Elderflower Gin Sour
User Avatar
door Bart

Laatst wou ik een Elderflower Sour maken, maar toen stond de Elderflower (vlierbesbloesem) nog niet in bloei. Inmiddels is het mei en vond ik de eerste vlierbesbloesems. Net op tijd voor moederdag!

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct

Laatst wou ik een Elderflower Sour maken, maar toen stond de Elderflower (vlierbesbloesem) nog niet in bloei. Inmiddels is het mei en vond ik de eerste vlierbesbloesems. Net op tijd voor moederdag! Het is een mooi wit bloemetje met een heerlijk, zoetige geur. Het wordt gebruikt om limonade en thee van te trekken, maar je kunt het ook prima gebruiken als garnering voor een cocktail met St-Germain Elderflower likeur.

Wat heb je nodig voor de Elderflower Gin Sour?

Gin (1 deel)
St-Germain Elderflower likeur of Elderflower siroop (0,5 deel)
Citroensap (1 deel)
Eiwit (1/2)

1 deel = 30 ml

Hoe maak je de Elderflower Sour?

Deze cocktail maak je als een sour. Begin met het scheiden van een ei en gebruik de helft van het eiwit. Voeg hier 1 deel citroensap (ca halve citroen) aan toe. Een half barmaatje St-Germain Elderflower (of Elderflower siroop) en 1 barmaatje Gin. Stevig shaken. Uitschenken met een strainer in je cocktail glas. Als laatste voeg je nog een topje crushed ice toe en maak je een citroengarnering. En natuurlijk garneer je ook met een Elderflower bloemetje!

Zelf Elderflower likeur maken

Vanaf mei bloeit de vlierbesbloesem. Dit is een kleine witte bloesem met een opvallend zoetige, citroenachtige geur. Pluk hier 4-5 schermen van. Was deze goed uit en vul een afsluitbare jar met pure alcohol. Vodka is het beste alternatief als je hier niet aan kunt komen. Deze zet je voor 2 weken op een donkere plek. Na 2 weken strain je de vloeistof en gaat de vloeistof in combinatie met 2-3 deciliter suikersiroop (dit maak je door water te koken met suiker en af te laten koelen) in een halve liter fles. Een paar keer goed schudden en proeven tot je de juiste verhouding hebt voor je zelfgemaakte Elderflower likeur.

Hugo Elderflower

Ook erg lekker met Elderflower is de Hugo Elderflower. Deze maakte ik alcoholvrij met zelfgemaakte Elderflower siroop. Binnenkort maak ik ook nog een Elderflower Lemonade!

Deel je zelfgemaakte Elderflower Gin Sour via social media

Heb je deze cocktail gemaakt en is het goed gelukt? Maak dan een foto van je zelfgemaakte cocktail en post deze met #Cocktailicious op Facebook, Twitter of Pinterest.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate