De Scotch Cacao is een Schotse variant op de Irish Coffee, die Anne als nieuwe blogger en whiskyliefhebber heeft gemaakt. Ideaal voor koude winterdagen is deze combinatie van koffie, whisky, chocolade en vanille.
Tip: Het kan ook mooi zijn een single malt whisky te gebruiken die van zichzelf zachter is, bloemiger, fruitiger of nog rokeriger waardoor je andere smaken proeft in combinatie met de pure chocolade en vanille. Gebruik dus vooral je favoriete whisky!
Wat zit er in de Scotch Cacao?
Schotse Single Malt Whisky (in dit geval Talisker 10 years) 1 deel
Espresso of sterke koffie (150 ml)
Bruine basterdsuiker (1 theelepel)
Vanillesuiker (1 theelepel)
Slagroom (200 ml)
Pure chocolade (100 gram) (zorg dat je een beetje chocolade overhoudt voor de garnering)
Vanille-extract ( ½ theelepel)
1 deel = 30 ml
Hoe maak je de Scotch Cacao?
De drank:
Neem een whiskyglas of een Irish Coffee glas. Schenk 1 deel single malt whisky in het glas, voeg de theelepel basterdsuiker en de theelepel vanillesuiker toe. Schenk de koffie erbij en roer met een barlepel goed door zodat de suiker oplost in de koffie. Schep dan de chocolade slagroom op de koffie. Als je het oog ook wat wilt geven, breng de slagroom dan aan op de koffie door middel van een spuitzak. Rasp nog wat pure chocolade over de slagroom en genieten maar!
De chocolade slagroom:
Verhit het bekertje slagroom in een steelpan. Wanneer deze lichtjes kookt, draai je het vuur uit en giet je de slagroom in een glazen kom of beslagkom. Voeg dan de 100 gram pure chocolade toe in kleine stukjes. Laat het 5 minuten rusten. Dan roer je de langzaam door de slagroom zodat de overige stukjes chocolade ook oplossen. Laat het nogmaals 15 minuten rusten. Nu roer je goed door de slagroom zodat deze een glad geheel wordt met de pure chocolade. Bedek de kom met vers houd folie en zet deze in de koelkast en laat het minstens 4 uur opstijven. Het beste is de slagroom gedurende een nacht in de koelkast te laten staan, dus het is handig dat je een dag van tevoren begint aan deze cocktail. Je kunt de slagroom tot wel vier dagen bewaren in de koelkast en zeg nou zelf, een voorraadje chocolade slagroom klinkt zo slecht nog niet, toch? Wanneer de slagroom lang genoeg heeft gerust voeg je een halve theelepel vanille-extract toe en klop je de chocoladeroom op tot een heerlijk luchtige slagroom met een mixer. Zet deze, tot je het nodig hebt, terug in de koelkast.
Andere wintercocktails
Bekijk ook de Hot Orange met baileys en sinaasappel van Kylie of onze eigen No Hazelnuts no glory! Stuk voor stuk lekkere wintercocktails om van te genieten!
Deel je zelfgemaakte Scotch Cacao via social media
Heb je deze cocktail gemaakt op basis van ons recept en is het goed gelukt? Maak dan een foto van je zelfgemaakte cocktail en post deze met #Cocktailicious op Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.
Over Anne