Amaretto Sour cocktail
User Avatar
door Bart

De Di Saronno Sour is één van mijn favoriete sour cocktails. Heerlijke combinatie van zoet en zuur. Echt een aanrader!

Nog geen beoordelingen
Beoordeel het recept
Glas Tumbler
Smaak Zoet, Zuur
Bereiding Moeilijk
Sterkte Gemiddeld
Drank Amaretto
Tijd 6 minutes
Aantal 1 cocktail

Ingrediënten

  • Disaronno 45 ml
  • Citroensap halve citroen
  • Eiwit van 1 ei
  • Cocktailkers

Benodigdheden

  • shaker
  • barmaatje
  • citrusperser

Bereidingswijze

  • Dry shake met eiwit daarna met ijs

Cocktailrecept Disaronno Sour

  • Begin met het scheiden van het eiwit van het eigeel van een rauw ei. Vang het eiwit op in een schaaltje of kommetje
  • Gebruik een shaker met ijs
  • Hierin gaat 45 ml Disaronno
  • Pers met een citrusperser een halve citroen uit
  • Voeg het eiwit toe
  • Stevig shaken tot een frostlaagje ontstaat op de shaker
  • Schenk de mix uit met het ijs in een mooi tumbler glas tot aan de rand van het glas
  • Garneren met een mooi rood cocktailkersje on top
Amaretto sour ingredienten
Heb je deze cocktail ook gemaakt?Deel jouw cocktail op Insta en vermeld @Cocktailicious

Tip: gebruik eiwit als je een sour wilt maken met een wit kraagje. Begin met een dry shake en voeg daarna pas ijs toe. Dit geeft je sour een stevig en romig kraagje.

Amaretto sour stap
Scheid het eiwit van het eigeel in een schaaltje en voeg het daarna toe in de shaker

Een Disaronno Sour in plaats van een Amaretto Sour

Ja je leest het goed. Een Disaronno Sour. Een Amaretto Sour maak je namelijk met Amaretto. Wel ben ik benieuwd hoeveel mensen het verschil proeven tussen Disaronno en Amaretto in een sour. Lekker belangrijk hoor ik je inderdaad al denken. Het is maar dat je weet dat je een Amaretto Sour of een Disaronno Sour aan het drinken bent. Voor puristen dus een Disaronno Sour, maar van mij mag je hem gerust Amaretto Sour noemen hoor.

Officieel mag Disaronno geen Amaretto heten omdat het gemaakt wordt op basis van abrikozen pitten terwijl Amaretto gemaakt wordt van amandelpitten. Desalniettemin heeft Disaronno een heerlijke, complexe amandelsmaak.

On topic: zelf deed ik onlangs nog een tasting tussen verschillende Amaretto merken waarbij ik Villa Massa Amaretto en De Kuyper Amaretto vergeleek met Di Saronno. Lees hier de blog.

Met of zonder eiwit?

Persoonlijk heb ik een sterke voorkeur voor eiwit in sours. Zo krijgt je sour een lekker zacht wit kraagje. Gebruik je liever geen eiwit in je cocktail? Dan kun je je Sour ook prima maken zonder eiwit. Je maakt hem dan met Amaretto en citroensap. Mocht je wel een mooi wit kraagje willen maar geen eiwit gebruiken dan is aquafaba (vocht van kikkererwten) een goed vegan alternatief hiervoor.

Whiskey Sour

Houd je meer van Whiskey? Bekijk dan ons recept van de Whiskey Sour!

whiskey sour cocktail
Whiskey Sour

Alcoholvrije variant? Maak een Amaretti Sour

Wil je een alcoholvrije sour maken? Maak dan je cocktail met Lyre’s Amaretti. Een zoete amandel likeur met een lichte bitter die verrassend lijkt op zijn alcoholische broer. Bekijk ons recept van de Amaretti Sour.

Amaretti Sour

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate