De cocktailshaker is denk ik het meest onmisbare cocktail gereedschap als je cocktails maakt. Een cocktailshaker gebruik je om cocktails te shaken. Hierbij mix je de verschillende ingrediënten door te shaken. Door het toevoegen van ijs koel je je cocktail. Cocktails die je maakt met een cocktailshaker zijn meestal shortdrink cocktails zoals de Pornstar Martini, Cosmopolitan en sours zoals de Whiskey Sour en de Amaretto Sour.

In deze blog lees je:

1. Hoe gebruik je een cocktailshaker?

2. Verschillende soorten cocktailshakers

3. Verschillen waar je op moet letten voor je een cocktailshaker koopt voor thuis

4. Cobbler shaker

5. Boston shaker


1. Hoe gebruik je een cocktailshaker?

  • 1) Voorbereiding: zet alle benodigdheden en ingrediënten klaar en koel je cocktailglas
  • 2) Schenk met een barmaatje alle ingrediënten in de shaker
    3) Vul de shaker voor minimaal 1/4 met ijsblokjes
    4) Sluit de shaker goed af, zodat je niks kunt morsen tijdens het shaken
    5) Shake kort en krachtig 8-10 sec tot je een frost / condenslaagje aan de buitenkant krijgt
    6) Schenk de shaker uit zonder ijs in een voorgekoeld cocktailglas

Of je nu een boston shaker of een cobbler shaker gebruikt om te shaken, in principe is het shaken bijna hetzelfde. Grootste verschil is dat je bij de boston shaker nog een aparte strainer gebruikt bij het uitschenken. En om de shake beker los te krijgen moet je even een ferme tik geven.

Do's and dont's: lang niet alle cocktails maak je met een shaker. Koolzuurhoudende dranken als bruiswater, tonic of cola moet je écht niet gaan shaken, tenzij je van dweilen houdt ;) En ook bij een Mojito of Old Fashioned kan de shaker gewoon in de kast blijven staan.

2. Verschillende soorten cocktailshakers 

Als je zoekt op cocktailshaker of shaker dan zijn er verschillende types die je tegen kunt komen. De boston shaker en de zogenaamde cobbler shaker zijn het meest bekend. Je hebt ook nog de mason jar en de parisian shaker. De mason jar shaker (helemaal links op de foto) is een jar met een schroefdop die qua gebruik te vergelijken is met de standaard shaker (cobbler). De parisian is een stijlvolle shaker, met een elegante vormgeving en een vergelijkbaar volume als de Boston shaker (te zien in het midden op de foto). Wij hebben allerlei shakers in verschillende vormen en maten in huis, de ene keer gebruiken we de cobbler de andere keer de boston.

Rule nr 1: zorg dat je altijd lacht bij het shaken!

3. Verschillen waar je op moet letten voor je een cocktailshaker koopt voor thuis

Om goed te weten welke cocktailshaker het beste bij je past hebben we de voordelen en de nadelen van Cobbler shaker en de Boston Shaker even tegen over elkaar gezet. Als je net begint met cocktails maken raad ik de Cobbler shaker aan voor thuis. Ben je al handig met het maken van cocktails en maak je vaak cocktails? Dan heeft de Boston shaker de meeste voordelen om te gebruiken.

Instagram poll: van onze volgers op Instagram geeft 50% aan de cobbler te gebruiken en 50% de boston shaker

4. Cobbler shaker

De zogenaamde cobbler shaker is de huis-tuin-en-keuken versie onder de cocktailshakers. Het is de meestgebruikte shaker voor thuis en is ideaal als je net begint met cocktails maken. Deze is wat compacter dan de Boston Shaker (meestal ca 500 ml) en bestaat uit 3 basis delen; shake beker, strain gedeelte met schenkgaatjes en het dopje. Hierdoor heb je geen aparte strainer nodig bij het uitschenken. De dop kun je ook gebruiken als drankmaatje. Deze wordt stiekem ook wel eens gebruikt om mee te proeven tijdens of na het shaken.

Zo gebruik je een cobbler shaker

Voordelen Cobbler Shaker vs Boston Shaker

– All in one shaker (inclusief ingebouwd zeefje / strainer en dopje)
– Heel makkelijk in gebruik, ideaal voor starters
– Minder duur dan de Boston Shaker (va 30 euro)

Nadelen Cobbler Shaker vs Boston Shaker

– Minder inhoud (500 ml vs 800 ml)
– Dopje kan kwijt raken of vast komen te zitten na het shaken en dan heb je niks meer aan je shaker

Tip: als je deze cocktailshaker wilt kopen kies dan altijd voor een RVS uitvoering. Dan is je shaker vaatwasserbestendig en blijft hij ook na 10 vaatwasbeurten net zo mooi. 

5. Boston shaker

Professionele bartenders in cocktailbars gebruiken vrijwel altijd boston shakers. Dit zijn shakers met een shake beker en een boston glas die je gebruikt met strainer voor het uitschenken. In deze shaker past meer (800 ml inhoud) dus kun je er makkelijk 2 cocktails tegelijkertijd mee maken. Ander voordeel vind ik dat je beter kunt zien wat je aan het maken bent omdat het een doorzichte mengbeker heeft. Het uitschenken met strainer gaat ook sneller. Het gebruik is wat technischer waardoor het de eerste paar keer even opletten is met dichtdoen, openen en uitschenken, maar dit heb je zo onder de knie.

Tip: Als je voor de eerste keer een Boston Shaker gebruikt, test hem dan eerst met water. Vul de mengbeker met water. Sluit de mengbeker en de shaker op elkaar in een lichte hoek. De mengbeker boven, de boston shaker onder. Zet je hand stevig boven op de mengbeker zodat er geen ruimte tussen ontstaat en begin voorzichtig te shaken.

Zo gebruik je een boston shaker

Voordelen Boston Shaker vs Cobbler Shaker

– Feel like a pro: je kunt er meerdere cocktails tegelijkertijd mee maken (800 ml)
– Je ziet wat je aan het maken bent

Nadelen Boston Shaker vs Cobbler Shaker

– Gebruik is wat technischer. Zorg ervoor dat de shaker goed afgesloten is voordat je gaat shaken en bij het uitschenken moet je even een ferme tik geven aan de bovenkant van het mengglas.
– Duurder dan de Cobbler shaker (va 40 euro)

Tip: als je een Boston Shaker koopt zorg dan dat je ook een bijpassende strainer aanschaft. Deze moet je er vaak los bij kopen.

Over bartenders gesproken. Een cocktailshaker is geen bartender. Als je een bartender een cocktailshaker noemt, zal hij je waarschijnlijk uitlachen en er een cocktailshaker bij pakken om je het verschil te laten zien.

Complete cocktailset

Ben je meer op zoek naar een complete cocktailset met cocktailshaker inclusief barmaatje, barlepel, strainer en ijsbak? Deze set is uitgevoerd in RVS en komt van Leopold Vienna.

Meer weten of tips nodig over het maken van cocktails?

Wij krijgen geregeld vragen van mensen die willen beginnen met cocktails maken en waar ze op moeten letten. Dus heb je vragen of wil je meer weten? Stuur ons gerust een mailtje of een DM via Insta.

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate