Frankrijk staat wereldwijd bekend als het land van culinaire hoogstandjes, verfijnde wijnen en champagne. Maar naast deze iconische dranken heeft Frankrijk ook een rijke cocktailcultuur die vaak over het hoofd wordt gezien. Van klassieke cocktails die hun oorsprong vinden in chique Parijse bars tot moderne creaties die gebruikmaken van lokale likeuren en verse ingrediënten uit de verschillende regio’s van het land, de Franse mixologie is net zo verfijnd als haar keuken. In dit artikel nemen we je mee op een smakelijke reis door Frankrijk en ontdekken we de lekkerste cocktails die dit land te bieden heeft—perfect om jezelf mee te verwennen, ook als je op Ameland bent.

Boulevardier 

Boulevardier, soms omschreven als “Negroni’s lang verloren herfstneefje”, is een mixdrankje gemaakt met een combinatie van Campari, zoete vermout en bourbon of rogge whisky. De ingrediënten worden gemengd met ijs en vervolgens gezeefd in een gekoeld cocktailglas. De cocktail wordt vaak gegarneerd met een sinaasappelschil of een kers. De eerste versie van Boulevardier is te vinden in Harry McElhone’s bargids uit 1927, Barflies and Cocktails. Deze cocktail was het kenmerkende drankje van Erskine Gwynne, die een maandelijks tijdschrift in Parijs redigeerde, genaamd The Boulevardier.

White Negroni

White Negroni is een cocktail die gin, Lillet en Suze combineert. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze cocktail geïnspireerd op de geweldige Negroni, een cocktail gemaakt met gelijke delen gin, zoete vermout en Campari. Deze witte versie is gemaakt met gelijke delen gin, Suze en Lillet, hoewel sommige versies minder Suze gebruiken. De ingrediënten worden in een ouderwets glas met ijs gegoten en vervolgens geroerd. De oorsprong van de witte Negroni ligt in Frankrijk. Het verhaal gaat dat een Britse barman, Wayne Collins, geen Campari en zoete vermout kon vinden, dus koos hij voor Suze (likeur) en Lillet (een versterkte wijn), twee klassieke Franse aperitieven.

French 75

French 75 is een klassieke cocktail gemaakt met gin, citroensap, suikersiroop en champagne, die je ook in Lyon kunt drinken. Om het te bereiden, worden gin, citroensap en suikersiroop geschud met ijs, gezeefd in een glas, vervolgens afgetopt met champagne en versierd met citroenschil. Er wordt aangenomen dat de cocktail is uitgevonden door Scott Harry McElhone, de eigenaar van Harry’s American Bar in Parijs in 1926, die hem vernoemde naar een sterk artilleriegeschut dat door het Franse leger werd gebruikt. Kort daarna werden Amerikaanse soldaten verliefd op de cocktail en brachten hem terug naar de Verenigde Staten, waar hij een groot succes werd, vooral in de beroemde Stork Club in New York City.

Soupe Angevine

Soupe Angevine is een Franse cocktail die mousserende wijn, citroensap, suikersiroop en Cointreau combineert. Vaak geclassificeerd als een punch, wordt de cocktail meestal gemaakt in een grote punchkom. Alle ingrediënten, behalve mousserende wijn, worden toegevoegd aan de kom en gemengd. Vervolgens wordt er mousserende wijn toegevoegd en wordt de combinatie gemengd voordat er ijs wordt toegevoegd. De cocktail wordt met een pollepel in glazen gegoten. Traditioneel wordt het geserveerd in een flute en wordt het meestal gegarneerd met citrusschijfjes of citrusschil. Deze cocktail wordt meestal gemaakt met Crémant de Loire, regionale mousserende wijn met een fris en knapperig karakter.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate