Suikersiroop is een veelvoorkomend basis ingrediënt voor cocktails. Ik heb het altijd in huis. Je kunt suikersiroop van Monin gebruiken. Die kun je gewoon in de supermarkt of bij de slijter kopen. Maar je kunt het ook gewoon zelf maken. Goedkoper en zo gemaakt. Enige wat je nodig hebt is suiker en water. Het kost je een 10-15 minuten.
Wat heb je nodig voor suikersiroop?
- Kristalsuiker (250 gram)
- Water (250 mililiter)
- Pannetje
- Keukenweegschaal
- Schenktuitje
- Flesje (ik gebruikte een flesje Monin suikersiroop die op was)
Hoe maak je suikersiroop?
1) Meet 250 gram af kristalsuiker en 250 ml water en doe dit in een pan
2) Zet deze op middenhoog vuur en roer in de pan met een lepel tot de suiker oplost
3) Laat het afkoelen
4) Giet het met een schenktuitje in een hip flesje, etiketje erop en bewaar op kamertemperatuur
Verhouding suiker en water die je kunt aanhouden is 1:1.
Let bij het koken goed op dat je de suiker niet kookt, dan gaat het karameliseren en is het niet meer vloeibaar.
Pas op dat suiker niet karameliseert tijdens het koken
Als je suiker aan de kook brengt dan gaat het karameliseren. Naarmate de temperatuur van suiker stijgt verdampt er meer water. Dit zorgt er voor dat de concentratie suiker hoger wordt. Wanneer suiker nog verder wordt verwarmd, wordt het stroperiger en donkerder van kleur. Dit heet karamelisatie. Als het karameliseert is het ook niet meer schenkbaar. Als het nog niet te dik is qua vloeistof kun je het beste water toevoegen in de pan zodat het weer vloeibaarder wordt.
Suikersiroop met een smaakje
Wil je een smaakje toevoegen zoals munt, vanille of bijvoorbeeld frambozen? Voeg dit gewoon toe in de pan naar eigen smaak en zeef het als je klaar bent. Leuk om mee te experimenteren.
Voor de Autumn Spiced Sour gebruikte ik zelfgemaakte kaneelsiroop die ik tijdens een bartending workshop bij Bols gemaakt heb.
Bekijk hier het recept van de Autum Spiced Sour