De Margarita is één van de meest populaire cocktails in de wereld. Hier lees je hoe je deze beroemde tequila cocktail maakt met zoutrandje.
Ingrediënten
- Tequila 45 ml
- Triple Sec 20 ml
- Limoensap van 1,5 limoenen
- Keukenzout
- Optioneel: suikersiroop
Benodigdheden
- Barmaatje
- Shaker
Bereidingswijze
- Shaken met ijs
Cocktailrecept Margarita
- Begin met het aanbrengen van een zoutrandje aan het glas
- Gebruik een shaker met ijsblokjes
- Schenk met een barmaatje 45 ml tequila in de shaker
- Voeg 20 ml triple sec toe
- Pers anderhalve limoen uit, houd twee mooie limoenschijfjes over voor de garnering
- Stevig shaken tot je een frostlaagje krijgt op de shaker
- Even proeven of de Margarita de juiste smaakt heeft
- Uitschenken in je glas zonder het ijs
- Garneer het glas met een subtiel limoenschijfje aan de rand
Bekijk filmpje
Tip: smeer de rand van je margaritaglas in met een limoenpartje om het zoutrandje aan te brengen
Margarita maken
De Margarita is een Mexicaanse short drink cocktail die je maakt met tequila, triple sec en limoensap. Omdat het slechts 3 ingrediënten bevat is het belangrijk dat je voor kwalitatieve producten kiest. Voor de tequila raad ik een kwalitatieve tequila aan met 100% agave zoals de Sierra Antiguo.
“Sierra Antiguo” is het blauwe broertje van de bekende “Sierra Blanco” met de rode dop. Het is een duurdere fles dan de Sierra Blanco en dit proef je ook in de zachtere en fijnere smaak. De Sierra Antiguo wordt gemaakt op basis van100% blauwe agave die geteeld wordt in de hooglanden van Jalisco in Mexico. Verkrijgbaar bij Gall & Gall.
Ontstaan van de Margarita
Van origine zou de Margarita bedoeld zijn als een nettere manier om tequila te drinken voor rijke Amerikanen die naar Tijuana kwamen. Gewoonlijk deden Mexicanen zout op de rug van de hand om dit op te likken, vervolgens een ‘shot’ (borrelglaasje) tequila te nemen en daarna een stukje limoen uit te zuigen. Nog steeds de manier waarop de Tequila Slammer traditioneel gedronken wordt.
De Margarita is vernoemd naar Margarita Henkel. De eerste vrouw die een Margarita kreeg van Don Carlos, bartender bij Hussong’s Cantina in Ensenada. Haar eigenlijke naam is Marjorie Henkel, maar in het Spaans werd dit dus Margarita.
5 tips om je Margarita te masteren als een Mexicaanse Maestro
- Shake not stir: een margarita stir je niet maar die shake je met ijs. Zo komt de citrus smaak het beste tot zijn recht in de cocktail. Gebruik je vers fruit dan gebruik je het beste een blender.
- Gebruik een goede, premium tequila op basis van 100% agave. Kies dus niet voor de goedkoopste tequila zoals de Sierra Blanco met het rode hoedje, maar kies liever voor de blauwe variant de Sierra Antiguo Tequila Plata.
- Gebruik verse ingrediënten: gebruik nooit pre-bottled citrus sap, maar altijd verse limoenen die je zelf perst. Hetzelfde geldt voor fruit als aardbeien of watermeloen. Altijd vers!
- Zoutrandje: een zoutrandje hoort bij een klassieke Margarita. Dat maakt hem net een beetje meer edgy. Maar niet iedereen houdt daarvan. Weet je het niet of iemand ervan houdt dan doe je de helft van het glas met zoutrandje en de andere helft zonder zoutrandje. Dan kun je kiezen aan welke kant je drinkt.
- Spicyness: spices en Margartas gaan goed samen. Probeer het eens met een randje van peper, cayenne of cayun of combineer met een jalapeño.
Hoe maak je een zoutrandje op je Margaritaglas?
Een zoutrandje of rimrandje maken op je glas is niet zo moeilijk. Je moet het gewoon even weten. Belangrijkste is dat je het zoutrandje maakt vóór je je Margarita gaat inschenken in je cocktailglas. Zorg dat je de rand (aan de buitenkant) vochtig en plakkerig maakt met een limoentje en rol daarna met je glas door het zout op een plankje of bakje. Zorg dat het mooi dekt op het glas en schenk daarna je Margarita uit in het glas met rimrandje
Bij een Margarita horen nachos. Extra leuk is om je margarita met 1 nacho als garnering aan het glas te doen. Hiervoor kun je een klein knijpertje gebruiken.
Hoe maak je een Frozen Margarita
De Margarita wordt ook veel Frozen gedronken. In dit geval maak je het in de blender en gebruik je veel crushed ice zodat het mengsel slushy wordt in de blender. Is je Frozen Margarita nog niet slushy genoeg? Voeg dan nog wat crushed ice toe en blend nog een keer.
Variëren met fruitsmaken
Met de Margarita kun je heel goed variëren. Wat te denken van deze mooie kleuren? Probeer zeker eens een Pineapple Margarita met tasty cayun randje! (links)
- Spicy Pineapple Margarita: begin met rimrandje van cayun. Shake ananassap (45 ml) met tequila (45 ml) triple sec (20 ml) en limoensap (halve limoen). Garneren met ananas chunk.
- Blue Margarita: begin met rimrandje van zout. Shake tequila (45 ml), blue curacao (20 ml) en limoensap (1 limoen). Garneren met sinaasappel of limoen schijfje.
- Strawberry Margarita: Gebruik een blender. 45 ml tequila, 3-4 aardbeien, 20 ml triple sec en limoensap (halve limoen). Blenden en garneren met aardbei.
Watermelon Margarita
Margarita cocktails kun je ook in een uitgeholde ananas of een uitgeholde watermeloen maken en opdienen. Deze Watermelon Margarita maakten we in een watermeloen.
Zo maak je hem zelf:
– Begin met de onderkant van de watermeloen te snijden zodat hij stabiel kan staan
– Snijd ook de bovenkant van de meloen eraf en haal de inhoud eruit
– De inhoud blend je en hier voeg je tequila (45 ml), watermeloen likeur (20 ml) en limoensap (30 ml) aan toe
– Vul de uitgeholde watermeloen met ijs
– Schenk de Watermelon Margarita uit in de watermeloen
– Garneer met mooie watermeloen garnering en dien op met bamboo rietje
Tommy’s Margarita
De Tommy’s Margarita is een bekende twist op de klassieke Margarita. In plaats van triple sec gebruik je hierbij agave siroop. Hierdoor komt de smaak van de tequila in combinatie met de limoen beter tot zijn recht. Interessant om eens te proberen!
Veelgemaakte fouten
Een Margarita is een tasty cocktail. Je gebruikt er niet veel ingredienten bij, maar je moet hem uiteraard wel op de juiste manier maken. Een aantal tips zodat jij deze fout niet maakt:
- Verkeerde tequila kiezen: Gebruik altijd 100% agave tequila voor de beste smaak. Goedkope, minder pure tequilas hebben een wrangere smaak en bevatten vaak toegevoegde suikers en andere toevoegingen.
- Verse limoensap: Het zuurtje van de limoen is belangrijk en zorgt voor de juiste balans. Gebruik altijd verse limoensap. Gebruik geen limoensap in pak of uit flesjes. De smaak hiervan is vaak cosmetisch.
- Te veel ijs gebruiken: Te veel ijs kan de Margarita verdunnen en de smaken afzwakken. Gebruik precies genoeg ijs om de cocktail koel te houden zonder deze waterig te maken.
- Afmeten van de dranken: De klassieke verhouding is 2 delen tequila, 1 deel limoensap, en 1 deel Triple Sec. Het niet volgen van deze verhoudingen heeft veel invloed op de smaak.
- Zoutrandje: Het aanbrengen van een zoutrandje is een kunst op zich. Doe dit aan de buitenkant en niet aan de binnenkant. Heb je wat gemorst of is het slordig, werk het dan bij met keukenpapier.
Margarita als mocktail
Wil je een alcoholvrije Margarita maken? Dat kan, gebruik dan Mockinbird een alcoholvrije agave. Leuke naam, hij is vernoemd naar de gelijknamige vogelsoort die andere vogels imiteert. Deze alcoholvrije spirit is gemaakt van agave en heeft een kruidig en lichtscherp randje. Verrassend tasty voor een alcoholvrije Margarita!
Balthazar Piemelhoofd zegt:
Ooooi
Lekker man, zo’n zoutrandje. Echt lekker bezig!
Bart zegt:
Thx 😉