De populaire Aperol Spritz is een combinatie van bitter, zoet en bruisend. En nog makkelijk te maken ook!
Ingrediënten
- 60 ml Aperol
- 90 ml Prosecco
- 30 ml Bruiswater
- Garnering: sinaasappel
Benodigdheden
- barlepel of mixstaafje
- IJstang
Bereidingswijze
- Bereiden in het glas
Cocktailrecept Aperol Spritz
- Gebruik een mooi copa glas met ijs
- Voeg 60 ml Aperol toe met een barmaatje in het glas
- Voeg 90 ml prosecco toe en een scheut bruiswater (30 ml)
- Even goed roeren met barlepel zodat alle smaken goed mengen in het glas
- Garneren met sinaasappel schijfje in het glas
Bekijk filmpje
Tip: combineer met lekkere olijven of een subtiel bakje zeezout chips op een klein terrastafeltje in je tuin. Heerlijk als appetizer zoals de Italianen hem ook drinken met elkaar.
Aperol Spritz: wereldberoemde combinatie Aperol, prosecco en bruiswater
Aperol Spritz is wereldwijd een van de meest gedronken aperitieven. Ideaal drankje met Aperol, prosecco en bruiswater om te genieten van een zonnige dag op het terras. Het is een unieke smaakcombinatie van bitterheid, zoetheid en bruis met een laag alcoholpercentage vergeleken met andere cocktails.
De Aperol Spritz is met haar feloranje kleur een echte eyecather op de terrassen. Als iemand hem als eerste bestelt volgen er daarna snel meer. Het woord Aperol is afgeleid van het Franse woord apero dat staat voor aperitief. Aperol wordt gemaakt van een wat lichtbittere roodoranje sinaasappel uit de Noord Italiaanse regio Veneto. De Aperol dankt zijn bekendheid vrijwel volledig als Aperol Spritz (ook bekend als Spritz Veneziano) aan de wereldberoemde combinatie met prosecco en bruiswater. Aperol is een lichte spirit (11% alcohol) dus is goed te combineren met prosseco.
Een variant op deze cocktail met een Nederlandse twist is de “Orange Royal Spritz”. Deze maak je met Aperol, Oranje bitter, prosecco en bruiswater. Leuk voor Koningsdag!
Check ons recept in onze blog over Oranje cocktails
Spritz of Spritzer
De term spritz komt waarschijnlijk uit het Oostenrijk-Duits en stamt uit de tijd dat een deel van Noord Italië bezet werd door Oostenrijkse soldaten. Het betekent spuiten dat refereert aan het bruisende drankje. Naast Aperol Spritz heb je ook de Hugo Spritz en de Limoncello Spritz waarbij je dus prosecco en bruiswater toevoegt.
Spritzig is Duits voor sprankelend. In Duitstalige landen wordt ook wel het woord Spritzer gebruikt voor een bruisend drankje op basis van wijn en bruiswater.
De prosecco
Het is belangrijk om een kwalitatieve Prosecco te kiezen. Kies voor een prosecco die lekker fris en bruisend is maar niet te overheersend is, zodat het qua mix de juiste smaak en textuur krijgt. Je wilt dat vooral de smaak van de Aperol naar boven komt.
Garnering: sinaasappel en/of olijf
Kies voor een klassieke garnering die de smaak van de cocktail accentueert. Een eenvoudig schijfje sinaasappel (vers) past het beste bij de smaak van de Aperol. De Italianen doen overigens vaak nog een olijf in je drankje. voegt het een heerlijke hartige en zoute smaak toe aan deze klassieke Italiaanse cocktail. De olijf brengt een interessante balans tussen de bitterzoete smaak van de Aperol en de knapperige bubbels van het bruiswater. De zoute en aardse tonen van de olijf geven een extra smaak laag aan je drankje.
Veelgemaakte fouten
Het mengen van Aperol, Prosecco en bruiswater om een Aperol Spritz lijkt vrij eenvoudig. Toch zijn er veel dingen die de smaak en presentatie van het drankje kunnen beïnvloeden.
Hier zijn enkele veelgemaakte fouten bij het maken van een Aperol Spritz:
- Verkeerde verhoudingen: de juiste verhoudingen zijn belangrijk voor de perfecte smaak. Dus gebruik altijd een barmaatje om het af te meten. De verhouding is makkelijk te onthouden 3:2:1. Wij doen het met 80 ml Prosecco, 40 ml Aperol en een scheut (20 ml) bruiswater;
- Geen bruiswater: niet iedereen weet dat je deze cocktail maakt met Aperol, prosecco en (!) bruiswater. Zonder bruiswater vind ik de smaak van deze terrascocktail echt minder licht. Gebruik je Sprite of 7Up in plaats van neutraal bruiswater dan valt de bitter smaak weg uit je drankje;
- Prosecco die niet goed bruist: staat de prosecco al open en bruist deze niet meer krachtig? Dan zou ik hem niet gebruiken voor je Aperol Spritz, want dan krijg je een flauw aftreksel. Dus giet die oude fles door de gootsteen en pop een nieuwe fles prosecco open voor een krachtige bubbel;
- Serveren zonder ijs: een Aperol Spritz serveer je met ijs. Het ijs houdt het drankje koel en voegt ook textuur toe aan het drankje. Zorg ook dat je de prosecco en Aperol lekker koud hebt staan in de ijskast voor je ze gaat gebruiken;
- Te bitter: als je te veel Aperol gebruikt krijg je een bitter drankje;
- Verkeerde glas: deze cocktail heb ik een keer gehad in een hurricane glas gevuld met ijs en munt aan het strand. Serveer in een copa glas of mooi wijnglas met ijs.
Kun je de Aperol Spritz ook alcoholvrij maken? Jazeker!
Drink je je Spritz liever alcoholvrij? Of krijg je bezoek van vrienden die geen alcohol drinken? Gebruik dan Nona Spritz in combinatie met een alcoholvrije bruisende wijn zoals ALT en bruiswater. Een smaakvol alternatief met bitter voor deze populaire aperitief.
Ook lekker Italiaans: Limoncello Tonica
De Limoncello Tonica met limoncello, tonic en basilicum is ook echt een heerlijke Italiaanse cocktail voor op het terras. We maakten hem met homemade bruscetta. In onze blog hebben we nog meer Italiaanse cocktails beschreven.
Julien Vanhoven zegt:
Kende de Aperol Spritz niet tot ik deze zomer op reis ging naar Sardinie.
Daar de kleur mij zin gaf ook eens te proeven vroeg ik aan de serveerster
wat dat felle oranje drankje was dat bij meerdere toeristen blijkbaar in de smaak viel.
Zij legde mij de inhoud uit van het glas en ik vroeg haar mij eentje te maken.
Sinds toen dronk ik iedere dag minstens een Aperol Spritz.
Telefonisch verwittigde ik de kinderen van mijn ontdekking.
Toen ik thuis kwam had de zoon alle nodige flesjes klaarstaan om nog even de
vakantiestemming te proeven.
Nu twee maanden later ben ik nog steeds in vakantiestemming !
Bart zegt:
Wat leuk om te horen Julien. Ik vond de Aperol Spritz ook erg lekker om te drinken op mijn vakantie in Venetie (pas net terug). Ik neem aan dat je het recept van deze cocktail inmiddels al hebt bestudeerd en gemaakt hebt! Goed gelukt?