Wil je zelf een Aperol Spritz maken?

Met deze 12-delige cocktailset van BarDeluxe haal je alle benodigdheden in huis van shaker, barmaatje tot muddler.

Bekijk hier de Cocktail Set van BarDeluxe.
Bart
De Aperol Spritz of Veneziano Spritz is de ultieme Italiaanse cocktail voor op het terras. Lekkere combinatie van bitter, zoet en bruisend. En nog makkelijk te maken ook!
Deze cocktail scoort 4.89 ⭐️ (9x beoordeeld)
Glass Gin Tonic copa glas
Smaak Bitter, Bruisend, Fruitig
Bereiding Makkelijk
Sterkte Light
Drank Likeuren / Overig
Tijd 2 min
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

 • 40 ml Aperol
 • 80 ml Prosecco
 • Scheut bruiswater
 • Garnering: sinaasappel

benodigdheden

 • barlepel of mixstaafje
 • IJstang

Instructies

 • Gebruik een mooi copa glas met ijs
 • Voeg 40 ml Aperol toe met een barmaatje in het glas
 • Voeg 80 ml prosecco toe en een scheut bruiswater
 • Even goed roeren met barlepel zodat alle smaken goed mengen in het glas
 • Garneren met sinaasappel schijfje in het glas

Tip: combineer met lekkere olijven of een subtiel bakje zeezout chips op een klein terrastafeltje in je tuin. Heerlijk als appetizer.

Aperol Spritz: wereldberoemde combinatie Aperol, prosecco en bruiswater

De Aperol Spritz is één van de meest gedronken aperitieven die je maakt met Aperol, prosecco en bruiswater. Met haar feloranje kleur is het een opvallend drankje op de terrassen. Het woord Aperol is afgeleid van het Franse woord apero dat staat voor aperitief. Aperol wordt gemaakt van een wat lichtbittere roodoranje sinaasappel uit de Noord Italiaanse regio Veneto. De Aperol dankt zijn bekendheid vrijwel volledig als Aperol Spritz (ook bekend als Spritz Veneziano) aan de wereldberoemde combinatie met prosecco en bruiswater. Aperol is een lichte spirit (11% alcohol) dus is goed te combineren met prosseco.

Een Nederlandse variant is de “Orange Royal Spritz” een cocktail die we maakten voor Koningsdag met Aperol, Oranje bitter, prosecco en bruiswater.

Check ons recept in onze blog over Oranje cocktails

Spritz of Spritzer

De term spritz komt waarschijnlijk uit het Oostenrijk-Duits en stamt uit de tijd dat een deel van Noord Italië bezet werd door Oostenrijkse soldaten. Het betekent spuiten dat refereert aan het bruisende drankje. Naast Aperol Spritz heb je ook de Elderflower Spritz en de Limoncello Spritz waarbij je dus prosecco en bruiswater toevoegt.

In Duitstalige landen wordt ook wel het woord Spritzer gebruikt voor een bruisend drankje op basis van wijn en bruiswater.

Alcoholvrije Spritz

Wil je je Spritz een keer alcoholvrij proberen? Of krijg je bezoek van vrienden die geen alcohol drinken? Gebruik dan Nona Spritz of Abstinence Blood Orange in combinatie met een alcoholvrije bruisende wijn en bruiswater. Een smaakvol alternatief met bitter voor deze populaire aperitief.

Dry Spritz
Dry Spritz

Ook lekker Italiaans: Limoncello Tonica

De Limoncello Tonica met limoncello, tonic en basilicum is ook echt een heerlijke Italiaanse cocktail voor op het terras. We maakten hem met homemade bruscetta.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate