Vandaag heb ik eindelijk mijn zelfgemaakte limoncello (ijskoud) kunnen proeven. Het duurt even maar dan heb je ook wat. Onze zelfgemaakte limoncello begon anderhalve maand geleden toen we heerlijke sorento citroenen meekregen uit de tuin van een tante van Bart uit Rome. De citroenen zijn enorm en zijn wel 6 keer groter dan de gewone citroenen zoals wij ze kennen in Nederland. In deze blog vertel ik hoe je zelf limoncello kan maken. Voordat je er aan begint, bedenk wel dat het totale proces van zelf limoncello maken minimaal 5 weken in beslag neemt. Begin dus op tijd als je iemand wilt verrassen!

Wat heb je nodig om zelf limoncello te maken?

– 1 grote Sorrento citroenen (1 staat gelijk aan 6 gewone citroenen)
– 0,75 l alcohol (niet overal te verkrijgen, heb ik gekocht bij de Hanos)
– 250 gram suiker
– halve liter water

Citroenen uit Italië

Ik gaf net in de intro al aan dat er speciale citroenen zijn om Limoncello mee te maken. Hieronder zie je het verschil tussen de twee citroenen. De Limoncello limoen is dus die linker 😉

Citroen vs citroen
Citroen vs citroen

Schil de citroen met een dunschiller

Je moet zorgen dat je bij het schillen van de citroenen zo min mogelijk wit en zo veel mogelijk geel van de citroenschil krijgt. Het wit heeft een bittere smaak heb ik me laten vertellen. De citroenen schil je het best met een fruitmesje of beter nog met een dunschiller zoals je aardappels schilt.

Voeg alcohol toe

Dit verzamel je en zet je in een fles of in een potje in de alchohol. Alcohol is moeilijk te verkrijgen. Wij vonden het bij Hanos. Nadat we deze 2 ingrediënten bij elkaar gevoegd hebben kunnen we de schil en de alcohol zelf het werk laten doen. Zet de fles/ potjes op een donkere en koele plek voor 20 dagen lang. En dan bedoel ik niet de vriezer 😉

Citroenschillen in alcohol
Citroenschillen in alcohol

Voeg water en suiker toe

Nadat de schil 20 dagen in de alcohol heeft gestaan halen we de limoncello in wording er weer bij. We gaan hem nu verder afmaken. Doe een halve liter water in een pannetje en breng dit even aan de kook. Het hoeft niet lang te koken, lang genoeg om de 250 gram suiker die je er nu ook aan toevoegt te laten vermengen met het water. Nu moeten we het een paar uur laten afkoelen zodat het echt helemaal afgekoeld is. Voeg nu de alcohol met citroenschil bij het suikerwater. Laat dit even (half uurtje) staan en giet het daarna af zodat je de citroenschillen eruit haalt. Doe nu de bijna-limoncello weer terug in de fles en zet hem weer op die koele donkere plek (niet de vriezer) voor 14 dagen.

Bottelen in een mooie fles

Na nog een keer 14 dagen is de zelfgemaakte limoncello eindelijk klaar voor de vriezer. Wat leuk is, is om de limoncello in een mooie fles zonder label te gieten voordat deze de vriezer in gaat. De vriezer is ook meteen de proef op de som. Want als je te weinig alcohol hebt gebruikt dan bevriest je limoncello. Dit gebeurde bij mijn eerste limoncello batch. Bij mijn tweede limoncello batch gebeurde dit gelukkig niet!

De eerste reacties van anderen op mijn zelfgemaakte limoncello waren erg goed. Ik kijk nu al weer uit naar de volgende keer dat we Italiaans eten. Dan sluiten we weer af met een lekker ijskoud glaasje Limoncello. Proost!

Zelfgemaakte Limoncello: het resultaat
Zelfgemaakte Limoncello: het resultaat

Limoncello cocktails

Je kan de limoncello natuurlijk zo drinken, maar in een cocktail is ook lekker. Bekijk ook onze limoncello cocktails. Mijn favorieten zijn de Limoncello Summerpunch en de Limoncello Espuma.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate