De Ramos Gin Fizz is een zachte gin cocktail met gin, citroen, eiwit en bruiswater. Uitdagend en daardoor erg leuk om zelf te maken! No Guts no Glory!
Ingrediënten
- Gin (Old Tom of citrus gin) 60 ml
- Limoen of citroen sap 30 ml
- Suikersiroop 10 ml
- Eiwit
- Bruiswater 15 ml
- Vloeibare slagroom (optioneel) 10 ml
Benodigdheden
- Shaker
- Barmaatje
Bereidingswijze
- Shake en uitschenken zonder ijs
Cocktailrecept Ramos Gin Fizz
- Begin met een shaker
- Voeg hierin 60 ml gin, 30 ml citroen of limoensap, eiwit en 10 ml suikersiroop
- Optioneel: voeg eventueel nog vloeibare slagroom toe
- Even flink shaken. Eerst een dry shake zonder ijs. Dan met ijs.
- Schenk uit zonder ijs in een longdrinkglas.
- Bij het uitschenken uit de shaker schenk je tegelijkertijd bruiswater mee.
- Als je het helemaal zorgvuldig hebt gedaan krijg je een mooie witte schuimkop die trots 1 of 2 cm boven de rand van je glas uitstijgt.
- Garneren met schijfje citroen of sinaasappel en munt.
Tip: schenk de shaker en het bruiswater tegelijkertijd uit in het longdrinkglas voor het beste resultaat.
Een Ramos Gin Fizz zoals ie hoort!
Yessss!!! I did it! Na een tiental verwoede pogingen is het me eindelijk gelukt. Een Ramos Gin Fizz met een mooie witte schuimkop erop! Ik bleef maar filmpjes op Youtube en Insta kijken hoe het nu al die mensen lukte om zo een mooie Ramos Gin Fizz te maken met als signatuur een mooie witte schuimkraag erop die uittorent boven het glas en trots blijft staan. Maar ik ben er nu achter en ik deel de geheimen van het recept graag met jullie!
De uitdaging: No Guts, No Glory
De Ramos Gin Fizz is een technische cocktail om te maken. Althans ik vond het een behoorlijke uitdaging. Het geheim van de Ramos Gin Fizz is dat je tegelijkertijd moet uitschenken uit de shaker en het bruiswater in dezelfde tijd uitschenkt in het longdrinkglas. Daarbij moet je dus GEEN ijs in het glas gebruiken. En het beste resultaat krijg je als je eerst een dry shake zonder ijs en daarna een wet shake met ijs doet. Tja, je moet er wat voor over hebben want anders wordt de Ramos Gin Fizz niet alleen figuurlijk je Waterloo, maar vind je ook letterlijk je Waterloo in deze cocktail. Zeker als je net zoals ik na een mislukte poging weer het keukenblad kunt schoonmaken.
Over de Ramos Gin Fizz
De Ramos Gin Fizz begon als New Orleans Fizz. Later werd de cocktail vernoemd naar de bedenker van de Ramos Gin Fizz:Henry Charles Ramos, een bartender uit New Orleans. In het originele recept staat overigens ook volle melk of vloeibare slagroom. Een ingrediënt dat ik ook uitgeprobeerd heb om de structuur van de cocktail de gewenste stijfheid te geven. Dus voeg gerust een beetje vloeibare slagroom toe als je daar van houdt.
Welke gin gebruik je voor een Ramos Gin Fizz?
Deze klassieke cocktail stamt uit 1888. De originele gin waarmee de cocktail voor het eerst gemaakt werd is de Old Tom gin. Dit is een zoetige gin die daardoor goed bij de Ramos past. Grote kans dat je deze niet standaard in huis hebt. Gebruik dan een gin met citrus smaak zoals Bombay of Damrak.
Leuke twist met rabarber likeur
Op de klassieke Ramos Gin Fizz kun je makkelijk variaties maken met allerlei smaken en likeuren. Ik maakte eerder deze Rabarber Ramos Gin Fizz waarbij ik 20 ml rabarberlikeur toevoegde in plaats van suikersiroop. Extra leuk om te garneren met rabarber, want als je je Ramos goed gemaakt hebt blijft de rabarber fier rechtovereind staan.
Insta challenge: Join the Ramos Gin Fizz club
WIl jij ook wel een uitdaging aan gaan? Maak dan ook deze uitdagende cocktail. Tag me gerust (@Cocktailicious) via Insta als het gelukt is en je ook welkom geheten wilt worden in de Ramos Gin Fizz club. Heel benieuwd naar de signature creaties en bloopers!
Peter zegt:
Beste
Hoeveel cl soda moet er worden bijgestaan?
Alvast bedankt voor uw reactie
Peter
Bart zegt:
hele goede vraag Peter, want ik besef dat ik dat niet precies weet. Ik schat in zo rond 20-30 ml dat er bij gaat, maar ik heb het dus niet afgemeten maar uit de hand geschonken zoals je in de afbeeldingen kunt zien.