Maandag 14 september waren we uitgenodigd voor een leuk blogger event bij De Kuyper in Schiedam. Zelf kon ik helaas niet, maar Bart nam dit keer graag de honneurs waar. Niet alleen omdat het om De Kuyper ging, maar zeker ook omdat op het programma stond dat je zelf je eigen likeur kon maken. Erg leuk, want zo hebben we al een aantal keren zelf likeuren gemaakt zoals limoncello met verse citroenen uit Amalfi, Elderflower likeur met verse vlierbloesem en laatst nog zelfgemaakte bramenlikeur.

Wie is De Kuyper?

De Kuyper is van oudsher (sinds 1695) één van ‘s werelds grootste jenever en likeurenmerken gevestigd in het authentieke typisch Zuid-Hollandse Schiedam. En dat is ook niet vreemd met zo een naam. Een kuiper is immers iemand die houten vaten maakt. En die houten vaten zijn erg handig als je veel drank produceert. De Kuyper is voor 100% een familiebedrijf. Inmiddels zit de 11de generatie in het bedrijf. En gelukkig is de heritage zeer goed geconserveerd gebleven.

_MG_8057 (1024x681)

_MG_8085 (1024x683)

De Kuyper likeuren

Eén groot museum vol eye catchers

Tijdens de rondleiding is het alsof je door één groot museum loopt. Bijna alles wat je ziet heeft een verhaal en is fotogeniek en kan zo door als museumstuk. Bijvoorbeeld het kleine zijstraatje aan het pand dat nog gebruikt is voor de opnames van de Nederlandse film de Bende van Oss. De kast met rekwisieten stamt uit de tijd van de tweede wereldoorlog.

Inkijk zijstraatje (1024x683)

_MG_8062 (1024x681)

_MG_8071 (1024x715)

_MG_8073 (1024x683)

_MG_8089 (1024x683)

Can we liquify this?

De Kuyper heeft een breed assortiment aan likeuren. Populaire en bekende smaken zijn Triple Sec, Blue Curacao, Butterscotch. De Kuyper maakt ook veel nieuwe smaken. Denk aan Cucumber likeur en bijvoorbeeld Elderflower likeur.
Bij De Kuyper worden alle nieuwe likeuren worden niet alleen op smaak en kwaliteit getest, maar ook op betaalbaarheid op grote schaal en bijvoorbeeld ook of de structuur goed samen gaat van de ingrediënten bij het destilleren. Met als hamvraag: can we liquify this? Hier zie je iemand van R&D iets testen met kokos. Geen makkelijk ingrediënt om mee te werken.

Kokos (1024x683) (2)

Zelf likeur maken

Hierna mogen we zelf aan de slag met eigen likeuren. In het proeflokaal werden we aan de slag gezet met een aantal pure ingrediënten. Vergis je niet, want hier liggen hier allerlei berekeningen aan ten grondslag voor de hoeveelheid alcohol, hoeveelheid suiker en de hoeveelheid toe te voegen smaak en water. Iedereen kon dus met een rekenmachine aan de slag. Likeuren bestaan voor 20 – 40 procent uit alcohol. En schrik niet van de hoeveelheid suiker die er in likeur gaat. Minimaal 200 ml tot 400 ml voor de zoetere creme likeuren. Met al die verschillende combinaties en berekeningen is het net alsof je in een scheikundelokaal zit.

Proeflokaal (2) (1024x682)

_MG_8098 (1024x809)

Hoe maak je zelf likeur (5 stappen)

1) Alcohol (een officiële likeur bestaat uit minimaal 20% alcohol) – tip: pure alcohol is verkrijgbaar bij de Hanos
2) Suikersiroop (gebruik hiervan minimaal 200 ml tot 400 ml)
3) Smaak (kies een smaak of een combinatie aan smaken tot 50 ml)
4) Water (voeg water in verhouding toe, bij een sterke likeur of hele zoete likeur voeg je relatief weinig water toe)
5) Beetje bij beetje, nipje voor nipje blijf je proeven en optimaliseren tot je de perfecte verhouding hebt. En vergeet ook niet je geheime recept op te schrijven met de exacte verhoudingen.

Binnenkort bij de betere slijter verkrijgbaar

Zelf likeur maken
Kijk ‘m trots zijn dan!

Hier zie je mij (Bart) met zijn zelfgemaakte likeur op basis van 25% alcohol, ginger en een hint limoen. De Gingerino! Lekker bij mijn favoriete cocktail de Dark & Stormy of te gebruiken bij de Moscow Mule. Binnenkort dus bij de betere slijter verkrijgbaar voor € 12,95 😉

Nog een keer bedankt De Kuyper voor het leuke en interessante event!

NB: en als je na deze blog denkt, daar wil ik ook heen, dan is dat helaas niet zo makkelijk. De locatie is niet openbaar voor consumenten. Consumenten kunnen terecht bij De Kuyper in Dordrecht.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate