Sangria. You love it or you hate it. Als je het vaker gedronken hebt, dan weet je dat geen enkele Sangria hetzelfde is. Zelfs als je ze in Spanje gedronken hebt, verschilt dit sterk per regio en zelfs per bar. Ca en ik houden wel van een glaasje van deze Spaanse cocktail. Het liefst in combinatie met lekkere tapas. We gaan graag naar een tapas barretje in Eindhoven waar we altijd lekkere tapas gaan eten met lekkere Sangria. Heerlijk! Maar weet je wat ook lekker is? Zelf Sangria maken! Deze Spaanse drank is niet moeilijk om te maken en doet het altijd goed op een feestje.
PS: ben je alleen op zoek naar het Sangria recept, scroll dan naar beneden.
Sangria, officieel Sangría, stamt af van het Spaanse woord sangre dat bloed betekent. Het verwijst naar de donker rode kleur van deze Spaanse drank. In principe is sangria een alcoholische fruit punch met 10-15% alcohol, waarin fruit een belangrijke rol speelt. Je maakt het in een karaf of pitcher, want je drinkt het altijd in gezelschap.
Tip 1: Gebruik een goede rode wijn als basis
Als je het leest klinkt het heel logisch. Toch worden er liters gemaakt met goedkope wijn. Niet doen. De helft bestaat namelijk uit rode wijn. So you better pick a good one! Kies dus voor een lekkere, kwalitatieve Spaanse rode wijn. Vaak is de prijs al een goede graadmeter en anders kun je online vaak reviews vinden van rode wijnen. Je kunt je ook laten adviseren bij de slijterij, natuurlijk. Als wij zelf Sangria maken, gebruiken wij vaak Spaanse Rioja.
Je hebt overigens ook White Sangria. Deze maak je met witte port.
Tip 2: Lekker veel fruit in je Sangria!
Je kunt geen Sangria maken zonder fruit. Maar hoeveel fruit stop je in Sangria? Dit kun je helemaal zelf bepalen, maar in ieder geval lekker veel! En welk fruit je het beste kunt gebruiken? In Spanje gebruiken ze vaak zomers fruit als sinaasappel, appel, druiven, perzik, grapefruit, ananas en cantaloupe meloen. Kies voor minimaal 3 soorten fruit. Het lekkere aan het fruit in Sangria is niet alleen dat het smaak afgeeft, maar dat de smaak van de drank er ook lekker in blijft zitten.
Gebruik bij het uitschenken van de Sangria een lange barlepel om extra fruit in de glaasjes te doen. Zo voorkom je dat sommige glazen geen fruit bevatten!
Tip 3: Dranken voor in de sangria
Sangria is eigenlijk een Spaanse “restjes drank”. Spanjaarden maken hun Sangria namelijk op basis van dranken die ze al open hebben staan. Denk aan brandy, cognac, likeuren en port. Belangrijkste vinden wij een goede port zoals Cockburn of Warre’s. Deze geeft echt verdieping aan de smaak. Je kunt dus zelf kiezen welke cocktail aan drank je gebruikt voor Sangria. Zo maak je helemaal een eigen recept naar jouw smaak!
Houd je van zoet? Voeg dan ook een likeur toe, zoals Triple Sec of Licor 43. Spanjaarden doen er ook wel eens brandy in.
Tip 4: Voeg bubbels toe aan je Sangria!
Om een Sangria cocktail bruisend te maken, kunnen verschillende bruisende dranken worden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan Spa Rood, 7UP of Sprite. Zelf heb ik een sterke voorkeur voor bitter lemon. De bitter lemon geeft een klein zuurtje aan de Sangria. Mooi aanvullend op het zoete fruit! Écht een aanrader om eens te proberen!
Voeg het bruiswater of de bitter lemon pas als laatste toe zodat je sangria lekker bruist.
