Hoe maak je een Mojito foto De Mojito is nog steeds de populairste cocktail by far. Tegen een goedgemaakte, frisse Mojito zeg ik zeker geen nee. Maar dan moet ie wel goed gemaakt zijn. Bijna overal vind je Mojito terug op de kaart. Alleen het risico is dat niet iedere horeca gelegenheid weet hoe je een Mojito op de juiste manier maakt. Want de ene Mojito is de andere niet. Je moet geen gemuddelde muntstukjes door je rietje opslurpen. Of dat je stukjes rietsuiker drinkt. Of een waterige Mojito. In alle gevallen een kwestie van beetje jammer. Daarom sta ik in deze blog even stil hoe je een uitmuntende Mojito maakt. Want dan kun je hem gewoon zelf maken!

10 dingen waar je op moet letten

De Mojito is een cocktail die geliefd is om zijn smaak en zijn presentatie. Iedereen weet wel dat je de Mojito maakt met munt, limoen, rietsuiker, rum en bruiswater als smaakmakers. Maar toch is iedere Mojito anders. En dat komt omdat er eigenlijk heel veel factoren zijn die bepalend zijn voor de uiteindelijke smaak en de presentatie. Om echt het allerbeste uit deze verschillende ingrediënten te halen zijn er toch een paar speciale tips waar je op moet letten als je een Mojito maakt.

1. Stevig glas

Gebruik een stevig en doorzichtig glas. Dit is mooi voor de presentatie. Kies voor een glas dat zowel aan de binnenkant als aan de onderkant stevig is. Je wil niet dat je glas bij het muddlen breekt!

2. Muddler

Ik gebruik een houten muddler met scherpe randjes. Hierdoor haal je makkelijk de sap uit je limoen zonder heel hard te hoeven muddlen.

3. Barmaatje

Tenzij je al jarenlang cocktails maakt, zul je waarschijnlijk niet blind de juiste afmetingen kunnen schenken in je glas. Gebruik dus altijd een barmaatje om de juiste hoeveelheden in te schenken.

4. Barlepel

Het is de bedoeling dat je barlepel de limoen en de munt die onderin liggen mooi naar boven in de cocktail roert. Doe je dit niet, dan ligt alles op de bodem. Het stirren is natuurlijk ook het moment om je mojito te proeven en eventueel laatste dingen nog toe te voegen als je nog iets mist in de smaak.

5. Limoenpartjes

Druk met de palm van je hand over de limoen en rol hem naar voren en weer terug voor je hem gaat snijden. Hierdoor komen de sappen en oliën vrij. Dit zorgt ervoor dat je makkelijker (en dus meer) sap uit de limoen geperst krijgt. Snijd de limoen in 4 kwartjes. Op deze manier krijg je meer sap uit je limoen.

6. Rietsuiker

De Mojito maak je met verse rietsuiker. Die is bruin van kleur. Ik gebruik Caribbean cane sugar, die je gewoon in de supermarkt kunt kopen. Hiervan gebruik je 3 barlepels.

7. Verse munt

Verse munt is heel belangrijk voor de beleving van je cocktail. Voor ik de muntblaadjes in het glas doe klap ik de munt in mijn handpalm (hiermee activeer je de geur van de munt) en wrijf de rand van de binnenkant van je glas in met munt. Je ruikt dan meteen de muntsmaak als je met je mond naar je Mojito gaat. Daarna pas doe ik de muntblaadjes (ca 5) in het glas. Belangrijk daarna is dat je de munt niet kapot muddelt want dan krijg je muntfliebertjes in je cocktail en daarmee verpest je je Mojito. Je mag de munt hooguit lichtjes kneuzen.

8. Rum

Een Mojito is een Cubaanse cocktail. Deze maak je met originele Cubaanse rum. Ik gebruik hiervoor witte rum van Havana Club. Gebruik hiervan 1 tot 1,5 barmaatje.

9.Bruiswater

Ik heb Mojito’s gedronken met spa rood. En met een postmix die naar Sprite of 7up smaakt. Maar voor een Mojito gebruik je bruiswater zonder smaakje. Spa Finesse (voorheen Spa Marie Henriette) of San Pellegrino. Met bruiswater top je af. Betekent dat je niet te veel bruiswater gebruikt, anders neutraliseert de smaak.

10. Garnering

Omdat je de beleving qua smaak, geur en ook visueel wil laten terug komen garneer je je Mojito met verse munt. Vaak zie je ook limoen bij de garnering.

NB: de liefhebbers van kruidenbitters voegen nog 2-3 dashes Angostura bitters toe. Maar dat mag je helemaal zelf weten, al is het de moeite om een keer te proberen!

En het eindresultaat

En zo ziet het eindresultaat er dan ongeveer uit. Enjoy your Mojito en vergeet niet een foto te maken van je Mojito 😉

Mojito cocktailrecept
Mojito

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate