Amaretto is een heerlijke likeur met een amandelsmaak die zijn oorsprong vindt in Lombarije, in het Noorden van Italië. Het wordt zowel puur gedronken, bij de koffie als in cocktails zoals de Amaretto Sour of de Espresso Martini (Italian style). Er zijn verschillende amaretto merken. De meeste zijn Italiaans. Bij ons in de kast staan nu drie verschillende amaretto merken. Disaronno, Villa Massa en De Kuyper. Tijd om ze eens te proeven en te kijken wat de verschillen zijn.

Wat is Amaretto?
Amaretto is een Italiaanse likeur op basis van amandelen. De naam "amaretto" is afgeleid van het Italiaanse woord "amaro". Het betekent "bittertje". De likeur zelf is meestal zoet van smaak met een licht bittere bijsmaak.
De likeur wordt gemaakt op basis van infusie. De amandelen worden in alcohol geplaatst om te infuseren. Dit proces kan enkele weken duren. Het idee is dat de alcohol de smaken uit de noten trekt. Daarna wordt er suiker toegevoegd en krijgt het de zoete smaak van de likeur.

Disaronno

Disaronno is wereldwijd de meest bekende amaretto. Oorspronkelijk gepresenteerd als een bedankje, is Disaronno uitgegroeid tot ‘s werelds favoriete Italiaanse likeur met de kenmerkende iconische fles met hoekige dop. De receptuur dateert uit 1525 en wordt streng bewaakt

Hoewel de exacte ingrediënten van Disaronno dus strikt geheim zijn, is bekend dat er geen amandelen in het recept worden gebruikt. In plaats daarvan wordt de smaak bereikt met abrikozenpitten. Daarom mag het officieel geen Amaretto heten.

De smaak: Ondanks dat er geen amandelpitten gebruikt worden maar abrikozenpitten heeft Disarrono een duidelijke amandelsmaak met een zoete, licht kruidige afdronk.

Villa Massa

Het merk Villa Massa is vooral bekend van de Limoncello. Dit is ook een Italiaanse likeur die je produceert op basis van infusie. Het Siciliaanse merk besloot haar productlijn uit te breiden met Amaretto. De amaretto van Villa Massa wordt gemaakt met amandelen van Siciliaanse amandelbomen. Deze staan bekend staan om hun intense smaak en aroma dankzij de warme temperaturen en rijke bodem op Sicilië.

De smaak: Villa Massa amaretto heeft een zachtere smaak dan Di Saronno, met minder kruidigheid. De amandelsmaak is nog steeds aanwezig, maar wordt aangevuld met tonen van vanille en karamel. Dit geeft de likeur een zachtere, zoetere smaak.

De Kuyper

De Kuyper is een Nederlandse distilleerderij die een breed aanbod heeft aan likeuren die wereldwijd thuis en bij bars gebruikt wordt. De Amaretto van De Kuyper is goudkleurig.

De smaak: de amaretto van De Kuyper heeft een rijke, diepe smaak met een duidelijke amandelnoot. Het is een fijne likeur op basis van amandel met toevoegingen van vanille, karamel en ondersteund met een vleugje cognac. Amandel voert de boventoon in de smaak. Ik vind hem minder zoet en uitgesproken dan de andere amaretto merken. Dit maakt de likeur heel geschikt voor cocktails zoals de Amaretto Sour (zie onder).

Conclusie: de ene Amaretto is de andere niet

Disaronno, Villa Massa en De Kuyper hebben elk hun unieke kenmerken. Wil je ze allemaal eruit kunnen halen moet je wel van goede huize komen. Disaronno biedt een rijke, complexe smaak, Villa Massa een zachte, zoete smaak, en De Kuyper een diepe, minder zoete smaak.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate