Blog zelf likeuren maken Superleuk! Je eigen likeuren maken. We maakten al eens zelfgemaakte Limoncello en Bart was al eens op een workshop bij De Kuyper geweest hoe je je eigen likeur kunt maken. Het is heel leuk en het werkt best makkelijk. En omdat we zo blij zijn met zowel de smaak als hoe de likeuren eruit zien qua resultaat hebben we ook een mooi etiket met ons logo op onze flessen gezet!

Hoe maak je je eigen likeur?

Zoals gezegd je eigen likeur maken is heel makkelijk. Wat je nodig hebt is een jar, een fles, een maatbeker voor de verhoudingen, verse ingrediënten, alcohol * en suiker of suikersiroop en water. Een likeur bestaat uit alcohol, (veel) suiker en een vers ingrediënt dat smaak geeft aan je likeur. Denk aan fruit, kruiden, creme of bijvoorbeeld een nootachtige smaak. Een likeur is vaak tussen de 15% en 40% alcohol. Als eerste bepaal je de verhouding alcohol en suiker. Dit meet je nauwkeurig af met een maatbeker. Dit zet je met de smaakbepalende ingrediënten een week in een afgesloten jar waar geen lucht bij kan komen in een koele plek (bijvoorbeeld in de kast). En een week later zul je zien dat je likeur de kleur aanneemt van de ingrediënten. Nu schenk je de jar over in een fles. Doe dit wel met een schenktuitje en een zeefje zodat je niks morst en zodat je alle kleine fruitdeeltje filters. En als je helemaal trots en tevreden bent dan plak je er gewoon je eigen etiket op!

* verkrijgbaar bij Hanos.

Pornstar Martini

De eerste cocktail die ik gemaakt heb is natuurlijk mijn favoriete Pornstar Martini waarvoor ik de homemade Vanilla Vodka gebruikt heb! Vanilla Vodka maak je door een vanillestokje bij de vodka toe te voegen waardoor de Vodka Vanilla de aroma en de likeur van het vanillestokje overneemt.

Pornstar Martini homemade
Pornstar Martini met eigen likeur

Raspberry Bramble

De Bramble is een lekkere cocktail op basis van blackberry likeur. Je kunt hem ook maken met Raspberry likeur. Deze likeur heb ik gemaakt met 200 ml alcohol in combinatie dus met 300 ml suikerwater, een half doosje verse frambozen en de rest (ca 100 ml) water.

Raspberry Bramble foto
Raspberry Bramble

Rhubarb & Raspberry Punch

Deze “Rhubarb & Raspberry Punch” maak je met rabarber likeur (1 deel), rum (1 deel), citroensap (halve citroen) en een klein beetje frambozen jam (1 barlepel). Je dient hem ambachtelijk op in een jampot die je sierlijk garneert met verse rabarber en frambozen. Echt iets voor de zondagmiddag borrel!

Rhubarb Raspberry Punch foto
Rhubarb Raspberry Punch

Bekijk ook onze Smooth Rhubarb een stijlvolle cocktail op basis van rabarber likeur, vermouth, grand marnier, citroensap en een beetje eiwit.

Salty Caramel Martini

De Vodka Caramel likeur hebben wij later gemaakt waarbij we fudge een week hebben laten staan in een jar met vodka. Deze zelfgemaakte Vodka Caramel likeur is het hoofdingrediënt (samen met koffielikeur, melk, vloeibare slagroom en een snufje zout) van deze Salty Caramel Martini. En hij smaakt precies zoals ik had gehoopt!

Salty Caramel Martini foto
Salty Caramel Martini

Lees ook

Lees ook de blog: Zelf likeur maken bij De Kuyper. Hieronder zie je Bart met zijn zelfgemaakte likeur.

Zelf likeur maken
Kijk ‘m trots zijn dan!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate