Hooghoudt proeverij
links de GT, rechts de Collins
Onlangs had jenevermerk Hooghoudt zijn introductie van zijn nieuwe premium fles in Groningen. We konden er niet bij zijn, maar gelukkig kregen we de premium fles wel thuis gestuurd. Mooie gelegenheid natuurlijk voor een kleine proeverij, want als we iets opgestuurd krijgen gaan we er mee aan de slag!
Naast het feit dat het een classy fles – old school in een nieuw transparant jasje – is, heeft de fles ook een uniek etiket. Zo staat de datum (23-maart) op mijn fles en blijk ik nummer 114 te hebben.

Maar jenever is toch een oude mannen drank?

Jenever wordt inderdaad veel gedronken door “oude mannen” als borrel. De jonge klare die vaak ijskoud gedronken wordt. Maar jenever is ook de godfather van de gin. Want de jenever ontwikkelde zich in Engeland door tot gin. En dat maakt het dan weer hip. Beiden worden gemaakt met jeneverbes. Als we op de fles kijken zien we ook dat de premium jenever extracten bevat van kardemom, oranjebloesem, venkelzaad en bijvoorbeeld steranijs. En ook dat zijn geen onbekenden als we het hebben over gin. Ook de bloemige en droge smaak is herkenbaar.

Verrassend weetje!

Wist je dat jonge jenever in Nederland nog steeds de meest verkochte sterke drank is? Al hoewel het marktaandeel dalende is, is het nog steeds veel meer gedronken dan bijvoorbeeld whisky, vodka en rum.
Natuurlijk valt er nog veel meer over te vertellen. Meer weten? Check ook wat wikipedia zegt over jenever en gin.

Maar wat maak je dan met jenever?

Nou bijvoorbeeld een Hooghoudt Tonic in GT style met limoen en bevroren framboosjes. Maar dat vond ik iets te voor de hand liggend. En dus maakten we ook een Hooghoudt Collins. Een longdrink met citroen en bruiswater geïnspireerd op de good old Tom Collins. Daarnaast denk ik dat deze jenever zich ook prima leent om te combineren met cassis. Net als gin met cassis (ook een bes). Of een bramble. Long Island Ice Tea met jenever kan natuurlijk ook. Of ginger ale en een limoentje. Maar met ginger ale smaakt bijna alles.

En wat vindt de fijnproever ervan?

Hooghoudt_opa (1024x683)
Eerste paasdag gaan we naar de opa van Bart. Een jenever drinker die wel van een borrel houdt. Benieuwd wat hij vindt van de premium jenever van de familiedistelleerderij van Hooghoudt!

NB: inmiddels zijn we langs geweest. Toeval wil dat hij nog een fles jenever (van Hooghoudt) koud had staan. En dus schonk hij voor zichzelf en voor Bart twee borrels in om het verschil te proeven. De opa van Bart was zo enthousiast over de zachte smaak dat we hem de fles meteen cadeau gedaan hebben voor pasen!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate