Als we de trendwatchers en experts van gerenommeerde horeca vakbladen moeten geloven dan gaan we deze zomer massaal over op de vermouth cocktails. Want vermouth heeft alles in zich om net zo hip en populair te worden als gin. Vermouth laat zich goed mixen met verschillende ingrediënten (net als gin), de smaak is ook licht bitter (net als gin we zijn er dus al aan gewend), er zijn veel soorten vermouth (net als gin) en het heeft “hipster potentie” want het is oud en authentiek (net als gin). Last but not least: het is tijd voor iets nieuws voor de trendsetters en een dranktrend wisselt om de 3 jaar (en gin tonic is al 3 jaar de trend). Oh en de gin tonic trend kwam overwaaien uit Barcelona en drie keer raden wat nu helemaal trending is op de cocktailkaarten in Barcelona…
Dus zeg het maar!

Maar is vermouth lekker? En kun je er iets mee in je cocktail? Misschien ook geen onbelangrijke vraag, voor we massaal aan de vermouth gaan deze zomer!

Vermouth is toch Martini?

De bekendste vermouth is Martini. Martini is vermouth, maar niet alle vermouth is Martini. Vermouth is een dranksoort en Martini is een merk, net als dat Cinzano ook een bekend merk was in de winkels. Vermouth is versterkte wijn (alcoholpercentage schommelend rond de 15%) aangezoet met suiker en aromatische planten en kruiden. Je hebt in basis 3 soorten: bianco, rosso en dry. En zo heb je nu steeds meer verschillende vermouths met veel diversiteit in smaken en aroma’s. Gezegd wordt dat vermouth niet duur is omdat het gebaseerd is op wijn. Dit geldt inderdaad voor de “standaard” vermouth merken die je in de supermarkt kunt kopen. De meer originele, exclusieve merken zijn echter wel aan de prijs (boven 20 euro voor een fles bijvoorbeeld voor een fles Mancino). Vermouth cocktails in cocktailbars zullen dus ook niet bepaald goedkoop zijn verwacht ik.

Vermouth tasting met verschillende merken

Tasting: vermouth cocktails
Tasting: vermouth cocktails

Om er achter te komen of we nu iets moeten met de vermouth trend qua cocktails hebben we (Bart) een tasting gedaan met een aantal verschillende vermouth merken waar we cocktails mee gemaakt hebben. Voor deze blog hebben we 4 cocktails gemaakt met 4 verschillende vermouth merken en vergelijkt Bart ze qua smaak met gin.

Negroni Spumante

Bitter, bitter, bitter. In de Negroni, een klassieke Italiaanse aperitief op basis van vermouth, zitten 3 dranken die 1 ding gelijk hebben ze zijn allemaal bitter. Vermouth, Gin en Campari. Een heftige cocktail dus; you love it or you hate it. Bart heeft hem wat afgezwakt door af te toppen met 1 deel spumante (mousserende, lichtzoete wijn uit Italië). Als finishing touch een garnering met sinaasappelschil.

Negroni Spumante foto
Negroni Spumante

Recept: Drapo vermouth (1 deel, 30 ml), Sipsmith gin (1 deel, 30 ml), Campari (1 deel, 30 ml), Spumante (1 deel, 30 ml).
Bereiding: stir met barlepel in glas met ijs.
Garnering: sinaasappelzest.
Eindoordeel: de Negroni is niet Bart zijn ding, maar met de spumante is het nog te doen.
Vermouth of gin: in dit geval geen van beide, too much als combinatie!

Mancino Tonic

Deze cocktail hebben we al eerder gedronken bij Wynwood, een mooie wijnbar in Eindhoven. Bart maakte hem met Mancino vermouth (1 deel), fever tree tonic (2 delen), rozemarijn en een zest van sinaasappel. Simpel om te maken, maar de smaak is zeker niet simpel!

Mancino Tonic foto
Mancino Tonic

Recept: Mancino vermouth (1 deel, 30 ml), fever tree tonic (2 delen, 60 ml)
Bereiding: stir met barlepel in glas met ijs.
Garnering: rozemarijn (of thijm mag ook) en een zest van sinaasappel.
Eindoordeel: de wat stroperig zoete en kruidige melange smaak van de Mancino vermouth laat zich heel lekker combineren met tonic. De rozemarijn (je kunt ook tijm gebruiken) geeft je cocktail een beetje elan.
Vermouth of gin: deze vermouth wint, maar dat “vermoedde” je waarschijnlijk al!

Lillet Elderflower Tonic

Lillet Blanc is een zoetige Franse vermouth. De kinine geeft de smaak ook wat bitters. Verder heeft Lillet Blanc bekendheid gekregen als ingrediënt in de Vesper Martini van James Bond. Bart combineerde de Lillet Blanc met Elderflower likeur, fever tree tonic.

Lillet Elderflower Tonic foto
Lillet Elderflower Tonic

Recept: Lillet Blanc (1 deel), Elderflower likeur (0,5 deel), sap van halve limoen.
Bereiding: bereiding met veel ijs als een gin tonic in het glas. Lichtjes roeren met barlepel.
Garnering: limoen en munt.
Eindoordeel: ondanks de limoen toch aan de zoete kant door combinatie van de zoetige vermouth met elderflower likeur.
Vermouth of gin: gin wint hier toch echt!

Martini Ginger

Dit recept beginnen we met een guilty pleasure van Bart. Vroeger, toen Bart nog geen bier dronk, dronk Bart op de tennisclub Martini bitter lemon. Echt waar! Dat als recept bij deze blog ging ons iets te ver. Gelukkig hebben we er een mooie long drink variant voor. De Martini Ginger met ginger beer!

Martini Ginger foto
Martini Ginger

Recept: Martini bianco (1 deel, 30 ml), ginger beer (2,5 deel, 30 ml), sap van een halve limoen.
Bereiding: deze cocktail maak je in een long drink glas
Garnering: limoenschijfjes in het glas en munt.
Eindoordeel: ondanks Bart zijn “warmere herinneringen” aan zijn martini bitter lemon bekende hij dat hij deze combinatie toch net “iets interessanter” vond.
Vermouth of gin: alles is lekker met ginger beer zeggen we hier wel eens tegen elkaar. Combinatie met vermouth heeft vanwege de licht zoete bijsmaak lichte voorkeur.

Nog eentje dan: Summer Eve in Barcelona

Alles wat uit Barcelona komt is lekker. En dat geldt ook bij deze vermouth cocktail die ook nog eens gemaakt is door een bartender uit Barcelona! Deze sangria achtige cocktail is zomers zwoel en pittig. Net als de zomeravonden in Barcelona horen te zijn!
Bekijk hier het volledige recept van de Summer Eve in Barcelona.

Eindoordeel: vermouth vs gin

Ondanks zijn guilty pleasure is Bart geen hardcore fan van vermouth. De trend gaat wat aan hem (en mij sowieso met mijn zwangerschap) voorbij. De Mancino met tonic viel heel goed in de smaak. Dus dat is sowieso een blijvertje! En de Summer Eve in Barcelona drinkt hij de volgende keer toch het liefst in Barcelona! Maar ja, wie niet…

Cocktails maken is leuk, maar drink met mate