Italië is de geboorteplaats van enkele van de populairste dranken die tegenwoordig over de hele wereld worden genoten. Van lokaal geproduceerde wijnen en historische bittere likeuren tot de kenmerkende koffiecultuur van het land, er is veel te leren over Italiaanse dranken. Om je te helpen de basisbeginselen op te frissen, zijn dit de beroemdste Italiaanse dranken om te proberen, of je nu een reis naar Brindisi in Italië plant of thuis dolce vita wilt. 

Italiaanse witte wijn

Hoewel de rode wijnen van Italië misschien iets bekender zijn, zijn er zeker genoeg Italiaanse witte wijnen die je waarschijnlijk al kent en die je, als je dat niet doet, zeker moet leren kennen. Hier zijn er een paar om te proberen: 

  • Pinot Grigio – Pinot Grigio is een vaste witte wijn geworden over de hele wereld vanwege hoe drinkbaar het is. Een pittige wijn, vernoemd naar de druif waarvan het gemaakt is.
  • Soave – Soave komt uit de regio Veneto, vlak bij Verona. Het is een droge witte wijn die uitgesproken wordt als “swah-vay”.
  • Gavi – een van mijn persoonlijke favorieten, Gavi is een witte wijn uit Piedmont die droog van stijl is. Het is een van de meest onderschatte exportproducten van Italië.

Italiaanse rode wijn

Het zal geen verrassing zijn dat wijn een van de populairste Italiaanse dranken is. Zowel de productie als de consumptie van wijn spelen een belangrijke rol in de Italiaanse geschiedenis en cultuur. Maar naar een bar in Italië gaan en een ‘glas wijn’ bestellen is een zekere manier om jezelf als toerist te profileren. Niemand verwacht dat je alle wijnen kent die in het land worden geproduceerd – er zijn er veel – maar het is goed om een ​​globaal idee te hebben van enkele van de populairste Italiaanse wijnen. De rode wijnen van Italië zijn mogelijk bekender. 

Campari

Campari is een bittere likeur die in 1860 werd uitgevonden door Gaspare Campari in Novara, Italië. 150 jaar later is Campari een van de populairste aperitieven (drankjes voor het avondeten) in Italië en een van de bekendste Italiaanse likeuren ter wereld, die je met een beetje geluk ook in de Bari airport kunt kopen. De kenmerkende donkerrode likeur wordt gemaakt door kruiden en fruit te infuseren met alcohol en water – het exacte recept is nog steeds een goed bewaard geheim. Het heeft een sterke bitterzoete smaak met tonen van kers, sinaasappel, kruidnagel en kaneel. 

Prosecco

Prosecco is een mousserende witte wijn uit Noord-Italië. De populariteit ervan is de afgelopen tien jaar enorm toegenomen. Tegenwoordig is het een van de beroemdste Italiaanse dranken binnen en buiten het land. Prosecco moet worden geproduceerd met 85% Glera-druiven en wordt gemaakt met behulp van de ‘Charmat-methode’ (of tankmethode), waarbij de tweede gisting in tanks plaatsvindt. Dit zijn de belangrijkste factoren die Italiaanse Prosecco onderscheiden van Franse Champagne. Dankzij de delicate bubbels en subtiele fruitige en bloemige tonen kan Prosecco puur worden gedronken, gecombineerd met eten of gemixt met sterke drank en andere dranken om verschillende populaire Italiaanse cocktails te creëren, waaronder Aperol Spritz en Bellini. 

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate