Een cocktailparty met vrienden heeft altijd effect, en vereist niet per se een masterdiploma in mixologie. Er zijn echter tips om de proeverij van je cocktails nog beter te maken, en je gasten te verrassen. Dit is ook het geval als je een professionele bartender wilt worden. Je cv maken is dan een must, net als het verbeteren van je cocktailskills. Gebruik deze 5 tips! 

1. Gebruik kwalitatieve ingrediënten 

    Allereerst is het essentieel om naar de basis van de cocktail te kijken: de ingrediënten.

    Kies ingrediënten die je aanspreken en die logisch voor je zijn. Selecteer eerst een basisspirit die je lekker vindt en die de body van je cocktail zal vormen: likeur, eau-de-vie, gin, rum, whisky, tequila, mezcal, calvados, cognac, etc. het maakt niet uit, zolang je het maar lekker vindt! Voor de rest kies je de ingrediënten naar je wens van het moment: pittig, zoet, kruidig, vol van smaak, etc. De hulpstoffen (sappen, bitters, likeuren, frisdranken, siropen, specerijen, etc.) zijn ontelbaar en allemaal uniek. Neem de tijd om ze te proeven voordat je ze mengt.  

    2. Kies een lekker recept

      Om een ​​goede cocktail te maken, is het niet nodig om een ​​heel ingewikkeld recept te kiezen. Een cocktail die tussen de 2 en 4 ingrediënten bevat, is ideaal om je gasten en klanten tevreden te stellen zonder enig risico te nemen tijdens de bereiding. Een cocktail met te veel ingrediënten is vaak te rijk aan smaken, onevenwichtig en bovendien erg arbeidsintensief om te maken. Een goede cocktail is een eenvoudige en reproduceerbare cocktail!

      3. Gebruik ijs

        IJs is essentieel voor de uitwerking van een goede cocktail, hoewel het vaak te verwaarloosd wordt. Het wordt gebruikt om de cocktail te verfrissen, de emulsie te bevorderen en de verdunning van de ingrediënten. Voor een heel koude cocktail koel je het glas voor het bereiden met een grote hoeveelheid ijs, of zet je het glas gewoon in de vriezer. Hierdoor blijft je cocktail langer koel, wanneer je er vervolgens de verschillende ingrediënten en sterke drank aan toevoegt.

        4. Gebruik de juiste hulpmiddelen

          Om thuis heerlijke cocktails te maken, zijn twee hulpmiddelen essentieel:

          • Een jigger of maatbeker: hiermee kun je de verschillende ingrediënten van de cocktail op de juiste manier doseren.
          • Een menglepel: hiermee kun je de ingrediënten van de cocktail roeren door de bodem van het glas te bereiken.

          Voor de ontwikkeling van meer technische cocktails is de shaker met zeef onmisbaar om de verschillende ingrediënten te roeren en een emulsie te creëren. 

          5. Zorg voor garnering

            Het laatste element van een cocktail, de garnering, geeft een esthetische touch aan je cocktail. Het is ideaal om de restanten van de ingrediënten die voor de cocktail zijn gebruikt te gebruiken: citroenschil of citrusschijfjes bijvoorbeeld. De garnering moet eenvoudig, elegant en delicaat zijn. Maak het dus niet te moeilijk voor jezelf, want dit kost je alleen maar tijd. Bovendien doe je de cocktail dan vaak geen recht en dat is natuurlijk zonde. 

            Cocktails maken is leuk, maar drink met mate