De klassieke Mimosa is een heerlijk fruitig en bruisend drankje die je maakt met verse sinaasappelsap en bruisende wijn. Lees hier hoe je de Mimosa maakt op Spaanse wijze
Ingrediënten
- geperste sinaasappels 2 stuks
- cava
- optioneel: tripe sec 5 ml
Benodigdheden
- barlepel
- sinaasappelperser
Bereidingswijze
- stir in het glas
Cocktailrecept Mimosa
- Begin met het persen van verse sinaasappels
- Giet de sinaasappelsap in het champagneglas tot 2/3 van het glas
- Voeg de cava (of champagne of prosecco) geleidelijk toe tot het glas mooi gevuld is
- Garneer met subtiele sinaasappel garnering op het glas
De Mimosa is een bruisende cocktail die geschonken wordt op chique gelegenheden. Bruiloften, bij ontvangst op een receptie of bij een champagneontbijt bij een exclusief hotel.
Mimosa: op zijn Spaans met cava
De klassieke Mimosa is geïnspireerd op de geelbloemige bloem Mimosa vanwege de vergelijkbare kleur van het drankje met de gele bloemblaadjes. Het is een verfrissende en bruisende cocktail die meestal wordt geserveerd tijdens brunches of speciale gelegenheden. Het bestaat uit twee hoofdingrediënten: mousserende wijn en (verse!) sinaasappelsap. Een combinatie die al eeuwenlang gedronken in Spanje. Met name in de regio’s van Valencia en Catelonië waar de sinaasappels heerlijk zijn en waar het gedronken worden met cava. Ik heb hem gemaakt met mijn favoriete cava: Freixenet.
Tip: maak een Grand Mimosa door een klein scheutje (5 ml) Grand Marnier (Triple Sec mag ook) toe te voegen om wat meer body te geven aan je Mimosa
Brunchcocktail
De Mimosa is de meest bekende brunchcocktail. Je drinkt hem bij je ontbijt – bijvoorbeeld als variatie op het champagne ontbijt – of als brunch. Leuk als je iets te vieren hebt vroeger op de dag!
Bekijk ook de Bellini. Ook een fruitige en bruisende cocktail die je maakt met perzik en prosecco.
Makkelijk variëren met fruitsappen
Je kunt makkelijk variëren op deze fruitige cocktail met verschillende fruitsoorten. Ook met grapefruit, bloedsinaasappel, mango, perzik, frambozen of granaatappel is het een heerlijk drankje. Speel en varieer met smaken tot je je favoriete Mimosa hebt gevonden. De combinatie sinaasappel-aardbeien of frambozen-granaatappel zijn bij ons favoriet.
Veelgemaakte fouten bij de Mimosa
Het maken van een Mimosa lijkt simpel, toch kan er van alles fout gaan. De meest voorkomende fouten op een rijtje:
- Gebruik van goedkope bubbels: Het gebruik van goedkope of slechte kwaliteit mousserende wijn kan de smaak negatief beïnvloeden. Kies in plaats daarvan voor een kwaliteitsvolle mousserende wijn.
- Verkeerde verhoudingen: Een traditionele Mimosa wordt gemaakt met 2/3 sinaasappelsap en 1/3 mousserende wijn. Het is belangrijk om deze verhouding aan te houden voor de perfecte balans van smaken.
- Gebruik van niet-vers sinaasappelsap: verse sinaasappelsap heeft een heldere en levendige smaak, terwijl ingeblikt of geconcentreerd sinaasappelsap vaak minder smaak heeft. Kies altijd voor vers geperste sinaasappelsap voor de beste resultaten.
- Te veel ijs: Het toevoegen van te veel ijs kan de smaak verdunnen. Voeg 1 of 2 ijsblokjes toe om de drank koel te houden, maar overdrijf zeker niet.
- Geen garnering: De Mimosa is een cocktail met een feestelijke uitstraling, zorg ervoor dat je deze cocktail ook de aandacht en uitstraling geeft die het verdient. Een stukje sinaasappelschil of een schijfje verse sinaasappel kan een mooie en smaakvolle garnering zijn.
- Bereiding: Giet de mousserende wijn voorzichtig in het glas om te voorkomen dat het te snel gaat schuimen. Hierdoor blijft de bubbelige textuur behouden.
- Roer voorzichtig met een barlepel nadat je de mousserende wijn en het sinaasappelsap hebt gemengd. Dit helpt om de smaken goed te mengen.
Rooman zegt:
Oo een ganse fles cava hoeveel triple sec loet er dan in en hoeveel fruitsap
Bart zegt:
Uitgaande van een fles van 70 cl en per glas 5 cl triple sec en 2 sinaasappels per glas en je 6 glazen met 1 fles cava kunt vullen. Dan kom ik op 30 cl triple sec en sap van 12 sinaasappels