Champagne! In Nederland drinken we vergeleken met andere landen relatief weinig champagne. Maar als er iets te vieren is dan kunnen we er niet om heen. En dat is niet gek want de bubbels werken geluksverhogend. Champagne wordt van oudsher het meest gedronken met oud en nieuw. Tweederde van de champagne wordt immers gekocht in de laatste weken van het jaar. Maar wist je ook dat champagne eigenlijk een mislukte witte wijn is? Met het oog op oud en nieuw een blog met leuke weetjes en tips over champagne.

Infographic champagne

1 glas champagne per Nederlander

Vorig jaar werd in Nederland 2,5 miljoen flessen champagne verkocht. Dat is niet veel, want is gem. 1 glas per Nederlander. Fransen en Belgen doen het met respectievelijk 9 flessen en 3 flessen een stuk beter!

Niet knallen binnen de bebouwde kom!

Een champagnekurk kan met meer dan 50 km per uur uit de fles schieten! Pas dus op binnen de benouwde kom!

47 miljoen bubbels per fles

In een fles champagne zitten zo’n 47 miljoen bubbels. De belletjes ontstaan trouwens pas in de fles en niet in het vat.

Fermentatie

De wijn met het meest luxe imago is eigenlijk een mislukte wijn. Champagne is begonnen als wijn waarin per ongeluk door fermentatie kooldioxide was ontstaan. Tijdens het experimenteren ontploften er regelmatig flessen door de hoge druk. Gelukkig kon de kurk op de fles blijven door deze met ijzerdraad vast te binden.

Dom Pérignon

Champagne is “uitgevonden” door de Benidictijne monnik Dom Pérignon. Juist ja Dom Pérignon. Does it ring any bell? Ik denk het wel.

Champagneglas: flute

Champagne moet bruisen en bubbelen! En om dat zo lang mogelijk te kunnen doen heb je een slank champagneglas nodig. Zorg dat je dus ook mooie Champagneglazen in huis hebt.

Champagnetoren

Heb je een grote groep gasten bij je over de vloer met oud en nieuw? Maak dan een champagnetoren met champagnecoupe glazen. Als je niet zo veel glazen wil kopen, huur ze dan gewoon!

Wat kost champagne?

Een beetje goede champagne kost al snel 30-40. Daarna loopt het hard op. De duurste champagnefles “Gout du Diamant” heeft een prijskaartje van 1,8 miljoen dollar.

Champagnemerken

Bekende champagnemerken zijn Moët & Chandon, Veuve Clicot, Laurent Perrier, Piper, Dom Perignon, Taittinger. Heb je nog niet zo veel ervaring met champagne en twijfel je wat je in huis moet halen voor je gasten? Bij deze merken zit je sowieso altijd goed.

Champagne cocktails, ook lekker vóór het 12.00 moment

Champagne cocktails zijn ideaal om vóór het 12.00 moment te drinken. De bekendste champagne cocktail is de Kir Royal. Deze maak je met champagne en een scheutje creme de cassis. De chique en feestelijke Scroppino is natuurlijk ook altijd goed voor 12.00 uur. Deze maak je met prosecco, vodka en ijs. Daarnaast zijn er genoeg variaties met champagne of prosecco. Je kunt ook een Mojito Royal maken met champagne, of een Pornstar Royal. Genoeg mogelijkheden als je iets wil doen met champagne. Meer champagne cocktails vind je in onze blog met champagne cocktails.

Champagne cocktails
Champagne cocktails

Nog meer champagnecocktails

In onze nieuwe blog nog meer champagne cocktails zoals de mooie Pomegranate Royal, de klassieke Old Cuban of deze Lychee Rose Champagne.

Lychee Rose Champagne foto
Lychee Rose Champagne
Cocktails maken is leuk, maar drink met mate