Tip 5: Proef en experimenteer
Een standaard recept is leuk, maar je kunt het nóg leuker maken! Zo kun je op zoek gaan naar een combinatie van smaken en soorten fruit die de Sangria voor jou het lekkerste maken. Dit geldt natuurlijk ook bij andere cocktails, maar bij Sangria misschien nog wel meer! Heb je alle ingrediënten toegevoegd en heb je goed geroerd? Proef dan goed wat je van de smaak vindt. Is de rode wijn te overheersend? Vind je het te zoet? Misschien te weinig bubbels? Voeg dan nog wat andere ingrediënten toe om dit uit te balanceren!
Alleen door goed te proeven kun je uiteindelijk zelf Sangria maken zoals jij die het lekkerst vindt. En experimenteer gerust, het kan niet snel mis gaan! Twijfel je of je er port of likeur bij moet? Maak hem dan eerst zonder de port of likeur. Vervolgens kun je in één glaasje wat likeur en in de andere wat port met Sangria toevoegen. Zo kun je eerst vergelijken voordat je een grote kan maakt.
Bonus tip: Maak het gezellig
Dan nog een erg belangrijke bonus tip: Maak het gezellig! Want Sangria drink je niet alleen, maar met vrienden. Zo smaakt het namelijk nóg lekkerder (ja, heus!). Maak je eigen Sangria recept dus in een karaf en schenk het uit in van die leuke kleine tafelglaasjes. Hier vind je nog meer tips voor dé perfecte cocktailparty.
En heb je je vrienden opgetrommeld? Zorg dan ook dat je lekkere tapas voor kunt schotelen. Bij een Spaanse drank kun je het beste ook kiezen voor Spaanse tapas. Kies bijvoorbeeld voor manchego, caprese prikkertjes, olijven, calamares. Meloen met Serrano ham past er ook erg goed bij!
Recept voor de Sangria van Cocktailicious (0,75 liter)
- Begin met een karaf en vul deze voor ongeveer de helft met ijsblokjes
- Snijd lekker zomers fruit, zoals meloen, sinaasappel en druiven, in kleine blokjes en voeg deze toe
- Gebruik een goede Spaanse Vino tinto (rode wijn) als basis (40 cl liter)
- Voeg hier zoete port aan toe (10 cl)
- Optioneel: voeg ook een likeur toe zoals Triple Sec of Licor 43 (10 cl)
- Aftoppen met bitter lemon (15 cl)
- Even goed roeren zodat alles goed mengt en proef de Sangria
- Schenk voorzichtig uit in kleine tafelglaasjes en voeg in ieder glas wat extra fruit toe
- Salud!
Veelvoorkomende fouten als je sangria maakt
Lees voor je sangria gaat maken ook nog even deze veelgemaakte fouten zodat dit jou niet overkomt bij het maken van je sangria.
- Verkeerde keuze rode wijn: Niet elke rode wijn is geschikt voor sangria. Vermijd wijnen met een hoog tanninegehalte, zoals Cabernet Sauvignon, omdat ze de sangria bitter kunnen maken. Kies in plaats daarvan voor een fruitige, medium-bodied wijn zoals Rioja of Merlot.
- Te veel suiker: Hoewel sangria zoet moet zijn, kan te veel suiker de drank overweldigend en plakkerig maken. Begin met een kleine hoeveelheid suiker en voeg meer toe naar smaak.
- In de koelkast: Voor de beste smaak moet je de sangria minstens 1 uur in de koelkast laten staan. Dit geeft het fruit de tijd om zijn sappen vrij te geven en te mengen met de wijn.
- Te veel alcohol: Hoewel sangria sterke drank bevat, moet het niet te sterk zijn. De wijn en het fruit moeten de hoofdrol spelen. Voeg de sterke drank dus met mate toe en kies niet alleen voor dranken met een hoog alcoholpercentage. Het gaat om de smaak die het toevoegt.
- Gebruik van verkeerd fruit: Niet al het fruit werkt goed in sangria. Vermijd fruit dat te waterig is, zoals watermeloen, omdat het de sangria kan verdunnen. Kies in plaats daarvan voor stevig, sappig fruit zoals appels, peren en citrusvruchten.
- Voorzichtig uitschenken: schenk bij voorkeur uit met een lange houten lepel of barlepel. Zo kun je het ijs en het fruit voorzichtig meeschenken. Oh en pas extra op bij mensen met witte blousjes 😉