Tinto de Verano

De Tinto de Verano is een heerlijk zomers drankje uit Spanje op basis van rode wijn. In het Spaans betekent het zomerse rode wijn. En dat is precies waar je zin in het hebt op een warme zomerse dag. Het lijkt een beetje op Sangria, maar het is nog eenvoudiger en sneller om te maken. Ik dronk hem voor het eerst 15 jaar geleden op een terras in Sevilla. Zelf vind ik hem het lekkerst om te maken met rode wijn en bitter lemon. Je hebt ook recepten met rode wijn en sprite of seven up. Soms wordt er ook een scheut vermouth toegevoegd.

Als je de Tinto Verano drinkt dan waan je jezelf op een terras in Spanje met authentieke Spaanse gitaarmuziek op de achtergrond. Sfeervoller wordt het niet!

Het ontstaan van de Tinto de Verano

Zoals zoveel cocktails en drankjes is ook dit drankje spontaan ontstaan. De oorsprong van Tinto de Verano gaat terug naar het begin van de 20e eeuw in de zuidelijke regio’s van Spanje, in de regio van Andalusië. Het verhaal gaat dat het drankje voor het eerst werd geserveerd in een klein café genaamd “La Venta de Vargas” in de buurt van Cádiz. De eigenaar van het café wilde een verfrissend drankje aanbieden aan zijn dorstige klanten, en zo werd Tinto de Verano geboren.

Het recept verspreidde zich snel over heel Spanje, en het werd al snel een geliefde keuze voor mensen die wilden genieten van een lichte, verfrissende wijncocktail zonder de zwaarte van pure rode wijn. De naam “Tinto de Verano” betekent letterlijk “zomerse rode wijn” of “tint van de zomer”, wat perfect past bij de zomerse sfeer van het drankje.

Waarom is Tinto de Verano zo populair?

  • Door de combinatie van rode wijn en frisdrank is het een lichte en verfrissende drank ideaal voor warme dagen.
  • Met slechts 2 hoofdingrediënten kan je snel een heerlijke drank bereiden. Ideaal voor een picknick of BBQ.
  • In vergelijking met pure wijn heeft Tinto de Verano een lager alcoholpercentage, wat het prettiger maakt om te drinken tijdens zomerse activiteiten.

Hoe maak je de Tinto de Verano zelf?

  1. Gebruik een groot glas. Een mooi groot wijn of copaglas of een long drink glas. Vul deze met ijs.
  2. Voeg als eerste de rode wijn toe voor de helft van het glas. Gebruik bij voorkeur een jonge frisse rode wijn, in ieder geval niet te zwaar.
  3. Voeg hierna de bitter lemon of Sprite / Seven up toe tot het glas 80/90% gevuld is. Spanjaarden weten hoe ze hun glas goed moeten vullen.
  4. Voor extra Spaanse vibes kun je ook nog een half barmaatje Licor 43 toevoegen (optioneel)
  5. Even roeren met een barlepel in het glas om te mengen.
  6. Garneren met een sinaasappelschijfje.

Salud geniet nog even van de laatste zonnestralen met deze Tinto de Verano!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate