Cocktailshakers zijn allang niet meer enkel stoere sterke mannen. De opkomst van de vrouwelijke bartender is een feit nu aan het WK World Class, de Oscars onder de cocktailverkiezingen, maar liefst drie vrouwen deelnemen. Een paar leuke cocktailquotes van de dames:

“Het kan een voordeel zijn om als vrouw achter de bar te staan”, vertelt Paula Plantinga, hoofdredacteur van het barvakblad in Nederland Venuez. “Maar vergeet niet; het is een zwaar beroep. Lange dagen en ook fysiek moet je fit zijn, laat staan bestand tegen de vele mannelijke gasten of jaloerse geïntimideerde vrouwelijke gasten. Want die heb je er ook tussen zitten. Maar ik denk dat de vrouwelijke bartender absoluut een welkome ontwikkeling is. Het geeft toch wat meer souplesse, een vrouwelijk gezicht kan heel charmant zijn

De hoogblonde Therese Storebø østervold komt in Delhi, waar dit jaar de Diageo Reserve Bartender van het jaar finale wordt gehouden, uit voor haar geboorteland Noorwegen. “Ik vind het leuk om drankjes te serveren met een verhaal”, vertelt de uit Bergen afkomstige jongedame. “Ik ben opgegroeid op een boot en dacht altijd dat ik schipper wilde worden. Maar tijdens mijn werk in een nachtclub om mijn studie te betalen kwam ik erachter dat de bar de enige plek was voor mij. Toch heb ik veel aan die stoere vissersmentaliteit. Ik denk dat de meeste vrouwelijke bartenders toch wel een tomboy in zich hebben. Je moet je mannetje kunnen staan.”

Uit onderzoek is recent weer eens gebleken dat ook het reuk- en smaakvermogen van de vrouw beter ontwikkeld zou zijn dan bij mannen. Niet voor niets heeft het luxe rummerk Zacapa een vrouwelijke Master Blender: Lorena Vasquez.

“Het leven is één en al chemie. Zelfs de liefde. “In de drankenwereld moet deze geromantiseerde uitspraak wel van een vrouw komen. Lorena Vasquez is tenger en nog geen 1,55 meter lang, maar wel mooi de belangrijkste vrouw van de Industrias Licoreras de Guatemala. Niet alleen dat, ze is één van de drie vrouwen in de wereld met de titel Master Blender. Er gaat geen druppel Zacapa-rum de deur uit voordat Lorena, die amper boven de houten vaten uitkomt, de inhoud heeft goedgekeurd.

Bron: Telegraaf

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate