De Amaretto Sour is één van mijn favoriete sour cocktails. Heerlijke combinatie van zoet en zuur. Echt een aanrader!
Ingrediënten
- Amaretto 45 ml
- Citroensap halve citroen
- Eiwit van 1 ei
- Cocktailkers
Benodigdheden
- shaker
- barmaatje
- citrusperser
Bereidingswijze
- Dry shake met eiwit daarna met ijs
Cocktailrecept Amaretto Sour
- Begin met het scheiden van het eiwit van het eigeel van een rauw ei. Vang het eiwit op in een schaaltje of kommetje
- Gebruik een shaker met ijs
- Hierin gaat 45 ml amaretto
- Pers met een citrusperser een halve citroen uit
- Voeg het eiwit toe
- Stevig shaken tot een frostlaagje ontstaat op de shaker
- Schenk de mix uit met het ijs in een mooi tumbler glas tot aan de rand van het glas
- Garneren met een mooi rood cocktailkersje on top
Bekijk filmpje
Tip: gebruik eiwit als je een sour wilt maken met een wit kraagje. Begin met een dry shake en voeg daarna pas ijs toe. Dit geeft je sour een stevig en romig kraagje.
Hoe smaakt een Amaretto Sour?
De Amaretto Sour heeft een mooie gebalanceerde smaak van zoet en zuur. Enerzijds is er de zoete, mild bittere amandel smaak van de Amaretto likeur. Anderzijds het zure van verse citroen (gebruik aub geen citroensap uit een flesje). In veel recepten staat dat je suiker moet toevoegen, maar dat vind ik niet nodig. De Amaretto is namelijk al zoet van zichzelf.
Amaretto is afgeleid van het Italiaanse woord amaro, dat bitter betekent. Amaretto is dus bittertje. Amaretto is een likeur met een zoete mild bittere amandelsmaak, een beetje zoals onze bitterkoekjes.
Amaretto van De Kuyper
Een voorbeeld van een authentieke Amaretto op basis van amandelen is Amaretto van De Kuyper. Deze likeur is een fijne likeur op basis van amandel, vanille, limoenolie, karamel en ondersteund met een vleugje cognac. Amandel voert de boventoon in de smaak. Heerlijk om te gebruiken in cocktails.
Kan ik ook Disaronno gebruiken?
Amaretto wordt door veel mensen in 1 adem genoemd met Disaronno. Maar officieel is Disaronno geen amaretto. Amaretto is een amandellikeur en Disaronno is een likeur die niet gemaakt wordt van amandelen, maar van perzikpitten. Lekker belangrijk hoor ik je inderdaad al denken. Het is maar dat je weet dat je een Amaretto Sour of een Di Saronno Sour aan het drinken bent 😉
Lees ook onze blog Tasting Amaretto: Di Saronno, Villa Massa, De Kuyper
Met of zonder eiwit?
Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor eiwit in sours. Zo krijgt je sour een lekker zacht wit kraagje. Gebruik je liever geen eiwit in je cocktail? Dan kun je de Amaretto Sour ook prima maken zonder eiwit. Je maakt hem dan met Amaretto en citroensap. Mocht je wel een mooi wit kraagje willen maar geen eiwit gebruiken dan is aquafaba (vocht van kikkererwten) een goed vegan alternatief hiervoor.
In plaats van eiwit van een vers ei, kun je eiwit ook kopen in een flesje. Bijvoorbeeld van het merk Two Chicks.
Dry shake techniek
Het is een beetje technisch maar om echt een lekkere sour te maken shake je eerst zonder ijs en daarna nog een keer met ijs. Als je zonder ijs shaket (dry shake) krijgt je cocktail een mooiere, volle schuimkraag. Daarna voeg je ijs toe in je shaker en shake je nog een keer mij het ijs om de cocktail te koelen. Schenk daarna uit in een mooi tumbler glas met ijs.
Whiskey Sour
Houd je meer van Whiskey? Bekijk dan ons recept van de Whiskey Sour!
Alcoholvrije variant? Maak een Amaretti Sour
Wil je een alcoholvrije sour maken? Maak dan je cocktail met Lyre’s Amaretti. Een zoete amandel likeur met een lichte bitter die verrassend lijkt op zijn alcoholische broer. Bekijk ons recept van de Amaretti Sour.