De Scroppino is een heerlijke Italiaanse cocktail met citroen sorbetijs, vodka en prosecco. Lees ons cocktailrecept en maak hem zelf!
Ingrediënten
- Vodka 20 ml
- Prosecco 30 ml
- Citroensorbet ijs 2 bolletjes
benodigdheden
- barmaatje
- blender
bereidingswijze
- blenden of in het glas
Cocktailrecept Scroppino
- Gebruik voor deze cocktail een blender.
- Voeg 2 bolletjes citroenijs (per glas) toe in de blender. Hierdoor krijgt de cocktail haar herkenbare volle structuur en zachte smaak.
- Voeg 20 ml vodka en 30 ml prosecco toe in de blender. Niet te veel prosecco want bij te veel prosecco verdwijnt de volle structuur van het ijs en gaat de prosecco overheersen. en blend ze tot een luchtig en schuimend geheel.
- Blenden tot je een mooi vloeibaar geheel krijgt.
- Voor het uitschenken even proeven met een rietje of de smaak en structuur van je cocktail goed is. Als het goed is heb je een wat vollere structuur van de citroensorbetijs en een licht bruisje van de prosecco. De vodka geeft wat body aan je cocktail.
- Je schenkt de cocktail uit in gekoelde champagne- of martiniglazen. Omdat het lichtbruisend is een champagneglas mijn favoriet maar je ziet de Scroppino ook vaak in een martiniglas.
- Als garnering maak je een elegante citroenkrul. Te veel gedoe? Garneer dan met een citroenschijfje of met framboosje of aalbesjes.
Bekijk filmpje
De Scroppino is een heerlijke Italiaanse cocktail met citroen sorbetijs, vodka en prosecco.
Tip: wil je ook een sierlijke citroenkrul maken bij je Scroppino? Gebruik dan een scherpe peeler. Maak een sliert van de zest van de citroen van 5-6 cm. Krul deze om een rietje en laat deze nu opstijven in de vriezer. Na een minuut of 5 heb je een mooie sierkrul voor je Scroppino.
Scroppino maken
De Scroppino kun je op twee manieren zelf maken. Thuis wordt meestal gekozen voor de snelle manier met een blender. De classy manier is de ambachtelijke manier zoals het ook nog steeds in Italië bereid wordt. Dit zie je ook in chique restaurants. Daarbij wordt een RVS kom gebruikt met alle ingrediënten en klop je alles met een garde op tot je één mooie, egale drinkbare drank hebt.
Sgroppare
De Scroppino, soms ook geschreven als Sgroppino, komt oorspronkelijk uit Venetië en is afgeleid van sgroppare (opkloppen). Dit verwijst naar de traditionele bereidingswijze waarbij de Scroppino met een garde opgeklopt wordt.
Tip: als je meerdere scroppino’s tegelijkertijd wil maken: voor twee scroppino’s gebruik je 60 ml prosecco en 30-40 ml vodka, voor 4 gebruik je 120 ml prosecco en 60-80 ml vodka
Gebruik eens yoghurt ijs ipv citroen sorbet ijs
Officieel maak je de scroppino met sorbet citroen ijs. Persoonlijk vind ik het lekkerder in combinatie met yoghurt ijs of citroen yoghurt ijs (te koop bij AH) dit geeft een fijne, luchtige structuur met een heerlijke zachte smaak.
Welke vodka kies je voor de Scroppino
Bij een fluweelzachte cocktail hoort een zachte vodka. Voor deze Scroppino hebben we Three Sixty vodka gebruikt. Een vodka met een zachte smaak. Bijzonder is dat deze graanvodka gefilterd is met diamanten. Dit zie je ook mooi terug in de vormgeving van de fles. Door zijn zachte milde smaak, uitermate geschikt voor cocktails.
Lekker feestelijke cocktail
Deze elegante Italiaanse cocktail is ideaal bij een feestelijk diner en past perfect bij bijvoorbeeld kerst of pasen. Het is een fris uitstapje dat de stevige smaken goed neutraliseert. Dien het drankje op als tussengerecht om even bij te komen van het voorgerecht en jezelf wat tijd te gunnen voor het hoofdgerecht. Of juist als afsluiting voor het kopje koffie.
Wat is het verschil tussen een Scroppino en een Spoom?
De Scroppino is in de basis vergelijkbaar met een spoom. Beide hebben als hoofdingredienten ijs en bruisende wijn. Alleen zie je dat een spoom vaak wat simpeler en daarmee sneller gemaakt wordt. Bolletje ijs en een bubbeltje in een champagneglas, even roeren en klaar. Verschil zit dus in uitstraling en bereiding.
Scroppino met Limoncello
Je kan de smaak zo aanpassen zodat deze ook goed aansluit bij je hele menu. Een populaire combinatie is met Limoncello. Of bijvoorbeeld de Aardbeien Scroppino. In beide gevallen heel populair en zeer geliefd bij je gasten! Voor de kerst hebben we een mooie winterse variant gemaakt: de Winter Scroppino. Qua ingrediënten lijkt het ook wel op de spoom. Een populair drankje met sortbetijs en prosecco dat gedronken wordt tijdens kerst.
De laatste versie die we gemaakt hebben is de Passion Scroppino met passievrucht en mango sorbetijs. Ook echt een aanrader!
Kun je de Scroppino ook alcoholvrij maken?
Heb je liever een alcoholvrije Scroppino? Dat kan ook. Ik maakte er eentje tijdens Dry January met Limonzero van Pallini. Een alcoholvrije limoncello. Dit combineerde ik met een lekkere frisse alcoholvrije bruisende van ALT. En hij smaakte prima!
Veelgemaakte fouten
Als je de Scroppino voor de eerste keer maakt dan zijn er veel dingen die fout kunnen gaan. Bezint eer ge begint, dus goed om deze veelgemaakte fouten even te lezen:
- Pas op met hoeveelheden: Maak niet meer dan 4 scroppino’s tegelijkertijd in de blender. Want bij te grote hoeveelheid prosecco gaat je blender overlopen en wordt je keuken een puinhoop. En dat wil je niet, zeker niet als je gasten hebt…
- Het gebruik van onjuiste ingrediënten: Een traditionele Scroppino bevat citroensorbetijs, wodka en prosecco. Het vervangen van deze ingrediënten door andere kan leiden tot een drankje dat niet langer een echte Scroppino is;
- Verkeerde verhoudingen: Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid van elk ingrediënt te gebruiken om de perfecte balans van smaken te bereiken. Te veel of te weinig van een ingrediënt kan het eindresultaat negatief beïnvloeden. Pas bijvoorbeeld op met te veel prosecco gebruiken, dit zorgt er voor dat de cocktail gaat schiften;
- Het niet direct serveren van de Scroppino: Een Scroppino moet direct na het mixen van de ingrediënten worden geserveerd, omdat het snel smelt. Als je het te lang laat staan, kan het zijn consistentie verliezen.
- Het niet goed mengen van de ingrediënten: De ingrediënten van een Scroppino moeten goed gemengd worden om een glad en romig drankje te krijgen. Het onvoldoende mengen van de ingrediënten kan leiden tot een drankje met klontjes of een gescheiden textuur.
- Het niet gebruiken van gekoelde glazen: Scroppino wordt traditioneel geserveerd in gekoelde glazen. Het serveren in een warm glas kan ervoor zorgen dat het drankje te snel smelt.
Karin Van Pelt zegt:
Vorig jaar heb ik deze heerlijke cocktail gemaakt en iedereen wil het terug!
Ik vind op het ogenblik op jullie website het recept niet terug. De ingrediënten staan niet vermeld.
Graag even nazien.
Dankjewel
Bart zegt:
goed dat je het zegt Karin! heb meteen een nieuw filmpje toegevoegd van de Scroppino!
Jan Jaap Nijemeisland zegt:
Het is vele malen lekkerder om de wodka te vervangen met een Peruaanse pisco! Wodka is een beetje een rommelproduct terwijl pisco super puur en zuiver is. Noem ik dan een scroppisco!!! 😀
Bart zegt:
ik heb het nog nooit geprobeerd. wel met Limoncello. maar ik verwacht dat het met Pisco ook lekker kan zijn. klinkt ook goed trouwens Scoppisco 🙂