Heb je binnenkort een feestje en houd je van gin tonics? Maak dan je eigen gin tonic bar! Laatst hebben wij voor een feestje van vrienden van ons een gin tonic bar mogen hosten.

In deze blog geef ik je aantal handige tips.

Gin tonic bar foto

Wil jij weten hoe je in 5 stappen de ultieme gin tonic maakt? Lees dan het recept van de klassieke Gin Tonic

1. Gin!

Geen gin tonic bar zonder gin. Je hebt dry gin, fris citrus achtig, kruidig, floraal, ziltig. Iedere gin is anders. Wij kozen voor Monkey 47 gin (citrus, licht spicy), Hendrick’s gin (zacht, bloemig) en Rutte Celery gin (kruidig, ziltig). Keuzeproblemen of wil je meer weten over de smaken van een bepaald gin merk? Op de site van Gin Festival staan superveel gin en tonic merken beschreven inclusief hun smaken.

Zorg dat je 3 goede gins hebt zodat je verschillende smaakprofielen covert.

Gin Tonic Bar line up gins

2. Bespaar niet op tonic

In een gin tonic gaat ¾ tonic, dus bespaar niet op je tonic. Want dan had je net zo goed voor een goedkope gin kunnen kiezen. Geen tonic dus uit literflessen, maar kleine flesjes (20 cl). Die kosten wat, maar de koolzuur bubbeltjes blijven het beste intact en dat merk je meteen aan je gin tonic. Goede tonic merken: Fever Tree, 1724, Thomas Henry, Fentimans, Schweppes premium (in de kleine flesjes dan).

Proef de tonic eens met garnering zonder gin, en je merkt dat hier alleen al erg veel smaak in zit. Wat dus ook supergoed nieuws is voor mensen die een mooi alcoholvrij drankje willen!

Gin Tonic Bar tonics

3. Verhouding

Qua verhouding houd je ¼ gin vs ¾ tonic aan. 50 ml gin en 150 mm tonic. En niet zo maar wat doen. Gebruik een barmaatje zodat je weet wat er in gaat! De rest van het flesje tonic gebruik je om bij te gieten.

Gebruik een barmaatje zodat je weet wat er in gaat!

4. Gin Tonic glazen

Het mooiste vind ik als je gin tonic drinkt uit een bolvormig copa glas. Ook wel ballon glazen. Deze heb je in verschillende maten.

Houd je van grandeur, dan kies je voor formaatje vissenkom (> 50 cl)

Gin tonic bar glazen

5. IJs: the bigger the better

Als je kiest voor copa glazen, zorg dan ook dat je voor grote ice cubes kiest waarmee het glas mooi vult. Je kunt hiervoor gewoon voor naar de Albert Heijn gaan. Je hebt minimaal 5 zakken nodig. Want ook hier geldt: zonder ijs geen gin tonics.

Veel mensen denken dat je gin tonic wateriger wordt van meer ijs. Niet waar! Hoe meer ijs je gebruikt hoe minder snel het smelt en hoe kouder je gin tonic blijft.

6. Garnering als smaakversterker

Qua garnering kun je alle kanten op met gin tonics. Citroen, grapefruit, jeneverbessen, frambozen, rabarber, kumquat, lemongrass. Maar ook komkommer en kruiden als thijm, rozemarijn, koriander, kardemon, kaneel, steranijs of rode peper bolletjes. Of rozeblaadjes!
Garnering is bij de gin tonic om de smaak te benadrukken. Dus bij een citrus gin kies je citroen of grapefruit. Gebruik hierbij de rasp / de schil, deze heeft de sterkste smaak. Bij een kruidige, ziltige gin garneer je met kruiden als rozemarijn of basilicum. Je neus wordt ook meteen geprikkeld iedere keer dat je een slok neemt.

Presenteer de garneringen in kleine glazen potjes.

Gin tonic bar garnering

7. Benodigdheden voor gin tonics

Zorg dat je ook de juiste cocktail tools voor je gasten hebt klaar staan. Peeler (fijnschiller), pincet, barmaatjes en barlepels en niet te vergeten flessenopeners voor de tonic flesjes.

Het leukste is het als je gasten ook echt hun eigen gin tonic gaan bereiden.

8. Gin tonic bar als eyecatcher

Het oog wil ook wat. Dus richt je gin tonic bar sfeervol in. Met kratten, mooie bakjes, hippe lichtjes, kleedjes, plantjes en andere accessoires.

Een hip krijtbord of letterbord doet het ook altijd goed!

9. Last but not least: alcolvrije gin

Ook al geef je een spectaculair gin tonic feestje, niet iedereen wil vol gas aan de gin tonics. En dan is het fijn als er een alcoholvrij alternatief is. En die is er! Alcoholvrije gin van Seedlip.

Wil je ook mooie sier maken bij mensen die niet aan de alcohol gaan, haal dan alcoholvrije gin in huis!

En welke gin tonics vielen het meest in de smaak?

Gin tonic bar friends
Het meest in de smaak viel de gin tonic met Monkey 47 kumquats en lemon grass. Ook de gin tonic met Hendrick’s met komkommer en rode peperbolletjes en gin tonic met Rutte Celery Gin met takje rozemarijn en citroenschil vielen goed in de smaak.

Special: Hoe maak je een bijzondere gin tonic?

Ben je op zoek naar inspiratie voor een bijzondere gin tonic? Lees dan zeker ook onze gin tonic special: Hoe maak je een bijzondere gin tonic?

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate