De Negroni is een klassieke Italiaanse cocktail. Het is een aperitief die bekend staat om zijn combinatie van bitter, zoet en dry.
Ingrediënten
- Gin 30 ml
- Campari 30 ml
- Rode vermouth 30 ml
- Sinaasappelzest
Benodigdheden
- mixingglas
- barmaatje
- barlepel
- Strainer
Cocktailrecept Negroni
- Gebruik een mixingglas (je kunt het ook rechtstreeks in je glas maken) en voeg hier met een barmaatje de gin (30 ml), de campari (30 ml) en de rode vermouth (30 ml) in
- Voeg veel ijs toe in het mixingglas om je drankje goed koud te maken
- Roer met een barlepel ca een seconde of 10-15
- Zet een mooi tumbler glas klaar met een mooie ijsbal erin
- Giet je Negroni uit het mixingglas met een strainer zodat het ijs niet mee gaat
- Garneren met een sinaasappelzest en je Negroni is helemaal klaar om hip te zijn
De naam Negroni is afgeleid van de eerste Negroni drinker: een graaf! In 1919 kwam graaf Camillo Negroni naar een bar in Florence en bestelde daar een Americano (campari en vermouth) die op zijn verzoek met gin aangelengd werd.
De smaak van de Negroni: combinatie van bitter, zoet en droog
De Negroni is een Italiaanse klassebak met een diepe en complexe smaak. Het is een aperitief die bestaat uit bitter (Campari), droog (dry gin) en vermouth (zoet). Alle drie wezenlijk voor de kenmerkende smaak. Niet voor iedereen even toegankelijk qua alcoholpercentage en smaak. Zeker als je nog niet bekend bent met de ingrediënten. Op Instagram deed ik een poll om te vragen wat mensen van de Negroni vinden: 50% is “Negroni fan” maar 50% zegt “Je moet er van houden” (90 reacties).
Zelf ervaarde ik lang een drempel om deze bekende cocktail te maken. Met name de campari in combinatie met gin leek mij te bitter en te sterk. Maar nu ik hem gemaakt en geproefd heb moet zeggen dat de vermouth er echt voor zorgt dat de cocktail minder bitter en droog is.
Wil je dat je Negroni cocktail minder droog en bitter is? Pas dan de verhoudingen aan op je eigen smaak: 20 ml gin, 20 ml campari, 40 ml vermouth. Een beetje cheaten, maar hey het gaat er toch om dat je je cocktail zelf lekker vindt.
Bereidingwijze: in het glas of in mixingglas
Je kunt deze cocktail direct maken in het glas of kiezen om de classy way in een mixingglas en met een strainer uit te schenken in een tumblerglas met ijs. Zo behoud je de pure smaken. Bij een cocktail met sterke dranken erin zoals de Negroni wordt aangeraden om te stirren in een mixing glas in plaats van te shaken in een shaker. Dit heeft als voordeel dat de cocktail minder waterig wordt. Zorg wel dat je veel ijs gebruikt en langt stirt met je barlepel om de cocktail koud te krijgen.
Andere klassieke cocktails die je maakt door te stirren in een mixingglas zijn de Martini, Old Fashioned en de Manhattan.
Tips voor de vermouth
Belangrijk is de keuze voor de vermouth. Zelf heb ik Martini Rosso als rode vermouth gebruikt. Redelijk basic om mee te beginnen. Als ik op Instagram navraag krijg ik nog de volgende suggesties van bartenders en Negroni drinkers:
- Mancino vermouth
- Drago vermouth
- Carpano Antica
- Cocchi
- Ramazzotti Amaro
Alternatieven op de Negroni
Er zijn veel alternatieven op de Negroni:
- Negroni Sbagliato of Negroni Spritz (spumante of prosecco ipv gin)
- Boulevardier (bourbon ipv gin)
- Dutch Negroni (met oude jenever ipv gin)
Andere aperitief cocktail: Aperol Spritz
De Negroni is natuurlijk een classy drink. Ook heel populair is de Aperol Spritz. Een aperitief cocktail met Aperol, prosecco en bruiswater.
Alcoholvrije aperitief
Tot slot nog een lekker alcoholvrij aperitief. Deze Martini Vibrante & Tonic heb ik gemaakt voor Dry Januari en smaakt prima maar dan alcoholvrij. Er zit zelfs een klein bittertje in van de bergamot sinaasappel, waardoor je voor je gevoel echt een aperitief drinkt.