User Avatar
door Jort van der Heide

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet, heb je je cocktail, koffie, wijn of chocolademelk op je stoffen bank gemorst. Geen paniek! Met de juiste aanpak verwijder je eenvoudig de meeste vlekken. We geven je zes slimme tips om je bank weer stralend schoon te krijgen. Heb je deze verzekering nog […]

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Voor je het weet, heb je je cocktail, koffie, wijn of chocolademelk op je stoffen bank gemorst. Geen paniek! Met de juiste aanpak verwijder je eenvoudig de meeste vlekken. We geven je zes slimme tips om je bank weer stralend schoon te krijgen.

  1. Dep, niet wrijven!
    Heb je net iets gemorst? Pak dan meteen een schone doek of keukenpapier en dep voorzichtig op de vlek. Wrijven maakt het alleen maar erger, omdat de vloeistof dan dieper in de stof trekt. Door te deppen neem je het meeste vocht op en voorkom je een grotere vlek.
  2. Wijnvlekken? Strooi wat zout!
    Heb je een glas rode wijn omgestoten? Strooi meteen wat zout op de vlek. Het zout neemt een deel van de wijn op. Laat het even inwerken en dep daarna met lauwwarm water en vloeibaar wasmiddel op een schone doek. Werk hierbij van buiten naar binnen, zodat de vlek niet groter wordt.
  3. Schoonmaakazijn voor koffievlekken
    Koffie op de bank? Meng gelijke delen schoonmaakazijn en water en dep dit voorzichtig op de vlek. Ook kun je het in een plantenspuit doen en de vlek bespuiten. De azijn helpt om de koffie op te lossen zonder de stof van de bank te beschadigen. Laat het even inwerken en dep het daarna droog met een schone doek. Herhaal deze stap enkele keren totdat de vlek uit je bank is.
  4. Baking soda voor vetvlekken
    Vetvlekken zijn lastig, maar baking soda kan helpen. Strooi een beetje baking soda op de vlek en laat het een paar uur intrekken. Het poeder trekt het vet uit de stof. Daarna stofzuig je het op of veeg je het weg met een natte doek. Voor hardnekkige vlekken kun je een beetje afwasmiddel mengen met water en dit voorzichtig op de plek deppen.
  5. Gebruik een vlekkenreiniger, maar test eerst!
    Er zijn speciale vlekkenreinigers voor stoffen banken. Deze werken vaak goed tegen vlekken, maar let op: sommige schoonmaakmiddelen kunnen juist vlekken of verkleuring veroorzaken. Test daarom altijd eerst op een onopvallend plekje, zoals de achterkant of onderkant van een kussen. Wacht even om te zien hoe de stof reageert voordat je het op de zichtbare plek gebruikt.
  6. Wat als de vlek niet verdwijnt? Check je inboedelverzekering!
    Sommige vlekken zijn zo hardnekkig dat je ze er niet meer uit krijgt, zelfs niet met de beste schoonmaaktrucs. In dat geval is het slim om te kijken of je inboedelverzekering schade aan je bank dekt. Heb je een allrisk-inboedelverzekering? Dan is de kans groot dat je de kosten voor professionele reiniging of zelfs vervanging, ook bij eigen ongelukjes, vergoed krijgt. Check altijd de voorwaarden van je verzekering en maak foto’s van de schade als bewijs.

Heb je deze verzekering nog niet? Een inboedelverzekering afsluiten (al dan niet met allrisk dekking) kan zeker lonen: op die manier hoef je over het algemeen een stuk minder diep in de buidel te tasten wanneer er schade ontstaat aan je geliefde interieur.

Voorkomen is beter dan genezen

Hoe sneller je een vlek aanpakt, hoe groter de kans dat je hem volledig kunt verwijderen. Verse vlekken zijn namelijk veel makkelijker te behandelen dan ingedroogde. Wil je je bank beter beschermen tegen vlekken? Overweeg dan om deze eens in de zoveel tijd te impregneren. Dit zorgt voor een beschermende laag, waardoor vloeistoffen minder snel in de stof trekken en vlekken makkelijker te verwijderen zijn. Zo blijft je bank langer schoon en mooi!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate