signatuur aan het boek. Leuk en fijn cocktailboek.

Veel bekende cocktails uit dit boek heb ik al eens gemaakt of gedronken. De “Sexy Librarian” en de “Californication” ken ik nog niet en ga ik zeker nog eens maken!

En wat vinden we van de cocktailrecepten?

Een aantal cocktails zijn hetzelfde. Dat kan ook niet anders want in een cocktailboek verwacht je natuurlijk ook klassieke en bekende cocktails zoals de Pornstar Martini, Espresso Martini, Mojito, Piña Colada, Margarita, Cosmopolitan, Moscow Mule, Negroni, Old Fashioned etc. Als je de recepten en de beschrijvingen gaat vergelijken dan valt een aantal dingen op. De ingrediënten zijn in de meeste gevallen wel hetzelfde of vergelijkbaar. Maar de hoeveelheden en verhoudingen kunnen behoorlijk afwijken van elkaar. Niet erg. Wel opvallend. Zo zijn de cocktails van Tess veel boozy-er dan de cocktails van Victor. Als je kijkt naar de laagdrempeligheid dan denk ik dat het boek van Victor toegankelijker is als je nog nooit cocktails hebt gemaakt. Terwijl het boek van Tess juist specifieker ingaat op details. En dat is juist fijn als je al ervaring hebt met cocktails en hier meer finesse in wilt krijgen qua perfectserves.

Beoordeling: Tess vs Victor

We hebben beoordelingen gegeven op de belangrijkste criteria. 3 sterren = voldoende, 4 sterren = goed, 5 sterren = top.

Masterclass cocktailsCocktails van Victor
Educatie*********
Storytelling*********
Fotografie**********
Opmaak**********
Praktisch*********
Eigenheid**********
Tips & tricks*********
Mocktails*********

Allebei de cocktailboeken zijn zeker de moeite waard en blijvers in onze kast. Leuk om er af en toe eens bij te pakken als je inspiratie zoekt voor een nieuwe cocktail of als je gewoon even wil checken hoe je die ene cocktail ook al weer precies maakt.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate