Scotch Cacao foto
User Avatar
door Bart

De Scotch Cacao is een Schotse variant op de Irish Coffee, die Anne als nieuwe blogger en whiskyliefhebber heeft gemaakt. Ideaal voor koude winterdagen is deze combinatie van koffie, whisky, chocolade en vanille.

Tip voor je homebar

Tip: 12-delige cocktailset BarDeLuxe. Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler. Bestel direct

Scotch Cacao foto
Scotch Cacao
De Scotch Cacao is een Schotse variant op de Irish Coffee, die Anne als nieuwe blogger en whiskyliefhebber heeft gemaakt. Voor deze cocktail heeft ze een Schotse single malt whisky gebruikt in plaats van een Ierse blended whiskey. Ideaal voor koude winterdagen is deze combinatie van koffie, whisky, chocolade en vanille. Ook zonder Schots landschap is deze cocktail heerlijk voor een knus avondje bij het haardvuur na een lange winterwandeling. De single malt whisky die ik heb gekozen; Talisker 10 years, zorgt voor een uitdagend randje aan de koffie. Talisker is van zichzelf een vrij aardse whisky die wat turf en hout in zich heeft maar wel zacht genoeg zodat deze goed combineert met vanille. De bitterheid van de pure chocolade in de slagroom maakt de Talisker een beetje bloemig zonder dat hij helemaal wegvalt in de andere smaken. Perfect dus voor die koude winteravonden!

Tip: Het kan ook mooi zijn een single malt whisky te gebruiken die van zichzelf zachter is, bloemiger, fruitiger of nog rokeriger waardoor je andere smaken proeft in combinatie met de pure chocolade en vanille. Gebruik dus vooral je favoriete whisky!

Wat zit er in de Scotch Cacao?

Schotse Single Malt Whisky (in dit geval Talisker 10 years) 1 deel
Espresso of sterke koffie (150 ml)
Bruine basterdsuiker (1 theelepel)
Vanillesuiker (1 theelepel)
Slagroom (200 ml)
Pure chocolade (100 gram) (zorg dat je een beetje chocolade overhoudt voor de garnering)
Vanille-extract ( ½ theelepel)

1 deel = 30 ml

Hoe maak je de Scotch Cacao?

De drank:
Neem een whiskyglas of een Irish Coffee glas. Schenk 1 deel single malt whisky in het glas, voeg de theelepel basterdsuiker en de theelepel vanillesuiker toe. Schenk de koffie erbij en roer met een barlepel goed door zodat de suiker oplost in de koffie. Schep dan de chocolade slagroom op de koffie. Als je het oog ook wat wilt geven, breng de slagroom dan aan op de koffie door middel van een spuitzak. Rasp nog wat pure chocolade over de slagroom en genieten maar!

De chocolade slagroom:
Verhit het bekertje slagroom in een steelpan. Wanneer deze lichtjes kookt, draai je het vuur uit en giet je de slagroom in een glazen kom of beslagkom. Voeg dan de 100 gram pure chocolade toe in kleine stukjes. Laat het 5 minuten rusten. Dan roer je de langzaam door de slagroom zodat de overige stukjes chocolade ook oplossen. Laat het nogmaals 15 minuten rusten. Nu roer je goed door de slagroom zodat deze een glad geheel wordt met de pure chocolade. Bedek de kom met vers houd folie en zet deze in de koelkast en laat het minstens 4 uur opstijven. Het beste is de slagroom gedurende een nacht in de koelkast te laten staan, dus het is handig dat je een dag van tevoren begint aan deze cocktail. Je kunt de slagroom tot wel vier dagen bewaren in de koelkast en zeg nou zelf, een voorraadje chocolade slagroom klinkt zo slecht nog niet, toch? Wanneer de slagroom lang genoeg heeft gerust voeg je een halve theelepel vanille-extract toe en klop je de chocoladeroom op tot een heerlijk luchtige slagroom met een mixer. Zet deze, tot je het nodig hebt, terug in de koelkast.

Andere wintercocktails

Bekijk ook de Hot Orange met baileys en sinaasappel van Kylie of onze eigen No Hazelnuts no glory! Stuk voor stuk lekkere wintercocktails om van te genieten!

Deel je zelfgemaakte Scotch Cacao via social media

Heb je deze cocktail gemaakt op basis van ons recept en is het goed gelukt? Maak dan een foto van je zelfgemaakte cocktail en post deze met #Cocktailicious op Facebook, Twitter, Pinterest of Instagram.

Over Anne

Anne Ava Hey! Ik ben Anne. Ik ben verliefd op Groot-Brittannië, Italiaans eten en Utrecht. Naast koken en lezen houd ik me graag bezig met het leren over alcoholische versnaperingen. Van een goed glas whisk(e)y word ik net zo gelukkig als van een gin-tonic of een andere lekkere cocktail. De laatste twee drink ik het liefst bij Feijoa te Amsterdam of Behind Bars in Utrecht.


Cocktails met mate

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate