De Pina Colada is een tropische cocktail die je maakt met rum, ananassap en kokosmelk. Heerlijke zomercocktail waarmee je de tropen in huis haalt!
Ingrediënten
- Witte rum 45 ml
- Romige kokosmelk 45 ml
- Ananassap 90 ml
- Ananas chunk 1 stuk
- Cocktailkersje 1 stuk
Benodigdheden
- Barmaatje
- Shaker
Bereidingswijze
- Shake met ijs
Cocktailrecept Pina Colada
- Begin met een shaker gevuld met 1/3 ijsblokjes.
- Voeg met een barmaatje 45 ml rum, 90 ml ananassap en 45 ml kokosmelk toe in de shaker.
- Stevig shaken met ijs, totdat je shaker een frostlaagje krijgt aan de buitenkant.
- Proef met een rietje of de cocktail naar smaak is. Als je nog iets mist, is dit het moment om de smaak van je cocktail te perfectioneren.
- Schenk de inhoud van de shaker uit in een hurricane glas of in een pineapple glas. Het ijs kun je mee uitschenken in het glas.
- Garneer met vers stukje ananas op het glas en een mooi rood cocktailkersje.
- Opdienen met een glimlach!
Bekijk filmpje
De Pina Colada maak je in een tropisch cocktailglas zoals een Hurricane glas of een Pineapple Tiki glas in de vorm van een ananas.
Piña Colada maken
De Pina Colada is een tropisch, lichtgeel drankje waarmee je de tropen in huis haalt. Het betekent letterlijk: gezeefde ananas. Deze cocktail is ook het nationale drankje van Puerto Rico waar een overvloed is aan kokosnoten, ananas en… rum! Zoals overal in Puerto Rico moet je deze ook altijd opdienen met een grote glimlach. Want in de tropen is iedereen altijd vrolijk!
Rum of Malibu?
De Piña Colada maak je officieel witte rum, kokosmelk en ananassap. Je kunt ook Malibu gebruiken, maar omdat je ook kokosmelk gebruikt vind ik dat enigszins dubbel-op. Maar ben je fan van Malibu en heb je een fles in de kast staan dan kun je hem gewoon met Malibu maken hoor 😉
Houd je van romig? Gebruik dan romige kokosmelk of voeg vloeibare slagroom toe voor het shaken.
Ultieme tropen beleving
Als je op vakantie bent is er niks lekkerder dan een Pina Colada uit een ananas of een jonge kokosnoot te drinken. Voor de ultieme beleving hol je een verse ananas uit en vul je de uitgeholde ananas met de Pina Colada. Rietje erin en genieten maar!
Zo maak je zelf een Piña Colada uit een verse ananas
- Begin met een lekkere verse ananas, snijd de kroon recht af zodat je de ananas up-side down rechtop kan zetten
- Dan snijd je de onderkant er af zodat je 80% van je ananas overhoudt. Snijd zo recht mogelijk
- Dan ga je nu met een ananas snijder de ananas uithollen, eventueel kun je de verse ananas blenden
- Pak nu een shaker met ijs en vul deze met de ingrediënten in de juiste verhouding
- Na het shaken doe je verse ijsklontjes in de ananas en giet je de pina colada uit in je ananas
Garneren met ananas of kokos
Als je op vakantie bent wordt je Pina Colada vaak opgediend in een ananas of kokosnoot. Gebruik je een glas dan garneer je met ananas chunk of kokos slices. Ook mooi is het om 2 groene scheuten van de ananas in je glas te doen.
Variaties op de Pina Colada
Op de klassieke Pina Colada kun je makkelijk variëren met tropische cocktails:
- Strawberry Colada, Mango of Banana Colada: hierbij voeg je verse aardbeien, mango of banaan toe aan je Colada. Deze maak je met een blender zodat het fruit goed
- Blue Hawaiian: de Blue Hawaiian (hieronder) is een Pina Colada die zijn blauwe kleur krijgt van Blue Curacao.
- Frozen Pina Colada: gebruik je kokosmelk in combinatie met kokosmelk, ananassap en rum.
- Miami Vice: combinatie van een Pina Colada met een Strawberry Daiquiri. Helemaal vet als het je lukt om de twee dranken qua kleur te scheiden!
Cocktails met ananas
Ook lekker om eens te proberen is de Blue Hawaiian, het blauwe broertje. Deze cocktail maak je hetzelfde als de Pina Colada alleen voeg je dan nog 15 ml blue curacao toe. Andere lekkere ananas cocktails zijn de Jungle Bird, Rum Swizzle en de Pineapple Rum Punch.
Piña Colada Mocktail
De Virgin Colada of “Nada Colada” is de alcoholvrije mocktail versie. Deze maak je natuurlijk net zo lekker als de alcoholische versie maar dan met de ananassap en kokosmelk en zonder de rum. Overigens kun je de ingrediënten van deze Nada Colada ook prima combineren met banaan. En dan heb je een “Nada Colada Banana”. Klinkt niet verkeerd voor een tropische alcoholvrije cocktail. Toch?
Veelgemaakte fouten
Bij het maken van een Piña Colada worden vaak een aantal fouten gemaakt die de smaak en textuur van de cocktail kunnen beïnvloeden. Hier zijn de meest gemaakte fouten:
- Teveel ijs gebruiken: Gebruik niet te veel ijs, omdat dit de cocktail kan verwateren en de smaken kan verdunnen. Het water zorgt ervoor dat de textuur en dikte van de cocktail veranderd en zo blijft er weinig over van de romige kokossmaak.
- Temperatuur ingrediënten: zorg dat de kokosmelk op de zelfde temperatuur is als de ananassap. Anders krijg je dat het sneller gaat schiften.
- Gebruik witte rum: Het gebruik van donkere rum in plaats van witte rum kan de smaak van de Piña Colada te zwaar maken. Witte rum zorgt voor een lichtere, frissere smaak. Houd je van Malibu dan gebruik je Malibu.
- Onvoldoende blenden: Een Piña Colada moet glad en romig zijn, dus zorg ervoor dat je het mengsel lang genoeg blendt. Onvoldoende blenden kan resulteren in een korrelige textuur.
- Ananas: pas op met het gebruiken van verse ananas, deze is vaak lastig te blenden en laat harde stukjes achter. Voor een romige en lekkere Piña Colada raad ik ananassap uit een pak aan.
- Onjuiste verhouding van ingrediënten: Het niet respecteren van de juiste verhoudingen van rum, ananassap, en kokoscrème kan de balans van de smaken verstoren. Gebruik de verhoudingen zoals aangegeven in dit recept en gebruik hier een maatbeker voor bij het afmeten.
- Geen garnering toevoegen: Een Piña Colada zonder garnering zoals een schijfje ananas en/of een kers mist de finishing touch. Garnering is niet alleen voor de uitstraling maar ook voor de smaakervaring.
Vragen of tips?
Heb je vragen of tips over deze cocktail? Reageer gerust hieronder.
Tinus zegt:
Iedere keer als ik kokosmelk toevoeg dan gaat het schiften. Welke makkelijk verkrijgbare melk of room kan ik het beste gebruiken?
Bart zegt:
hallo Tinus, dit gebeurt vaker, dit is ook de uitdaging van de Pina Colada. de kokosmelk kan gaan schiften door verschil in temperatuur en verschil in structuur. dus zorg dat de temperatuur vergelijkbaar is met de andere ingredienten (zet het ook in de koelkast net als de ananassap) en zorg dat je de kokosmelk goed schudt. ook nog steviger shaken zorgt ervoor dat je een beter resultaat krijgt. succes en laat me weten of het gelukt is!