Hoe je met het hoedje van Tequila Sierra zonder gedoe het perfecte zoutrandje maakt

Wist je dat het plastic hoedje van de Sierra Tequila niet alleen voor show is? Het dopje in de vorm van de mini-sombrero blijkt het perfecte DIY-gadget om een zoutrandje te maken voor je shotglas of longdrinkglas. Geen geknoei met schoteltjes of zoektochten naar je bar tools – gewoon de fles open maken en je bent al halfway to fiesta.

Voor deze blog maakte ik er zelf een Paloma mee, en geloof me het werkt als een zonnetje. En het mooiste: het resultaat is ook nog eens top!

De tequila: Sierra Tequila

De enige tequila fles die dit heeft is de De Sierra Tequila. Deze is vooral bekend van de rode kleur dop. Zelf heb ik liever de blauwe of de goudkleurige. Pak er eentje bij – ze zijn allemaal even geschikt voor deze hack.

  • Rood = Sierra Tequila Silver
  • Zilver = Sierra Tequila Antiguo
  • Goudkleurig = Sierra Tequila Reposado

NB: het dopje is klein, het werkt dus alleen voor shotglazen of dunne longdrinkglazen. Dit werkt helaas niet voor Margarita of Martiniglazen. Just saying.

Stap 1: Vul het hoedje met zout, habañero of cayun

Giet een beetje keukenzout of Himalaya zout in het hoedje. Doe dit tot over de helft zodat het makkelijk pakt bij het rimmen. Houd je van wat meer pit kies dan voor habanero of cajunkruiden voor wat “fuego” op de lippen.

Stap 2: Bevochtig de rand van je glas met limoen

Gebruik een partje van een verse limoen en wrijf een partje over de rand van je glas. Zo blijft het zout straks perfect plakken. Werkt zowel bij shotglaasjes als bij longdrinkglazen voor cocktails zoals de Paloma.

Stap 4: Rimmen

Zet het glas ondersteboven en dip het in het gevulde hoedje. Draai voor een egale coating. En ja hoor – perfect zoutrandje, no mess.

NB: weet je niet of iemand van een zoutrandje houd? Breng dat het zoutrandje voor de helft van de rand van het glas aan.

Stap 5: Serveer met stijl

De Paloma in een glas met zoutrandje, partje limoen aan de rand, en het tequila-hoedje ernaast als signature detail.

DIY recept: zo maak je zelf een Paloma met zoutrandje

De Paloma is een heerlijke, verfrissende Mexicaanse longdrink cocktailop basis van tequila, grapefruit en uiteraard een zoutrandje. Hier is mijn snelle versie:

  • Gebruik een longdrinkglas met zoutrandje (of beter nog: cayun of habañero)
  • 45 ml Sierra Antiguo tequila
  • 15 ml limoensap
  • vul je glas met ijsblokjes
  • 90 ml grapefruit soda (of vers sap + bruiswater)

Shake alles met ijs en giet voorzichtig in je glas zodat je zoutrandje in tact blijft.

Salud amigos!

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate