Amaretto Sour
Amaretto Sour

Sour cocktails zijn één van mijn favoriete klassieke cocktails! De Sour dankt zijn naam aan zijn hoofdingrediënt de citroen. De basis van de sour cocktail bestaat uit suiker en citroen. Combineer dit met een lekkere drank en je hebt een heerlijke sour. Er zijn verschillende sour cocktails. De klassieker en meest bekend is de Whiskey sour. Deze wordt ook wel bij zijn merk genoemd, zoals Jack Sour, Johnnie Sour en bijvoorbeeld ook de Jameson Sour. Maar zelf vind ik Amaretto Sour en de Drambuie Sour lekkerder. Ook lekker is de Sour 43 met Licor 43. Hoe maak je de lekkerste sour cocktail? Na het lezen van deze blog weet je het en maak je zelf de lekkerste sour cocktails!

Shake or muddle?

Er zijn twee manieren om een sour te maken. Sour cocktails worden vaak in het cocktail glas zelf bereid door te muddlen. Zoals een mojito waarbij je met een muddler de citroen en de witte suiker stampt. De sour kun je ook maken met een shaker. Maar wat is nou lekkerder? Maar 1 manier om er achter te komen. En dus heb ik het getest!

Sour test
Sour test

Sour test

Er zitten een paar grote verschillen tussen shaken en muddlen. Niet alleen in de bereiding, maar ook in de uitstraling en de smaak. Ik legde net al even uit hoe je een sour maakt door te muddlen. Shaken is technischer. Je gebruikt een shaker met crushed ice. Special ingrediënt is eiwit. Scheid het eiwit van het eigeel en voeg de helft toe in de shaker. Als je dit gaat shaken krijg je een mooie schuimkraag en krijgt je sour ook een zachtere smaak. Met een citroenperser pers je hier een halve citroen in uit. Je voegt suikersiroop toe en als laatste je favoriete drank voor je sour.

Beste resultaat
Beste resultaat

Uitslag: shaken!

Het moge duidelijk zijn, het beste resultaat voor je sour krijg je door te shaken. De uitstraling is beter en de smaak is beter. Bovendien kun je een fijner glas gebruiken omdat je niet hoeft te muddlen in het glas. Dat het langer duurt is de moeite waard. Al kun je twee sours tegelijkertijd maken met een shaker.

10 stappenplan voor een perfecte sour

1. Voorbereiding: gebruik een shaker, tumbler glas en een citroenperser.
2. Bereiding: gebruik een shaker ruim (iets meer dan de helft) gevuld met crushed ijs voor het beste resultaat.
3. Eiwit zorgt voor een schuimkraag in je sour. Gebruik voor 1 glas de helft van het eiwit. Het scheiden van het eiwit doe je als eerste. Zeker als je nog niet zo ervaren er mee bent. Als het mislukt hoef je niet helemaal opnieuw te beginnen (!)
4. Citroensap: pers 1/2 citroen uit in de shaker (ca 1 barmaat).
5. Suiker: voeg hier naar smaak suikersiroop aan toe. Pas de hoeveelheid suiker aan op basis van de zoetheid van de drank die je gebruikt. Bij whiskey gebruik ik 2 barlepels. Licor 43 en Drambuie zijn erg goed van zich zelf dus hier heb je minder suiker nodig.
Bij een zoetere likeur als amaretto, drambuie of licor 43 volstaat 1 barlepel suikersiroop.
6. Voeg als laatste nog met een barmaatje 1,5 deel van je favoriete drank toe.
7. Stevig shaken zodat je cocktail mooi gaat schuimen.
8. Schenk de shaker uit inclusief crushed ice in een mooi glas. Dankzij het eiwit krijgt de cocktail een mooi schuimkraagje.
9. Voeg voor je gaat garneren eventueel nog extra crushed ice toe tot iets boven de rand.
10. Garneer je sour cocktail in stijl. Ik vind het mooi om te garneren met 2 kersen aan een dikke limoenschil. Een mooie citroenkrul is natuurlijk ook sierlijk.

Wil je je favoriete sour cocktail ook zelf een keertje maken?

Je hebt dan een aantal benodigdheden nodig in je eigen “cocktailkeuken”.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate